Capital.ba

Počela pretprodaja obveznica Srpske od 350 miliona evra

20.04.2021. / 14:40

LONDON – Investiciona banka Societe Generale objavila je na Londonskoj berzi da će od danas do 30. aprila trajati period stabilizacije cijena obveznica koje Republika Srpska namjerava da proda u iznosu od 350 miliona evra.

vlada berza london

Foto: Vlada RS/Ilustracija

Societe Generale, kao koordinator za stabilizaciju, obavijestio je menadžere da mogu da stabilizuju ponudu hartija od vrijednosti RS u skladu sa regulativom EU.

Boris Majstorović, direktor brokerske kuće “Eurobroker”, pojašnjava za CAPITAL da postoje tri segmenta u vezi sa emisijom obveznica, te da navedeni period stabilizacije ide prije IPO.

„IPO je primarna emisija, gdje svi koji žele mogu da kupe obveznice i u određenom periodu potražuju obveznice, zatim se one prodaju potpuno ili djelimično, a nakon toga se uvrštavaju na berzu, odnosno na sekundarno tržište“, naveo je Majstorović.

Stabilizacija je proces kojim se manipuliše tržišnom cijenom kako bi se postigla uspješna ponuda. Manipulacija tržišnom cijenom se sprovodi ograničeno u svrhu sprečavanja ili usporavanja pada cijene. To radi menadžer kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti. Stabilizacija stvara utisak da postoji potražnja za hartijama od vrijednosti po određenoj cijeni ili po različitim cijenama.

Stabilizacija bi trebala da bude ustvari jedan vid osiguranja od pada cijene obveznica.

Obveznice u tom slučaju pretežno kupuju osiguravajuća društva ili investicione kompanije, u ovom slučaju je kao stabilizacioni menadžer navedena Societe Generale.

Prije nego što se obveznice emituju menadžer kupi određenu količinu koliko procijeni da je dovoljno da bi se održala cijena nakon primarne emisije, on to poslije može povremeno puštati na prodaju kada se uvrsti na sekundarno tržište, odnosno na berzu.

Podsjećamo, domaća javnost nije obaviještena o emisiji obveznica koju Vlada planira da sprovede na Londonskoj berzi.

CAPITAL je prošle sedmice otkrio da je više predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske, predvođenih ministricom Zorom Vidović, predstavilo probranim investitorima stanje u Srpskoj i ponudu državnih obveznica.

U analizi koju je Vlada naručila od rejting agencije “Moody's”, čije detalje smo objavili, navodi se da se zaduženje planira u iznosu od 350 miliona evra kako bi se „pokrio“ domaći dug koji dospijeva u ovoj godini, kao i očekivani budžetski deficit.

“Moody's” je dodijelio RS privremeni rejting B3, što znači da je ulaganje u predstojeću emisiju obveznica “spekulativno i visoko rizično”.

Premijer RS Radovan Višković je tek nakon objelodanjivanja podataka o emisiji potvrdio da se ista planira, ističući da je sve javno i otvoreno, iako to nije slučaj.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!