Capital.ba

I firme političara na listi za državni podsticaj (SPISAK)

14.10.2021. / 14:07

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost na prijedlog rang liste firmi kojima će biti dodijeljeno sedam miliona maraka na ime podsticaja za direktna ulaganja. Na spisku su i firme koje godinama sarađuju sa javnim sektorom, kao i one čiji su vlasnici politički angažovana lica ili članovi njihovih porodica.

kamate

Izvor: Nezavisne novine

Između ostalih, podsticaj će dobiti i „Kaldera company“ iz Laktaša kojom rukovodi nekadašnji fuinkcioner SNSD-a Savo Minić, a koju je kupila kompanija „Prointer“ koja se dovodi u vezu sa članovima porodice Milorada Dodika.

Na spisku za podsticaj je i firma „Stanišić“ sa Pala koja je u vlasništvu porodice Ace Stanišića, v.d. direktora „Elektrodistribucije“ Pale i istaknutog člana DEMOS-a.

Tu je i „Dermal“ Kotor Varoš čiji je vlasnik Radenko Bubić, istaknuti član SNSD-a iz te opštine i u nekoliko navrata kandidat na izborima za poslanika i načelnika opštine.

Iz iste branše je i Radovan Pazurević koji je bio kandidat SNSD za poslanika, a „Sanino“, čiji je suvlasnik, na listi je firmi koje će dobiti podsticaj.

Na listi firmi koje će biti „podstaknute“ su i „Novi Jelšingrad“ koji je u vlasništvu GP “Krajina“ čiji su najveći akcionari Borko Đurić, Milenko Čičić i Brane Janković.

Podsticaj, smatra Vlada, zaslužuje i „Elvaco Metpro“ koji je u vlasništvu Slavenka Ristića, odnosno njegove firme „Balkan Global“ koja je postala poznata kada je uvezena pokretna bolnica na početku pandemije virusa korona.

Vlada je utvrdila da uslove za podsticaj ima i firma istaknutog socijaliste i bivšeg v.d. direktora Inspektorata RS Dragutina Škrebića – „Škrebić company“ Teslić.

U nastavku je spisak svih firmi i iznosi koje su dobili na ime podsticaja:

Iz Vlade je saopšteno da je projekat dodjele podsticaja za direktna ulaganja dijelom sufinasiran od strane Svjetske banke.

„Podsticaji su namijenjeni za podršku realizaciji investicionih projekata koje realizuju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije. Predmet dodjele podsticaja bio je projekat privrednog subjekta koji se odnosi na nabavku savremenih tehnologija i opreme koja nije starija od 12 godina ili razvoj i inovacija“, naveli su u Vladi.

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini, prijavilo se 267 privrednih subjekata, od čega je 207 ispunilo uslove. Odbijeni su zahtjevi 60 privrednih subjekata koji ni nakon zatražene dopune nisu dostavili dokaze o ispunjenosti uslova traženih javnim pozivom.

Podsticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.862 radnika, što je za oko 330 radnika više u odnosu na broj radnika koje su zapošljavali 31. decembra 2020. godine, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali u vrijednosti od oko 64 miliona KM“, poručili su iz Vlade.

Posmatrano po sektorima industrije najviše investicija se realizuje u sektoru metalne i elektro industrije, zatim slijedi sektor drvne, te industrija proizvodnje papira. Značajne investicije se odnose na nabavku novih proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i slično.

Dodali su da se u tekstilnoj i obućarskoj industriji realizuju značajne investicije u digitalizaciju procesa  proizvodnje, te u razvoj vlastitog proizvoda.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!