Capital.ba

BiH najgora u regionu po ekonomskim slobodama

13.01.2012. / 8:05

BANJALUKA, BiH se nalazi na 104. mjestu u svijetu po nivou ekonomskih sloboda, što je čini najlošije rangiranom zemljom u regionu.

Prema Indeksu ekonomskih sloboda za 2012. godinu, koji zajednički izdaju “The Heritage Foundation” i “Volstrit žurnal”, BiH je dobila ukupno 57,3 poena, što je manje za 0,2 odsto u odnosu na prošlu godinu i predstavlja značajan pad u slobodi poslovanja.
Najbolje rangirana u regionu je Makedonija koja se nalazi na 43. mjestu. Slijede je Slovenija koja zauzima 69. poziciju, zatim Crna Gora koja je na 72, Hrvatska na 83, dok je Srbija zauzela 98. mjesto.
Što se tiče Evrope, BiH je zauzela 38. mjesto od 43 zemlje, a njen ukupan rezultat je daleko ispod regionalnog prosjeka.
Loša zaštita imovinskih prava i raširena korupcija, slaba vladavina zakona, podložnost lokalnih sudova politici, samo su neke od stavki zbog kojih je BiH ovako loše rangirana.
– Osnove ekonomskih sloboda su veoma slabe i nejednake u zemlji – navodi se u obrazloženju istraživanja koje je obuhvatilo 184 zemlje svijeta.
U istraživanju se dodaje da neefikasna i velika javna potrošnja u BiH predstavlja stalan fiskalni teret koji je nametnula vlast.
Autori navode da je poslije nekoliko godina snažnog ekonomskog rasta ekonomski učinak BiH pogoršan, djelimično zbog globalne ekonomske krize, ali i zbog generalno sporog prelaza na politiku otvorenog tržišta i efikasnih regulativa.
U obrazloženju se dodaje da je preduzetnička atmosfera i dalje obeshrabrujuća, a registracija imovine uglavnom nepouzdana, što otvara vrata mogućem sporu.
– Sistem pravosuđa ne pokriva adekvatno komercijalne aktivnosti. Ugovori su skoro neprimjenljivi, a implementacija zakona o intelektualnoj svojini nije adekvatna – dodaje se u obrazloženju.
“Volstrit žurnal” i “Heritage Foundation” koriste deset indikatora za ocjenjivanje otvorenosti ekonomije, vladavine prava i konkurentnosti u ispitivanim zemljama. Među njima su sloboda poslovanja, sloboda trgovine, fiskalna sloboda, vladina potrošnja, monetarna sloboda, sloboda ulaganja, finansijska sloboda, imovinska prava, sloboda od korupcije i sloboda rada. Ispitivanim ekonomijama davane su ocjene od nula do 100 po svakom od tih indikatora, a na osnovu njihovog ukupnog rezultata utvrđuje se pojedinačni rang zemalja u indeksu.
Najslobodniji Hongkong
Prema ovom istraživanju koje je vrednovalo ekonomske slobode u 184 zemlje, najslobodniji je Hongkong, i to 18. godinu zaredom, i ocijenjen je najvišom ocjenom od 89,9.
U prvih deset zemalja po stepenu ekonomskih sloboda ušli su Singapur, Australija, Novi Zeland, Švajcarska, Kanada, Čile, Mauricijus, Irska i SAD.

Rang zemalja u regionu po ekonomskim slobodama
Zemlja                    Mjesto
Makedonija                43
Slovenija                   69
Crna Gora                  72
Hrvatska                      83
Srbija                         98
BiH                             104

Indikatori za ocjenjivanje otvorenosti ekonomije
Vladavina prava     (ocjene moguće od 0 do 100)
vlasnička prava                           20
sloboda od korupcije                  32
Ograničena zemlja
fiskalna sloboda                       84,3
državna potrošnja                     24,4
Regulatorna efikasnost
sloboda poslovanja                     55,2
radna sloboda                               60,4
monetarna sloboda                      80,7
Otvoreno tržište
sloboda trgovine                       55,2
sloboda ulaganja                        60,4
finansijska sloboda                80,7
Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!