Capital.ba

Srbija 101. od 150 zemlja po ekonomskim slobodama

11.10.2016. / 8:00

BEOGRAD, Srbija je rangirana kao 101. zemlja od 150 država po ekonomskim slobodama prema Frejzerovom indeksu ekonomskih sloboda, izjavio je predsjednik libertarijanskog kluba Libek Miloš Nikolić.konferencija

On je novinarima na konferenciji “Ekonomske slobode u Srbiji”, koju je organizovao Libek u saradnji sa Institutom Frejzer (Fraser) iz Kanade i Atlas mrežom iz SAD, kazao da je u Srbiji “posebno poražavajuća” vladavina prava, nepristrasnost i nezavisnost sudstva, kao i poslovna regulacija.

Nikolić je naveo da su ključne preporuke na održanim panelima sa stručnjacima da u Srbiji treba više da se radi na reformi sudova i jačanju vladavine prava, kako bi se stvorio temelj za dalje reforme.

Prema njegovim riječima, ekonomske slobode su veoma značajne za ekonomski prosperitet jednog društva i bez njih nema ekonomskog rasta.

“Sa prevelikim regulacijama ne možete lako da se pokrećete i razvijate posao, a to utiče i na sam prosperitet građana”, kazao je Nikolić dodavši da sve zemlje u kojima je visok nivo kvaliteta života i gdje su kvalitetne javne usluge, imaju visok nivo ekonomskih sloboda.

Član fiskalnog savjeta Vladimir Vučković kazao je, govoreći na konferenciji, da su svi učesnici današnjeg panela na kome se govorilo o veličini javnog sektora, jednoglasni da na srednji rok Srbija mora da teži jeftinoj državi, a to znači da treba da smanji javne rashode za nekoliko procenta.

“Smatramo da je to dobar strateški pravac, ali do tog rezultata nije lako doći”, rekao je on dodavši da pažljivije treba da posmatramo tekuće rashode, subvencije i transfere, odnosno one dijelove gdje je Srbija posebno loše kotirana.

Prema njegovim riječima, država treba da daje bolje uslove privatnom sektoru, a da bi do toga došlo potrebno je unaprijediti rad državnih institucija.

On je naveo i da u Srbiji i dalje ima previše zaposlenih koji rade u javnom sektoru i da tu i dalje ima prostora za smanjenje.

“Privatni sektor je preopterećen masom zarada u javnom sektoru zato treba smanjiti njihov broj i urediti njihove zarade”, kazao je Vučković, ali je naglasio da u nekim institucijama nedostaju kvalitetni i stručni ljudi.

Prema njegovim riječima, veliki problem Srbije je i privatizacija i tamo gdje ona nije dobra treba ići na liberalizaciju, i ne treba izbjegavati stečaj ili bankrotstvo preduzeća koja nemaju alternativu.

Vučković je naveo i da porezi u Srbiji, iako postoji mišljenje da su preveliki ipak nisu, već su negdje u sredini i dobro su odmjereni.

On je dodao da je potrebno smanjiti i opterećenje na rad, kao i da borba protiv sive ekonomije treba da bude sveobuhvatna.

“Tek sa izgradnjom oblasti gdje smo lošije rangirani, Srbija bi mogla da postigne rezultate”, istakao je član Fiskalnog saveta.

Profesor Pravnog fakulteta Boris Begović kazao je da u Srbiji “gotovo ne postoji” nezavisnost i nepristrasnost sudova.

On je dodao da je potrebno reformisati izborno zakonodavstvo, dodajući i da postoji velika razlika u stepenu kompetentnosti prvostepenih i viših sudova.

Prema njegovim riječima, problem i u segmentu izvršenja, ali i u organizaciji poslova u sudovima.Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!