Capital.ba

Agencija za depozite BiH će samo informativno nadgledati banke u RS i FBiH

19.12.2017. / 16:39

Za potrebe svoje informisanosti Agencija za osiguranje depozita BiH će kontinuirano pratiti poslovanje banaka
– Majkić: Uvažene primjedbe Ministarstva finansija RS
– Komisija za finansije i budžet protiv predloženog rješenja

BANJALUKA – Predstavnički dom Parlamenta BiH razmatraće na sjednici, zakazanoj za 21. decembar, Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH iz kojeg je, nakon primjedbi Ministarstva finansija RS, izbačena odredba da će Agencija za osiguranje depozita BiH kontinuirano nadgledati rad banaka, saznaje portal CAPITAL.

Predloženim novim zakonskim rješenjem predviđeno je da će „za potrebe svoje informisanosti i pripreme za izvršavanje obaveza iz svoje nadležnosti Agencija za osiguranje depozita BiH kontinuirano pratiti poslovanje banaka članica“.

„Način praćenja banaka članica vrši se u skladu sa podzakonskim aktom koji svojom odlukom donosi Upravni odbor Agencije, a koji se zasniva na standardima kvaliteta definisanim entitetskim zakonima o bankama i minimalnim zahtjevima o upravljanju rizicima u bankama propisanim od nadležnih agencija za bankarstvo“, navodi se u predloženom zakonu.

Zakon o osiguranju depozita u bankama BiH posljednji je iz seta zakona o bankama na koje su se vlasti u BiH obavezale u pismu namjere Međunardonom monetarnom fondu (MMF) da će ih usvojiti.

Ranije su bile predložene izmjene sadašnjeg Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, a njima je bilo predviđeno da će „Agencija kontinuirano nadgledati poslovanje banaka članica“, a da će se nadgledanje obavljati u skladu sa standardima kvaliteta koje svojom odlukom propisuje Upravni odbor Agencije.

Takvoj odredbi protivio se ministar finansija RS Zoran Tegeltija koji je tada naveo da su njegove primjedbe, kao člana UO Agencije za osiguranje depozita, u potpunosti zanemarene prilikom izrade konačnog teksta zakona. Time bi se prenijele nadležnosti sa RS na BiH.

Usvajanje zakona uslov MMF-a za nastavak aranžmana

Od ministara finansija RS danas nismo uspjeli dobiti komentar na novi prijedlog, ali je poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić potvrdila da su zamjerke RS na ovaj zakon prihvaćene i da su poslanici SNSD-a dobili saglasnost da glasaju za taj zakon.

„Prihvaćena je svaka primjedba koju je dalo Ministarstvo finansija RS i u skladu sa tim mi smo dobili saglasnost za podršku tom zakonu“, kazala je Majkić, ali je, ipak, izrazila sumnju da će on biti usvojen s obzirom da nije dobio podršku Komisije za finansije i budžet.

Šef kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Slaviša Raković kaže da je Ministarstvo finansija RS dostavilo dopis PS BiH u kojem primjedba oko prenosa nadležnosti više ne postoji, ali ima nekoliko drugih. On tvrdi da i dalje postoji mogućnost prenosa nadležnosti sa RS na FBiH.

„Zakon je pretrpio kozmetičku  izmjenu. SDS je imao nekoliko zamjerki koje se odnose na status Agencije, imenovanje organa, direktora i drugo. Jedna od naših najvećih zamjerki je sastav UO Agencije u kojem RS može biti preglasana“, kazao je Raković.

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić rekao je danas  za CAPITAL da je sve u vezi sa ovim zakonom usaglašeno sa Ministarstvom finansija RS i da je on kao takav poslat u parlamentarnu proceduru.

„Ključne novine u ovom zakonu su skraćenje roka isplate osiguranih depozita na 20 dana, uvođenje banaka u sistem osiguranja samim činom dobijanja dozvole za rad i proširenje mandata Agencije u postupku restrukturiranja banka“, rekao je Nevjestić.

Usvajanje ovog zakona još jedan je od preostalih uslova za nastavak aranžmana sa MMF-om, ali je ono i dalje neizvjesno s obzirom na to da je Komisija za finansije i budžet dala negativno mišljenje na prijedlog zakona.

 

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Agencija za depozite BiH će samo informativno nadgledati banke u RS i FBiH

  1. Sarka

   Ukratko leziljebovici ba nivou BiH.