Capital.ba

Srpskoj prijeti prenos nadležnosti u bankarskom sektoru

11.04.2017. / 17:00

BANJALUKA, Novim Prijedlogom zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je već dobio zeleno svjetlo u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nadležnosti RS u bankarskom sektoru mogle bi biti prenesene na BiH, čime je potvrđeno pisanje CAPITAL-a da bi Srpska mogla ostati bez svojih nadležnosti.

Savjet ministara BiH usvojio je 6. aprila na hitnoj telefonskoj sjednici novi Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i odmah ga uputio u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH gdje je dan kasnije usvojen. Sada je taj zakon po hitnom postupku upućen i u Predstavnički dom PS BiH, a pred poslanicima će se naći na sjednici zakazanoj za 20. april.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da se ide samo u izmjene i dopune aktuelnog Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, s obzirom na to da je ovo jedan od uslova Međuradonog monetarnog fonda (MMF) za nastavak aranžmana, vlasti BiH su, da bi ubrzale proceduru, napisale novi zakon i uputile ga u hitnu proceduru u Parlament BiH.

Međutim, promjene u novom prijedlogu zakona u odnosu na prvobitno planirane izmjene aktuelnog zakona uglavnom su kozmetičke, tako da je riječ „nadgleda“ sada zamijenjena sa „prati“.

U predloženim izmjenama aktuelnog Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH pisalo je da će „Agencija kontinuirano nadgledati poslovanje banaka članica“, dok se u najnovijem prijedlogu zakona navodi da Agencija kontinuirano prati poslovanje banaka članica u cilju informisanosti i pripreme za izvršavanje obaveza iz svoje nadležnosti“.

Sadašnjim zakonskim propisima isključivu nadležnost za nadgledanje poslovanja banaka imaju agencije za bankarstvo RS i FBiH.

Takođe, u odnosu na prvobitno rješenje, nije promijenjen ni član kojim je predviđeno da Agencija za osiguranje depozita ima pravo na naknadu razlike ukoliko u postupku restrukturiranja banke pretrpi veće gubitke nego što bi ih imala da je ta banka otišla u stečaj ili likvidaciju.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se ti gubici pokriju iz sredstava vanredne premije osiguranja, što je naišlo na oštre kritike bankara, koji smatraju da bi to moglo da znači da će Agencija obavezati banke na dodatni doprinos u pogledu restrukturiranja, a što će, kako ističu, dodatno opteretiti zdrave banke.

Bosić zatražio izjašnjnje NSRS o spornom zakonu

O ovom zakonu bi mogli raspravljati i poslnici u Nardonoj skupštini RS nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić upozorio danas u pismu upućenom predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću da se ponovo pokušavaju prenijeti nadležnosti sa RS na nivo BiH i zatražio da se NSRS izjasni o tome.

„U predloženom tekstu zakona se nalaze odredbe koje predstavljaju prenos nadležnosti sa entitetskih na nivo zajedničkih institucija BiH. Kako se radi o hitnoj proceduri, potrebno je da se Narodna skupština RS što prije izjasni o tome“, naveo je Bosić u pismu.

S druge strane, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić tvrdi da ni u ranijim ni sadašnjim zakonskim rješenjima nije bilo prenosa nadležnosti.

„U proteklom periodu je bilo dosta informacija i napravljena je jedna zbrka. U još uvijek važećem zakonu stoji da mi pratimo ispunjavanje određenih kriterijuma, a Agencija će u budućnosti pratiti poslovanje banaka članica u skladu sa standardima kvaliteta. Dakle, mi ne pratimo poslovanje banaka u smislu da im možemo izricati korektivne mjere i kažnjavati ih. To ostaje u nadležnosti agencija za bankarstvo kao i do sada“, tvrdi Nevjestić.

CAPITAL je prije mjesec dana objavio da sa tada predloženim izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH Agencija za osiguranje depozita BiH dobija mogućnost da nadgleda poslovanje banaka, čime se ponovo pokušavaju prenijeti nadležnosti sa RS na nivo BiH.

Na to je čak upozorio i ministar finansija RS Zoran Tegeltija koji je u Mišljenju na predložene izmjene zakona naveo da je da je on, kao član UO Agencije za osiguranje depozita, na sjednici na kojoj je razmatran nacrt izmjena zakona, iznio primjedbe na predloženi tekst, ali da su one u potpunosti zanemarene prilikom izrade konačnog teksta zakona.

CAPITAL: M. Čigoja

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!