Capital.ba

Odbačen prigovor IRB-a na diobu 25 miliona KM Banke Srpske

29.06.2021. / 15:59

– Sudija: Novac štediša zakovan u stečaju
– IRB ima mogućnost žalbe

BANJALUKA – Okružni privredni sud u Banjaluci odbio je prigovor Investiciono – razvojne banke (IRB) RS kojim je tražila stavljanje van snage odluke o isplati 25 miliona maraka povjeriocima Banke Srpske u stečaju, saznaje CAPITAL.

irb

Foto: Capital.ba

U rješenju koje je donio stečajni sudija Nedeljko Milijević navedeno je da je stečajni upravnik prijedlog prve djelimične diobe podnio u skladu sa zakonom i da se prigovor fondova, kojima upravlja IRB, odbija kao neosnovan.

Pored zakonskih odredbi kojima je predviđeno da je djelimična dioba dozvoljena nakon prvog izvještajnog ročišta, ako ima dovoljno novca, sudija navodi da je ona potrebna i imajući u vidu da je od uvođenja privremene uprave prošlo više od sedam godina i da je zarobljen veliki novčani iznos.

„Takođe, nije ni bezbjedno da milionska sredstva stoje u bankama s obzirom na potencijalni rizik da i neka od tih banaka ode u stečaj“, naveo je Milijević.

Istakao je i neophodnost isplate novca s obzirom na to da brojne štediše koje su godinama radile i štedjele novac za starost, sada nemaju novca za liječenje, „jer su njihova sredstva zakovana u stečajnom postupku za koji oni ne snose nikakvu odgovornost“.

Zbog toga je, dodaje sudija, valjalo odbiti  prigovor IRB-a i dozvoliti djelimičnu  diobu.

Međutim, još se ne može reći kada će početi isplata novca povjeriocima s obzirom na to da IRB ima mogućnost žalbe na ovo rješenje, a čeka se i odluka suda o prijedlgu za određivanje mjera obezbijeđenja kojima IRB, takođe, pokušava da spriječi dibu.

Podsjećamo, pored prigovora, IRB je sudu podnijela prijedlog za određivanje mjere obezbjeđenja i privremene mjere obezbjeđenja kojima bi se odložila isplata novca sve dok Vrhovni sud RS ne odluči o njihovoj reviziji.

Razlog zbog kojeg IRB pokušava da spriječi diobu je taj što su oni preko Banke Srpske ranije plasirali 46 miliona KM kredita koje sada pokušavaju da preuzmu. Međutim, s obzirom na to da je donesena pravosnažna presuda kojom je njihov zahtjev za izuzimanje kreditnog portfolia odbijen, stvoreni su uslovi za diobu.

Ipak, u IRB-u se sa tim ne mire i pokušavaju na sve načine da sudskim putem izdejstvuju zabranu diobe.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Odbačen prigovor IRB-a na diobu 25 miliona KM Banke Srpske

    1. Hir IRB-a

      Hvala Milijeviću. Svaka Vam čast. IRB ce izjaviti zalbu. Sreca po nas male stedise da je predsjednik viseg suda Drago Turkeš , izuzetno pošten , stručan i neustrašiv.
      IRB ce se pomiriti sa cinjenicom da su milione davali ‘nako.

    2. Povjerilac

      Jedan je sudija Neđo. Strucan i posten . Pa ako on kaze da je neosnovano , ne treba mozgati kako ce proci predlozene mjere , a i sve skupa na drugostepenoj instanci

    3. Pravda.

      Kakva otimacina!
      Kako vas nije sramota?? Unistili ste svaku marku pa bi sad da se spasavate na ovoj lesini.
      Spasavacete sopstvenu kožu slijedece godine.

    4. Kolega

      Sudija , kapa do poda.