Capital.ba

Šta sve hakeri mogu napraviti ako imaju samo vašu mail adresu?

29.04.2024. / 16:22

NJUJORK – Nakon što hakeri saznaju vašu adresu e-pošte, mogu pristupiti i drugim informacija o vama. Evo nekih stvari koje možete učiniti i nekoliko savjeta kako ostati sigurni.

email

FOTO: Pixabay

Bilo bi nemoguće svoju e-mail adresu držati u potpunoj tajnosti.

Ipak, trebali biste biti selektivni u pogledu toga gdje i kome ćete dati svoju e-mail adresu, kažu stručnjaci.

Slobodno dijeljenje vaše adrese može dovesti do toga da ona padne u pogrešne ruke, a vi biste mogli završiti preplavljeni dosadnim reklamama ili postati žrtva hakera, piše Reader’s Digest.

Hakeri mogu koristiti vašu adresu za slanje phishing napada i dobijanje vrijednih informacija, uključujući vaše podatke za prijavu i finansijske podatke, koji im omogućuju da počine druge zločine, poput krađe identiteta.

Recimo da phishing napad uspije i prevaranti saznaju vašu lozinku. Stvari su postale još ozbiljnije.

Šta neko može učiniti s vašom e-mail adresom i lozinkom? Za početak, mogu se prijaviti na vaš račun i koristiti ga za slanje poruka bilo kome.

Phishing se isprva može činiti bezopasnim, ali stručnjaci kažu da bi mogao izazvati kaos u vašem osobnom ili poslovnom životu.

Prijava na vaš račun takođe omogućuje hakerima da saznaju lozinke za sve online račune koji koriste vašu adresu.

Kako bi naučili lozinku za bilo koji račun, sve što trebaju uraditi je kliknuti jedno dugme i promijeniti lozinku pomoću maila poslanog na vašu adresu. Zato je postavljanje dvofaktorske autentifikacije za vaše online račune toliko važno.

Osim slanja lažne pošte na vaš račun, napadači mogu lažirati vašu adresu kako bi prevarili i druge ljude.

Evo kako to rade: prvo stvaraju falsifikovanu adresu pošiljaoca koja izgleda poput vaše, čineći male i teško uočljive promjene, poput dodavanja tačke ili zamjene broja slovom.

Zatim koriste e-mail adresu za slanje “spoof” poruka koje sadrže štetni zlonamjerni softver ili zahtjeve za novcem.

Za maksimalnu sigurnost, promijenite lozinku svakih nekoliko mjeseci i zaštitite svoj račun dvofaktorskom autentifikacijom.

Postoji nekoliko načina na koje možete pokušati smanjiti štetu ako primijetite da ste hakovani.

Čim prijatelji ili članovi porodice spomenu primanje neželjenih mailova s vaše adrese, promijenite lozinku.

Ako se ne možete prijaviti na svoj račun jer je haker promijenio lozinku, recite svojim kontaktima da ste hakovani kako bi znali označiti tu adresu kao “spam” i ignoristi sve što dolazi sa nje.

Napravite novi račun i podijelite ga s prijateljima i porodicom.

Zatim se ozbiljno pozabavite sigurnošću i poduzmite korake da se riješite zlonamjernog softvera.

Promijenite postavke svog e-maila na najvišu postavku privatnosti, skenirajte svoj računar u potrazi za zlonamjernim softverom i virusima i provjerite jesu li vaši preglednici ažurirani. N1

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Šta sve hakeri mogu napraviti ako imaju samo vašu mail adresu?

    1. Extra!!!