Capital.ba

„Pošte Srpske“ u milionskom gubitku kupuju Roguljićev objekat

11.02.2021. / 15:20

BANJALUKA – „Pošte Srpske“ su prošlu godinu završile sa gubitkom od 2,6 miliona KM, a ove godine on će biti oko 220 hijada KM, ako se ne uračuna planirani knjigovodstveni dobitak kroz novu procjene vrijednosti i prodaju imovine.

pošte srpke

Foto: Pošte Srpske

Uprava planira da ove godine novom procjenom imovine iznad troškova nabavke i njenom prodajom prikaže dobitke od oko 700 hiljada KM, tako da bi 2021. godine knjigovodstveno završila u plusu od oko pola miliona KM.

Plan rada i poslovanja „Pošta Srpske“ za 2021. godinu će se razmatrati na vanrednoj Skupštini akcionara zakazanoj za 26. februar.

„Procijenjeni rezultat poslovanja za 2020. godinu je neto gubitak u iznosu od 3,42 miliona KM. Ostali dobici utvrđeni direktno u kapitalu po osnovu smanjenja revalorizacionih rezervi na stalnim sredstvima iznose 762.241 КM, tako da procjenjeni neto gubitak u 2020. godini iznosi 2,66

miliona KM“, navodi se u dokumentu.

Devet miliona za Roguljića

Uprava je iz Prijedloga plana poslovanja za ovu godinu izbrisala kreditno zaduženje od devet miliona KM za kupovinu sorting centra u Banjaluci. Prema nezvaničnim informacijama, od zaduženja se odustalo jer banke ne žele kreditirati “Pošte”, bez garancija Vlade RS, a koje uprava nije uspjela dobiti. Umjesto toga, već mjesecima se radi na pripremi emisije obveznica u iznosu od devet miliona. Razgovori sa potencijalnim kupcima obveznica su već obavljeni. Plan je da se za sorting centar kupi objekat kod Prijedorske petlje u vlasništvu Slavka Roguljića.

Uprava „Pošta“ je priznala da su lani prihodi bili daleko manji od planiranih, što je uticalo i da iskazani gubitak bude značajno veći od planiranog. Na pad ukupnih prihoda, kako navode, najveći uticaj imala je pojava virusa korona.

Kada je u pitanju ova godina, planiraju ukupne prihode od 69,1 milion KM, a rashode u iznosu od 69,3 miliona.

„U planskoj 2021. godini neto gubitak iznosi 222.610 КM. Ostali dobici utvrđeni direktno u kapitalu po osnovu smanjenja revalorizacionih rezervi na stalnim sredstvima planirani su u iznosu od 750.000 КM, tako da je planirani ukupan neto rezultat – dobit u iznosu od 527.390 КM“, ističe se u dokumentu.

„Pošte“ i u ovoj godini planiraju uzeti overdraft kredit s ciljem poboljšanja tekuće likvidnosti i to od 4,5 miliona KM. Troškovi kamata po ovom kreditnom zaduženju maksimalno iznose 90.000 КM na godišnjem nivou.

Planirani ukupni izdaci za bruto zarade i naknade i ostale lične rashode u 2021. godini iznose 47 miliona КM i veći su za 950.206 КM u odnosu na procjenjene za 2020. godinu.

„Pošte Srpske“ su na kraju prošle godine imale 2.459 radnika, a do kraja ove godine taj broj planiraju neznatno smanjiti na 2.433.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: „Pošte Srpske“ u milionskom gubitku kupuju Roguljićev objekat

    1. Direkt

      Po direktoru se firma poznaje (poslije lošeg, na čelo Pošta Srpske, došao još gori).