Capital.ba

Kinezi nisu ispunili uslove iz ugovora o gradnji autoputa Banjaluka-Prijedor

16.06.2020. / 13:01

BAJALUKA – Kinezi, koji treba da grade autoput Banjaluka – Prijedor, nisu ispunili četiri uslova u dosadašnjem trajanju ugovora o koncesiji i Vlada Republike Srpske uskoro će odlučiti o daljoj sudbini ovog projekta.

Vlada RS dala je kineskoj firmi „SDHS-CSI BH“ diskreciono pravo produžetka roka za izradu idejnog projekta, obezbjeđenje dozvola i druge aktivnosti neophodne za početak gradnje autoputa, objavio je ranije portal CAPITAL.

Naime, rok da Kinezi završe idejni projekat, da pribave lokacijske uslove, završe procjenu uticaja na životnu sredinu i izrade studiju izvodljivosti, kao i da definišu određene priloge Ugovora o koncesiji, istekao je 13. decembra prošle godine. Pošto rok nije ispoštovan, Vlada im je, dan prije isteka roka, izašla u susret i dala novi rok.

Ni drugi rok koji je bio do 13. juna nije ispoštovan, potvrdio je danas ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović u Narodnoj skupštini RS, odgovarajući na poslaničko pitanje.

„Koncesionar se obratio sa zahtjevom za produženje tog roka iz razloga što nije ispunio sve obaveze koje je bilo neophodno da ispuni u ovom periodu, pri tome se pozvao na višu silu, na spriječenost zbog posljedica virusa korona. Na osnovu toga Vlada RS je razmatrala ovo pitanje, donijela određene zaključke i ovih dana bi trebala da izađe sa stavom što se tiče ovog projekta“, rekao je Popović.

Pojasnio je da je u ovoj fazi trebao biti revidiran idejni projekat, ne idejno rješenje.

„Koncesionar je bio u obavezi da obezbijedi studiju uticaja na životnu sredinu, plan parcelacije, lokacijske uslove i priloži revidovanu studiju izvodljivosti, sve to nije završio. Koncesionar je jedino ponudio idejni projekat koji je revidovan, a preostala četiri uslova još nisu ispunjena. Zajedno s koncesionarom ćemo sagledati nove mogućnosti i u skladu s tim donijeti odluku“, istakao je Popović.

Poslanik Dragoslav Kabić je prethodno pitao šta je urađeno po pitanju projekta gradnje pomenutog autoputa.

„Zahtjevam od Vlade da u što kraćem periodu završi sa poslovima i pristupi realizaciji ovog projekta“, kazao je Kabić ističući da je to od velikog značaja za prijedorsku regiju i da je aktuelni magistralni put preopterećen.

Autoput od 42 kilometra koštaće 975 miliona evra

Podsjećamo, Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor potpisan je 13. decembra 2018. u Banjaluci čime je počeo da teče rok od dvije godine za eksproprijaciju zemljišta, koju treba da uradi Republika Srpska, te rok za izradu glavnog projekta, što je obaveza kineskih investitora.

Nedugo zatim, u februaru 2019. godine premijer Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada gradnju autoputa prema Prijedoru odgoditi dok ne izgradi autoput do granice prema Srbiji kako bi povezali Banjaluku i Beograd. Međutim, Kinezi nisu pristali na odgodu.

Za autoput Banjaluka – Prijedor Republika Srpska će 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra.

Kinezi, s druge strane, treba da plaćaju godišnju naknadu od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Planirano je da autoput Banjaluka – Prijedor bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima na kraju Republika Srpska treba da plati 975 miliona evra.

CAPITAL: S. Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Kinezi nisu ispunili uslove iz ugovora o gradnji autoputa Banjaluka-Prijedor

    1. komentator

      ..eto prilike da se riješite belaja i projekta koji će nas koštati k'o Svetog Petra kajgana!

    2. Zgembo

      Jeftinije dođe napraviti auto put kroz kanjon Morače nego kroz bregove i livade Kozare.

      • Zgembo 2

        Pa provozaj se kanjonom Morače.

        • Ministar

          42 km autoputa 970 miliona EVRA. Preko 20 miliona evra po kilomentru….. Sad je trenutak za raskid ugovora.

          • Mrki

            To je u km, greška novinara

            • Ministar

              Nije greska. Toliko stoji u ugovoru. Stankovic je za manje novca napravio 74 km od Mahovljana do Johovca.