Capital.ba

Slavica Grebenar gurnula “Pingvin” u stečaj

09.06.2020. / 12:55

BANJALUKA – Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u poznatom slastičarkom preduzeću  “Pingvin” iz Laktaša i to na zahtjev Slavice Grebenar, osnivača i vlasnika.pingvin

Stečajni postupak je otvoren 4. juna, a povjeriocima je ostavljen rok od mjesec dana da prijave svoja potraživanja koja će biti ispitana na ročištu zakazanom za 28. avgust.

Kako se navodi u rješenju suda koje je u posjedu CAPITAL-a, Grebenar je navela da preduzeće ne radi duži vremenski period, te da su svi poslovni računi blokirani ili ugašeni.

Na osnovu izjave direktora i privremenog stečajnog upravnika te uvidu u priloženo materijalno-finansijsku dokumentaciju, sud je utvrdio da su stečeni uslovi da se otvori stečajni postupak”, stoji u rješenju.

Prema sazanjima CAPITAL-a, najveći razlog za propast “Pingvina” su krediti kod Investiciono-razvojne Banke (IRB) i komercijalnih banaka. Banke su po osnovu kredita prije nekoliko godina potraživale ukupno 4,1 milion maraka.

To su i najveći povjerioci koji su se obezbjedili hipotekom nad nepokretnom imovinom i gotovo cjelokupnom opremom. Takođe kako saznajemo, kao dodatni instrument obezbjeđenja banke su stavile i hipoteku nad privatnom imovinom Slavice Grebenar.

Koliko tačno iznose dugovanja i obaveze ovog preduzeća, biće utvrđeno kroz stečajni postupak.

Podsjećamo, zbog kredita bez posrednika koji je dobio “Pingvin” ali i brojne druge kompanije bliske vlasti, MUP Srpske je 2016. godine je istraživao IRB RS.  

IRB je tih godina kroz više kredita zdušno pomogao poslovnu ideju Slavice Grebenar ali, kako se ispostavilo bio i “grobar” njenog biznisa, s obzirom da su obaveze koje je preuzela bile očigledno preveliki zalogaj.

Još 2017. godine, u procesu restrukturiranja koji je prethodio stečaju se spominjao kupac koji je navodno bio zainteresovan da kupi preduzeće, ali očigledno da od toga nije bilo ništa.

“Pingvin” je imao više slastičarni i kafe lokala, među kojima i onaj u robnoj kući “Boska”, na mjestu gdje danas uspješno posluje i radi Gorica Dodik, ćerka Milorada Dodika sa svojim restoranom “Agape”.

Slavica Grebenar je u planu imala i izgradnju panoramnog lifta koji bi vodio do lokala koji se nalazio u potkrovlju “Boske”, ali nikada nije uspjela dobiti dozvolu za izgradnju. Više „sreće“ je imala Gorica Dodik, koja ga je bez problema izgradila.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!