Capital.ba

Južna Koreja snizila prognoze rasta BDP-a

29.06.2012. / 12:03

SEUL, Južna Koreja je snizila danas prognoze privrednog rasta te zemlje, jer dužnička kriza Evrope nanosi štetu južnokorejskom izvozu.

Bruto domaći proizvod (BDP) Južne Koreje će ove godine vjerovatno ojačati za 3,3 odsto, što je manje od prvobitne prognoze rasta od 3,7 odsto, navedeno je u saopštenju ministarstva finansija, a prenosi agencija AP.

“Pogoršanje situacije u inostranstvu, uključujući evropsku fiskalnu krizu, ima negativne posljedice po oporavak. Međutim, poboljšani podaci na tržištu rada tokom druge polovine ove godine i usporavanje rasta potrošačkih cijena pomoći će oporavku”, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Južnokorejska vlada će tokom preostalog dijela godine potrošiti 8.500 milijardi vona (7,4 milijarde dolara) da bi podstakla rast. Ta sredstva biće iskorišćena za davanje stambenih kredita porodicama sa niskim primanjima, kao i za pružanje podsticaja malim i srednjim preduzećima.

U prva tri mjeseca ove godine, četvrta najveća azijska ekonomija se oslanjala na domaću potrošnju za pokretanje ekonomskog rasta, pošto dužnička kriza u Evropi nanosi štetu isporukama na velika tržišta poput Kine i Evrope.

Banka Koreje i Međunarodni monetarni fond (MMF) su, takođe, nedavno snizili svoje prognoze privrednog rasta za Južnu Koreju, budući da je centralna banka prognozirala rast od 3,5 odsto za 2012, a MMF od 3,25 odsto.

Ministarstvo finansija je isto snizilo svoje prognoze stope inflacije, prema čijim procjenama će potrošačke cijene ove godine porasti za 2,8 odsto, za razliku od prethodne prognoze rasta od 3,2 odsto. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!