Capital.ba

Inflacija u evrozoni stagnirala na 2,4 odsto

30.04.2024. / 16:17

BRISEL – Inflacija u evrozoni zadržala se na nivou od 2,4 odsto u aprilu, dok se ekonomija vratila rastu u prvom kvartalu, prema preliminarnim podacima objavljenim u utorak.

evro

FOTO: Agencije

Glavna inflacija od 2,4 procenta bila je u skladu sa prognozama ekonomista koje je anketirala agencija Reuters. Na mjesečnom nivou, inflacija je iznosila 0,6 odsto. Ovo je sedmi uzastopni mjesec u kojem je glavna stopa inflacije bila ispod tri odsto, uprkos blagom rastu stope u decembru zbog cena energije, prenosi CNBC.

Bazna inflacija, koja ne obuhvata cene energije, hrane, alkohola i duvana, pala je na 2,7 odsto sa 2,9 odsto u martu. Uticaj nižih cijena energije na godišnjem nivou dodatno je ublažen do negativnih -0,6 odsto u odnosu na -1,8 odsto u martu. Povećanje cijena usluga, ključni pokazatelj za Evropsku centralnu banku, smanjilo se na 3,7 odsto sa četiri odsto.

Bruto domaći proizvod porastao je za 0,3 odsto tokom prvih tri mjeseca godine, što je neznatno bolje od očekivanja ekonomista. BDP za četvrti kvartal 2023. godine revidiran je sa stagnacije na kontrakciju od 0,1 odsto, što znači da je evrozona bila u tehničkoj recesiji u drugoj polovini prošle godine.

Očekivanja na tržištu rastu da će ECB početi sa smanjivanjem kamatnih stopa od narednog sastanka o monetarnoj politici 6. juna. Tržišni podaci trenutno pokazuju da postoji gotovo 70 odsto vjerovatnoće za smanjenje u junu.

Više zvaničnika ECB potvrdilo je ranije ovog mjeseca da očekuju smanjenje kamatnih stopa u junu, navodeći potrebu da se spriječi prekomjerno usporavanje u ekonomiji evrozone. Takođe su upozorili na rizike od rasta cijena nafte i nestabilnosti na Bliskom istoku.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!