Capital.ba

Ukrajina i dalje blokira CG u STO

13.09.2011. / 10:58

KIJEV, Pregovori sa Ukrajinom o pristupanju Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), koji je trebalo da budu održani ove nedjelje, odloženi su.
Nastavak pregovora odložila je Ukrajina zbog, kako je objašnjeno, intenziviranja pregovora Ukrajine i Evropske unije (EU) o slobodnoj trgovini.
Prema nezvaničnim informacijama iz Vlade, novi datum pregovora Crne Gore i Ukrajine biće naknadno utvrđen.

U dopisu koji je Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori uputila crnogorskoj Vladi navodi se da je ukrajinska strana kao novi termin za pregovore predložila sedmicu koja počinje 26. septembra ili neki drugi alternativni prijedlog sa crnogorske strane.

Delegacije dvije zemlje posljednji put su pregovarale početkom avgusta u Kijevu kada je zajednički konstatovano da su stavovi crnogorske i ukrajinske strane, u vezi sa ulaskom Crne Gore u STO, dostigli najbližu tačku u posljednje dvije i po godine.

Pregovori sa predstavnicima Ukrajine počeli su u decembru 2008. godine, a ta zemlja blokirala je prijem Crne Gore u STO odbijanjem da potpiše bilateralni sporazum uz obrazloženje da su joj potrebna dodatna objašnjenja zakonodavstva iz oblasti poljoprivrede, industrije, robe i usluga.

Crna Gora je decembra 2004. godine počela pregovore za samostalno članstvo u STO. Do sada je održano sedam sastanaka Radne grupe, više bilateralnih pregovora sa zainteresovanim članicama STO-a, kao i plurilateralni pregovori o podršci poljoprivredi.

Bilateralni sporazumi zaključeni su sa Evropskom unijom (EU), Kinom, Švajcarskom, Norveškom, Brazilom, Kanadom, Japanom, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), El Salvadorom i Hondurasom, prenose agencije.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!