ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Počinje li burna jesen na valutnom tržištu?

Objavljeno u ANALIZE, FINANSIJE

eurusd 2.9.2013VAŠINGTON, Nakon dva mjeseca neprekidnog jačanja, evro je prošle sedmice napokon oslabio u odnosu na američki dolar te možda nagovijestio promjenu trenda. Kurs EUR/USD je prošle sedmice pao nešto više od 1% te na platformama Admiral Marketsa, vodeće Forex brokerske kuće, trenutno iznosi 1,3208, poručuje za CAPITAL.ba Josip Kokanović analitičar kompanije za on line trgovinu Admiral Markets.

Vijesti koje su prošle sedmice uticale na stanje na finansijskim tržištima su rast američkog BDP-a od 2,5% u drugom kvartalu ove godine, što je bilo osjetno više od očekivanih 2,2% te naravno situacija u Siriji. Svaka vijest o mogućoj vojnoj intervenciji ima uticaj na finansijska tržišta a najviše na cijenu nafte koja je bitna i za vrijednost američkog dolara.

Uz neizvjesnu situaciju na Bliskom Istoku u devetom mjesecu održati će se izbori u Njemačkoj koji su bitni za evro te dugoočekivani sastanak guvernera američkih Federalnih Rezervi na kojem će se odučiti počinje li se sa smanjenjem obima programa otkupa obveznica ili još ne. Uz sve očekivane događaje vjerovatno će dogoditi i nekoliko neočekivanih koji će uticati na cijene finansijskih instrumenata pa možemo očekivati burnu jesen.

Za ovu sedmicu je najavljeno neuobičajeno mnogo bitnih vijesti za valutno tržište pa cijelu sedmicu možemo očekivati nagle i velike pomake na gotovo svim valutnim parovima. Događaji koji će najviše biti u fokusu su konferencija za novinare Evropske Centralne banke u srijedu te objava podataka o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u petak.

Uz to, centralne banke Britanije, Kanade i Australije objavljuju odluke o visini kamatnih stopa koje će takođe uticati na kurseve valuta navedenih zemalja. Tačan raspored svih najavljenih vijesti pratiti je moguće na stranicama Admiral Marketsa, u ekonomskom kalendaru kojeg možete pronaći ovdje.

Budući da je prošle sedmice prekinut trend slabljenja dolara u odnosu na evro i britansku funtu, a očekuje se aktivna jesen, moguće je da je ovo početak jačanja dolara u odnosu na ove dvije valute te nastavak jačanja u odnosu na australijski, novozelandski i kanadski dolar.

EUR/USD se nalazi na značajnom nivou podrške na 1,3200 te ukoliko je probije, moguće je da će brzim tempom nastaviti padati prema 1,3000 a dugoročno čak i ispod. Britanska funta se gotovo uvijek kreće u istom smjeru kao i evro, te ima veći potencijal za pad nego za rast. Trenutni nivo od 1,5580 nije loš za prodaju i čekanje pada prema 1,5000 u odnosu na američki dolar.

Svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na stranicama Admiral Marketsa. Analize možete pronaći na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag.oec.

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+