ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

FZO RS se zadužuje 133 miliona maraka

Objavljeno u FINANSIJE

– Planirano zaduženje uzimanjem kredita i emisijom obveznica
– Veći dio novca biće iskorišten za refinasiranje postojećih kredita
– Maksimalna kamata pet odsto, rok otplate deset godina
– Dug za doprinose 280 miliona maraka

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja RS planira u idućoj godini da se zaduži 133 miliona KM i to za vraćanje postojećih kredita, uvođenje integrisanog informacionog sistema, izmirenje obaveza iz ranijeg perioda i za finansiranje prava osiguranika, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Vlada RS dala je saglasnost za najnovije zaduženje FZO u maksimalnom iznosu od 133 miliona KM, a predviđeno je da se novac obezbijedi putem kredita kod domaćih i inostranih banaka kao i emisjiom dugoročnih hartija od vrijednosti.

Od ukupnog iznosa kredita, za refinansiranje postojećih indirektnih kreditnih zaduženja biće iskorišteno 95,7 miliona maraka, za izmirenje obaveza iz ranijeg perioda predviđeno je 16 miliona KM, a za finansiranje prava osiguranika 9,3 miliona KM.

Preostalih 12 miliona FZO planira da potroši za finansiranje prve faze integrisanog informacionog sistema, za koji je ukupno planirano 23 miliona KM, a o kojem je CAPITAL ranije pisao.

U odluci Vlade navedeno je da je direktor FZO zadužen da sa finansijskim institucijama dogovori najpovoljnije kreditne uslove.

Kao okvirni uslov za zaduženje putem kredita kod domaćih i inostranih banaka predviđena je maksimalna fiksna kamatna stopa od pet odsto, period otplate kredita maksimalno deset godina sa uključenim grejs periodom od minimalno 12 mjeseci.

Kada je u pitanju zaduženje putem obveznica, odlukom Vlade predviđeno je da period otplate bude minimalno deset godina sa grejs periodom od minimalno 12 mjeseci uz jednake polugodišnje ili godišnje anuitete. I ovdje je predviđena kamatna stopa od maksimalno pet odsto.

FZO: Novim kreditom imaćemo manju ratu za 15 miliona KM

U FZO su potvrdili da u narednoj godini planiraju da se zaduže 133 miliona KM kako bi restrukturisali postojeće kreditne koje, kako navode, opterećuju trenutno poslovanje Fonda.

Naglasili su da proceduru kreditnog zaduženja planiraju pokrenuti početkom naredne godine, a da će ostali detalji zavisiti od zahtjeva kreditora.

„Fond će sa novim kreditnim zaduženjem imati manju ratu i to za 15 miliona KM na godišnjem nivou što znači da će ovaj novac biti usmjeren na finansiranje zdravstvene zaštite, a ne za vraćanje kreditnih obaveza što bi bio slučaj da je ostalo staro kreditno zaduženje. Naime, novi kredit će biti podignut po povoljnijim uslovima, prolongiraće se rok otplate kredita i smanjiti kamatna stopa, pa će i rata na godišnjem nivou biti znatno manja“, kažu u Fondu.

Tvrde da i sa planiranim kreditnim zaduženjem, Fond neće preći dozvoljeni limit zaduženja i da će sa novim kreditom, ukoliko se realizuje, za otplatu izdvajati 5,91 odsto od ostvarenih prihoda, dok je limit 18 odsto.

„Fond bi bio u daleko boljem finansijskom položaju i ne bi imao potrebu da se kreditno zadužuje da su se realizovale ranije inicijative za uvođenje dodatnih izvora finansiranja (poput akciza na duvan i alkohol i dio premije od autoodgovornosti) i da se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje“, navode u FZO.

Ističu da je naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovoj godini poboljšanja, ali da to još nije dovoljno za potpunu stabilizaciju zdravstvenog sistema i redovno finansiranje svih troškova zdravstvene zaštite.

„Dug prema Fondu za doprinose iznosi oko 280 miliona maraka što je duplo više nego planirano kreditno zaduženje”, kažu u FZO.

FZO na kraju prošle godine imao 222 miliona KM dospjelih obaveza

Fond se duže vrijeme suočava sa finansijskim problemima, a na to godinama upozoravaju i revizori.

Upravo su revizori otkrili da je Fond na kraju prošle godine imao čak 222,2 miliona KM obaveza koje su dospjele za plaćanje, a za čije izmirenje nije imao novac.

Ukupne obaveze Fonda na kraju prošle godine iznosile su čak 453,2 miliona KM, od čega se na kratkoročne odnosilo 314,68 miliona, a na dugoročne obaveze 138,59 miliona KM.

Fond nije u potpunosti izmirio ni dug prema Vladi RS koja mu je još 2008. godine dala pozajmicu sa escrow računa, pa je krajem 2016. zatražio da mu se otpiše preostalih 14,5 miliona KM. Radi se o zajmu od 80 miliona KM koji je Vlada odobrila Fondu sa escrow računa. FZO je taj zajam trebalo da vrati do kraja 2012. godine, ali s obzirom na to da nije uspio, zatražio je otpis duga. U Fondu su ranije rekli da dug još nije otpisan.

Da se Fond nalazi u velikim finansijskim problemima potvrđeno je i prilikom izrade budžeta RS za 2018, s obzirom na to da će iz budžeta biti izdvojeno oko devet miliona KM za izmirenje dugovanja za dijalizne usluge pacijentima u RS. Ovo će biti prvi put da se iz budžeta plaća liječenje pacijenata.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (3)

 • Milan

  Sta ce znati ovaj kusturic nego se zaduziti, studirao kao i ministar preko 12 godina i sada vode najvazniji resor. A tek sto misli da je faca i pametan, Boze sacuvaj

  • Propast

   Isti pa se razumiju. Nasa tragedija…
   Jedini spas je u bijegu…

 • Boban

  Ovaj Kusturic je lud covjek. A tek sto je nadobudan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+