ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Alumina” kupila potraživanja Ukio banke

Objavljeno u PRIVREDA

ZVORNIK, Kompanija “Alumina” iz Zvornika kupila je od litvanske Ukio banke potraživanja od 20 miliona evra prema pravnim licima povezanim sa “Aluminom” i “Birčem”, rekao je danas advokat ove zvorničke kompanije Vladimir Milošević.

On je naveo da je “Alumina” ova potraživanja u iznosu od 20 miliona evra platila 30.000 evra, što predstavlja bankarske i provizijske troškove koje je Ukio banka imala prilikom prodaje.

Milošević je rekao na konferenciji za novinare da to dokazuje da ranije potraživanje Ukio banke nema bilo kakvu materijalnu vrijednost, odnosno da zvorničke kompanije apsolutno nemaju obavezu ili odgovornost po osnovu ovih potraživanja.

On kaže da samo cijena po kojoj je “Alumina” ovo platila govori o značaju tog potraživanja i za Ukio banku, ali i o realnom dugu kompanija “Alumina”, “Birač” i svih povezanih lica.

U suštini, ovim je Ukio banka potvrdila da nema nikakvih potraživanja, niti da uopšte postoji bilo kakva odgovornost `Birča`, `Alumine` i svih povezanih lica”, naglasio je Milošević.

On je podsjetio da su ove činjenice iz “Alumine” u proteklih nekoliko mjeseci eksplicitno isticane, odnosno da sam dug od onih famoznih 155 miliona KM uopšte i ne postoji.

Milošević ističe da je “Alumina” pribavila svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa ovim, te da će odmah biti obaviješteni sudovi koji postupaju u predmetima “Alumine” i “Birča” od kojih će biti zatraženo da se donesu odluke o okončanju parničnih i izvršnih postupaka kako bi se konačno završila priča oko Ukio banke i lica koja su stekla neki vid potraživanja.

Sve ovo je dokaz više da je ona famozna blokada računa `Alumine` od prije nekoliko mjeseci ustvari izvršena pod izuzetnom visokim stepenom sumnje, odnosno da je praćena određenim kontroverzama”, rekao je Milošević.

On je podsjetio da je “Alumina” ranije podnijela krivične prijave u ovom postupku i dodao da će o ovom biti obaviještena tužilaštva i kriminalistička policija, koji će imati dosta posla.

Milošević je naglasio da je jako značajno da sve ovo predstavlja jednu vrstu garancije da se postupci protiv “Alumine” moraju okončati u korist fabrike.

On kaže da nema sumnje da je “Alumina” ovim dokazala apsurd dešavanja koje prate Ukio banku i nedavnu kontroverznu blokadu računa, te onemogućila bilo kakve postupke pred međunarodnim sudovima ili arbitražama protiv “Alumine” i Republike Srpske.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Milorad Motika rekao je da su kupljena potraživanja od Ukio banke kako bi što prije bilo riješeno pitanje stečaja i stavljena tačka na priču sa Litvancima.

Poslije ovoga ne želimo više da se bavimo perifernim stvarima, želimo da se završe sudski procesi, da `Alumina` nastavi da radi i da ide bržim koracima, te da više nema prijetnje bilo kakvim blokadama ili nekim stvarima koje su nas u zadnje vrijeme pogodile“, rekao je Motika.

On je istakao da je “`Alumina` ostala na nogama i da ide dalje”.

“Vrlo brzo će još jedan proizvodni objekat biti završen i pušten u proizvodnju, dok obdanište za djecu radnika `Alumine` završavamo ovih dana, a iduće sedmice primamo još 55 novih radnika”, rekao je Motika i dodao da ova firma napreduje zacrtanim tempom.

On je najavio da će “Alumina” ovih dana sklopiti još jedan ugovor sa inostranim partnerom i da će u narednim mjesecima ispuniti sve obaveze planirane na početku godine. Srna

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (52)

 • Gang

  Sta rekoste, Goci blokirao Aluminu na 150 miliona? Kakva je to budalastina… Sta kazu Zoka Debeli, Zoka Tegeltija i Zoka Dzida na ovo? Svi ce oni odgovarati zbog kriminala koji je pocinjen nad Aluminom

  • Pero

   Banditi jedni

  • Rade

   E tugo moja, svaki od ove trojice je na visokoj drustvenoj poziciji a najnizoj moralnoj ljestvici. U tome je srz svih nasih problema.

 • 30

  Sada je Alumina ovom kupovinom potvrdila da su potrazivanja UKIO Grupe validna, tako da Zoka debeli i Goci ima da naplate svoje ali za 30.000.000,00 EUR

  • KUM

   Ne da kum Veljko te pare, samo sanjaj debeli

   • RE KUM

    Ko je taj kum Veljko, i kakve on veze ima sa ovim. Ovde se radi o firmi u državnom vlasništvu, a ne vlasništvu nekog tamo kuma. O čemu ti pričaš čoveče.

  • Re

   Kako 30 mil eura ako je kupio 122 mil KM…sad ce se cupati i za ono sto su dali…ali nema djole…treba pohapsiti bagru i osuditi na dozivotnu robiju. Sudinici Jelena ti ces prva u lancu biti!!!

 • Goci tambure

  Kapitulirali Litvanci a sa njima Goci i njegovi momci…

  • Motika

   Motika ne tamburaj uzalud, ajde na spavanje

 • Bič Božji

  Ovdje mogu da budu u pitanju samo dvije stvari: (a) klasičan autogol-neznanje Alumine, ili (b) dogovor dvije očigledno kriminalne grupe.
  Zašto ?
  (a) Ako je Alumina okupila ista potraživanja koja je ranije odkupio Pavgord (to se ne vidi ni u jednom objavljenom tekstu na ovu temu), znači da ih je istovremeno i potvrdila. Praktično potvrđuje ono što je cijelo vrijeme Alumina, ali i Birač, osporavala. Na taj način Alumina je Pavgord-u u ruke gurnula ključni dokaz da predmetno potraživanje/dugovanje postoji, a povjerilac je onaj ko ga je prije otkupio tj. Pavgord.
  (b) Ja prije vjerujem u dogovor dvije ocigledno organizovane kriminalne grupe, po principu “žena pjana a bure puno rakije”. Pavgord je za potraživanje (ako se ne varam) platio 6,0 miliona, i na taj način se otvoreno suprostavio drugoj kriminalnog grupi koja ima iste apetite (oteti Alumuinu za male pare). Druga kriminalna grupa (koja trenutno upravlja Aluminom) očigledno je jača i u cijeloj priči je (za sada) izašla kao pobjednik, tako da prva organizovana grupa nema nikakve šanse da dodju do očekivanih 155 miliona ili većinskog vlasništva u Alumini. Pošto su i prva i druga grupa dobro povezane i imaju dosta zajednickih kriminalnih poslova, trebalo je naći neko kompromisno rješenje, tj. da : (1) prvi ne izgube 6 miliona (i usput nešto zarade), (2) da drugi, ali i jači, dodju do Alumine uz modalitete koje ćemo naknadno vidjeti, (3) da se unutar organizovanih grupa sačuvaju dobri odnosi za naredne opštinske i parlamentarne izbore.
  Ko će sad u Alumini da odgovara (direktor, advokati, itd) što su izletili sa ovim priznanjem potraživanja Litvanaca.
  A, zaboravio sam: kako je bilo moguće da Litvanci potpišu dupli ugovor o prodaji istog (pretpostavljam da je isto) potraživanja sa Aluminom, iako su isti takav ugovor potpisali sa Pavgordom ?
  Ovo neka (za sada) ostane kao nagradno pitanje čitaocima Capitala.
  Samo se postavlja pitanje : zašto opozicija ne koristi ove argumente u političkoj borbi. Ja znam, ali neću (za sada) da kažem.

  • Prut

   Vrlo interesantan komentar nekog nezadovoljnog pravnika koji pretenduje na političku funkciju, međutim, da li si možda razmiljao, Božji Biču, da dug može da prizna samo dužnik?

   A da li znaš, možda, da dužnik kod ovog potraživanja nije Alumina?

   Da li možda znaš da ovje Alumina spori nezakonite zaloge, a po osnovu kojih je blokirana?

   • Bič Božji

    Brate Prute, budi konkretan.
    Da li si ti taj što je zabio autogol ?
    Odgovori : zašto Alumina otkupljuje potraživanje ako je obezbeđeno (kako kažeš) nezakonitim zalozima. Time Alumina priznaje da su zalozi bili zakoniti i, po logici stvari (ali i pravu), da dugovanje PD Birač postoji.
    Da li je kod utvrđivanja zaloga Alumina na to dala pristanak (nije morala, ali ga je – možda – dala).
    Ovdje kćerka otkupljuje dugovanje majke, i pri tome pristaje da je na silu udaju, aako zna da su zaruke (zalozi) nezakonite.
    Dalje, nauči da praviš razliku između “priznati dug” i “potvrditi dug”.
    Vrati se ponovo na moj tekst.
    Ja nisam rekao da je Alumuina dužnik.
    Opet zabijaš autogol, pa ti predlažem da se povučeš iz ove diskusije, jer sve što izgovoriš može ti se staviti na teret. Jednostavno, nisi kompetentan, a daješ sebi za pravo (tačnije to pravo ti daju drugi) da odlučuješ o krupnim stvarima.
    Uostalom, tvojim mentorima nisu ni bili potrebni stručni, nego podobni.
    Ili ni oko tih pojmova ne praviš razliku.
    Jesam pravnik, ali ne nezadovoljni, i nemam političke ambicije.
    Na moju sreću, gledam vas i pratim preko bare. Pa ti vidi.
    A raznim “analitičarima” (ne mislim tu na Capital) predlažem da se prvo upoznaju sa “predmetom”, pa tek onda zamajavaju javnost.
    Da se dobro upoznaju sa predmetom, trebaju i oni koji za zastupanje ili direktovanje primaju ogromne nadoknade. Sa narodne grbače.
    Onih koji vam usmeno naređuju jednog dana neće biti. Ostaćete vi koji sve potpisujute da se koprcate i molite za milost. Kao u slučaju Bobar banke….

    • Lazno ime

     Ne moze nikome na teret da se stavi “pravnixe preko bare” jer se krijete ispod laznih imena. A ti da si kopetentan i realan bio bi iskren i priznao da isti ovaj capital jasno i pristrasno staje na stranu Pavgorda. I molim te ne “enjaj” o laznom patriotizmu i zali za narodom jer da je to iskreno ostao bi ovdje i borio se protiv istog a ne bi zapali preko bare i palamudio i moralisao. Zato mojne teatralnosti i dirigovanih komentara “preko bare”!!!

    • Pravnica

     Bogami svaka riječ na mjestu. Dodala bih još nešto,al’ sve si rekao. Upravo tako.

  • Re

   Bic Boziji=Frustrirani pravnik koji je tek sad zakljucio da veze o zivotu nema sa oblascu o kojoj pise…Masta i fikcija ovakvih
   ljudi je nevjerovatna ali po njihovu zalost neizlijecivo je

 • MIRO

  NAJTUŽNIJE JE ŠTO TUŽILAŠTVO ĆUTI NA OVAJ KRIMINAL. ALUMINA PLATILA 30 HILJADA A GOCI TRAŽI 155 MILIONA… JOOOOOJ

 • Sve sam go lopov

  Gdje nam je Zoka Debeli da kaže kako je Goci Pavlović dobar i pošten coek….i kako mu treba dati 50ak miliona…

  • Re debeli

   Gdje je onaj nacelnik Debeli sto “najvise” vodi brigu o radnicima Alumine…govedo pohlepno i lazljivo

 • Sumar

  Jeli advokat Milosevic ovaj na fotografiji sa bradom ?

 • Re bič

  Ne znam preko koje bare kupovina potraživanja znaci priznanje bilo čega… i zašto je relevantno da li priznajete nešto cega ste postali vlasnik

  • Pravnica

   Pa ko još kupuje nešto što ne priznaje da postoji? Uključi malo mozak. A sa druge strane,ovo saopštenje je jako tendeciozno i bez potpunih podataka
   Cesiju, tj ustupljivanje potrazivanja vrši prethodni povjerilac na novog povjerioca, bez saglasnosti duznika. Ako je Ukio prenjela na Pavgord, ne može punovazno prenositi na Aluminu. Ili se ovdje radi o nekim drugim dugovanjima..

 • Bič Božji

  Kupovina potraživanja znači da znaš da to potraživanje postoji i da kupuješ nešto što postoji.
  Ako je, kao što si rekao, zalog bio nezakonit, zašto je onda Alumina kupila takvo potraživanje. Koji je motiv za to. Imaš li objašnjenje.
  Drugo, ko bi pametan kupio potraživanje koje je već prodato. 30 hiljada nije malo ako se bace. Alumina je znala da je to isto potraživanje kupio neko drugi. Tom drugom osporava kupovinu potraživanja, a sama ga kupuje. Gdje je tu pamt i zdrava logika, osim da se radi (kao što se radi) o dobro smišljenom zakulisanom dilu, po kome treba da se strasti smire i više ne talasa.
  Pazi, Alumina prvo osporava potraživanje Ukio Banke, poslije osporava nezakoniti zalog, i na kraju osprava kupovinu potraživanja od strane Pavgorda. A onda to isto potraživanje kupi. Autogol, dil sa nekim, ili nešto treće.
  Kupovina potraživanja nije pokrivanje troškova (kao što je rečeno) nego pravni posao. Taman da je sklopljen i za 1 marku.
  Kažeš “zašto je relevantno da li priznajete nešto cega ste postali vlasnik”, i opet zabijaš autogol. Ako si nešto kupio, znači da si svjestan (potvrđuješ) da je to nešto (potraživanje) postojalo. A do juće si tvrdio da potraživanje ne postoji i da je zalog nezakonit.

  Analitičaru, tu se radi o trojnom (mafijaškom) poslu u kome su učestvovali : Ukio banka (ucinjen im je neki ustupak ili su ranije “zaduženi”), kriminalna drupa 1 (jedan), i na kraju kriminalna grupa 2 (dva).
  Ko razumije, shvatiće.

  • Dil.

   Čini mi se da si dobro upucen u ta desavanja. Mislim da sve ovo proživljavas izbliza a ne da je u pitanju tvoja analiza, analiza nekoga sa strane. Bilo kako bilo, ja ti se zahvaljujem sto nam unaprijed otvaras oci. Kažem unaprijed jer su kriminalne grupe zamislile da se DiL ne skuzi odnosno da se skuzi sto kasnije.

  • Sojka

   Kako ste gospođo Rubež…? neka ste se i Vi javili, baš ste nam nedostajali… Moram priznati da je fabrika pusta bez Vašeg prisustva… doduše, manje je i problema, stresa, manje i drugih nezgodacija ….

  • Slutin

   Ako je realno potrazivanje kako govoris, zasto bi Litvanci 30 miliona dali za 30000e…samo zato sto zanju da ne vrijedi nista. Ne treba ti pravnice puno nauke da to shvatis samo zdrava logika. Ali posto slijepo slusas nalogodavca koji je vjerovatno iz “bratske Rusije” i nema veze sa Aluminom, ti ni ne koristis glavu nego pise kako ti se kaze…

   • Bic Bozji

    Ako nije realno i ne vrijedi nista, zasto ga Alumina kupuje . Logicno i pravno pitanje

    • Re

     Pretpostavljam zato sto postoji mogucnost da ga kupi neki drugi “Pavgord” i opet blokira firmu u usponu uz pomoc korumpiranih pravnika i sudija koji se prodaju za sitne pare…REALNO!!!!

  • Pile

   Ej pravnice preko bare, da ti nisi mozda upisivao ove krimi zaloge i ucestvovao ili la u obom banditizmu???

  • Grabezi

   Zemaro, prso si ko dinja. Jesi li ti kontao uopste da je ova banka dala ko svihe potrazivanje za kucu u miljevini? Sviras ti mom k, sa tom pricom. Lijepo ti pozdravi mentora Gocija i Rubeze, i baci se na peglanje nihovih optuznica

  • Mozes i mene da bicujes

   Pravice iz bare, pricas ko da si licno upisivao te hipoteke i zaloge. Jadna ti majka, ako se iza struke krijes i branis stav da su Goci i njegovi momci u pravu. Da li si ti upamet momce ili devojce? Goci je svercer a Debeli diler, i sad oni hoce na prevaru da otmu Aluminu, nekim mesetarenjem, i ti pricas o zakonitom potrazivanju i ulazis u teorijsku raspravu da li je dug priznat ili nije, ko da smo mi svi ludi da ne vidimo da su i goci i debeli, i njihov mentor tegeltija ministar, i sudija dzida zoran teski sibicari. Ovdje su ljudi pobjedili, jer ovi mladi inzenjeri drze fabriku, ovi mladi momci i djevojke, oni su buducnost Alumin. Nije bitanga Debeli, on nije sigurno, on je samo buducnost kpd Foca

 • Ana

  Ovo je posebno potraživanje, Gocijevo stoji.

 • fočak

  hahahaha, goci platio 6,4 miliona evra za nešto to ne vrijedi ni ko omanja seoska kuca kod rudnika miljevina…

  • RE Focak

   Focak, nisi prokuzio igru. Lijepo ti Bic objasnio. Goci ce sa Buckom da podijeli zaradu od 14,0 miliona (20-6). JBG, banda se dogovorila a ti nastavi da kmecis

   • Re Focak

    Bucko i Goci Focak ce samo da dijele celiju u KPD Foca…A posto ce duze ostati zbog njihovog dugogodisnje postenog rada vjerovatno ce dijeliti i krevet i sapun

 • Bicovanje Sanske Koze

  Ovaj ih Bic bicuje ko sansku kozu. Sve moj do mojega

 • Bicuj me stojane

  Cek sek, sta govori o vrijednosti nekog prava od 20 miliona evra kad ga neko kupo za 30 hiljada? Pravnice preko bare, dileja si samo takva

 • Kiseljak

  Goci izgorio po glavi, sjeba ga Debeli za 6,4 meleona. Eno ga mota se oko vitinke, ceka da upadne.

 • Kengur

  Da li se ovde radi o identicnom potrazivanu. Onom koje je kupio Goci, i onom koje je sad kupila Alumina (Dvojac/trojac Milosevic-Motika-Kumasin). Ako jeste, kako je moguce da Ukio banka dva puta proda isto potrazivanje. Ne verujem da je Alumina kupila potrazivanje od nepostojeceg poverioca.
  Da za neko vreme ne vidimo izvrsni nalog Gocija na 20 miliona na koji Alumina nece izjaviti zalbu. Izgleda da se ide u tom pravcu, ali mnogi to ne vide. Po principu, bolje da platimo 20 miliona nego 155. Cista racunica – kriminogena

 • Flagelum Dei

  Ovaj moj imenjak je na dobrom putu,tj. tragu…samo Biču Božiji ne radi se o ostatku duga do onih 154-5 mil. KM (70tak mil.€) nego o potpuno drugom pravnom poslu (bilo fiktivnom ili stvarnom).
  Vruće vruće…. :)
  A onda se umiješa masa…. Gocijevi…Debini- i ovi od dvojca bez kormilara (koji je dobio kormilara u međuvremenu u liku i djelu slavnog pravnika…studenta đeneracije) i sve razvodniše…i obesmisliše…..
  Narode stoko…reče Miloš….
  Hajde odoh ja dok me ne popljuvaju ovi iz Alumine….

  • Stole

   Jel pravnice, jel za ovo dobijas platu u Alumini? Evidentno da ti goci vise lezi, pa ne mozes da se pomiris sa cinjenicom da posle ovog nema ni teorijsku sansu da udje

 • Ana

  Da li ste dobro razumjeli, Gocijevo je 155 miliona.
  To je kupio kako je kupio.
  Poslije te kupovine ostalo je još 20 miliona na Ukio banci.
  E to je sad Alumina kupila!

  • Rudi

   Hoce Goci 150 miliona, a kosta 30 hiljda, sprdnja opsta

 • Kalkulator

  Znaci, Ukio banka u stecaju, ima kao neka potrazivanja. Dodje neki tamo stecajni i vidi da je to suplja prica.
  Zatim, dodje neko iz BiH i kaze evo ti para za tu suplju pricu (6mil €).
  Sta stecajni uradi? Naravno proda potrazivanje jer je znao da ce sudovi reci da je zalog nezakonit kao i potrazivanje.
  E sad, neko je dosao na ideju da pokaze ovim nasim ljudima kako Ukio banka gleda na ta potrazivanja: daj da makar pokrijemo troskove platnog prometa. Daj sta das…
  I sad ovaj Bic Boziji hoce da nas ubedi u staaaa?
  Pa ovim je sve receno. Ukio banka je bukvalno pobegla i povukla se ih svih postupaka a logika kaze da znaju kakve bi ih presude cekale. Lose po njih! Izracunajte koliko bi njima doslo na naplatu nakog presude koja ce naravno biti u korist Alumine i Birac.

 • Spin doktor

  Oni nas kao napadaju a mi se kao branimo…sve je ovo gola plaćenička fukara koja samo skreće trag na pogrešnu stranu…
  a sve je kao na dlanu…spin doktor…nije loše za jednog traktoristu…
  Ih…
  Sad…ko je ovdje lud..mi lafo pravovjerni ili on sa gomilom plaćenika..(čitaj: srole, rudi kaklkulator,Bič Božji itd.)
  laku noč bree

 • ja

  Ovo je prde Murat nemože se durat.

 • Bas talo

  :)

 • Pare

  Oj pravnice preko bare., samo su ti mile pare …

 • Bara

  Pravnik preko bare=gocijev/debin pravnik

 • Bič Božji

  Ovdje me još niko nije demantovao da se ne radi o istom potraživanju. Iz teksta, odnosno iz izjava direktora i advokata, jasno se vidi da se radi o istom potraživanju.
  Prema tome, ostajem kod teze da su se Crim. Group 1 i Crim. Group 2 dogovorili.
  Crim Group 1 ce zaraditi oko 14 miliona KM, a Crim. Group 2 ce pripasti fabrika.
  … i jopet zajednički na slijedeće izbore.
  Čudi me da sveznajući Vaske to nije prokužio.
  A nije bilo teško…..

  • Re

   Aj Bic ne .eri…ebo te debeli…

 • Popara

  Ovaj Bic ne odustaje…pa slijepce da si imalo citao i pratio “preko Bare” shvatio bi da debeli i ekipa nisu kupili 155m uopste nego nesto manje…tako da ne lupaj i tom sto te spinuje bar pojasni da to sto forsira nema veze sa vezom…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+