Capital.ba

Vrhovni sud RS odbacio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ (Presuda)

10.10.2018. / 15:03

– Milošević: Očekujem da sudovi na identičan način odluče i u postupcima protiv „Alumine“ i drugih povezanih pravnih lica
-Sajić: Uložićemo apelaciju Ustavnom sudu BiH

BANJALUKA – Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju litvanske Ukio banke i potvrdio da ova banka neosnovano potražuje 155 miliona KM od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju. Vrhovni sud je u presudi, koja je u posjedu portala CAPITAL, ocijenio da su odluke nižih sudova pravilne i da prigovori tužioca nemaju osnova.

Nakon što je Okružni privredni sud u Bijeljini u aprilu prošle godine donio presudu kojom je odbacio tužbu Ukio banke, isto je učinio i Viši privredni sud u Banjaluci, nakon čega je postupak nastavljen pred Vrhovnim sudom RS, koji je polovinom prošlog mjeseca potvrdio presude nižih sudova.

„Predmet ovog spora je je zahtjev tužioca da se utvrdi da je potraživanje tužioca, kao razlučnog povjerioca prema tuženom u iznosu od 155,2 miliona KM u cjelosti osnovano, da se utvrdi založno pravo u korist tužioca nad udjelima tuženog u društvima AB „Birač Europe“ Kaunas Litvanija, „Birač Energo“, „Alumina“ i „Mehanika“ iz Zvornika, da se obaveže stečajni upravnik FG „Birač“ da prizna ovo potraživanje te da ga svrsta u priznata razlučna potraživanja, a da tužiocu omogući odvojeno namirenje iz predmeta zaslučnog prava“, navedeno je u obrazloženju presude suda.

Sud je naveo da revizija nije osnovana te da su odluke nižestepenih sudova pravilne.

„Kako se zahtjevom iz tužbe traži da se utvrdi da je osnovano potraživanje tužioca kao razlučnog povjerioca u iznosu od 155,2 miliona KM, a iz ugovora u kojima je tuženi bio ugovorna strana ne proizilazi da su parnične stranke bile u dužničko-povjerilačkom odnosu, već da je tim ugovorima dat zalog radi obezbjeđenja potraživanja koja tužilac ima prema trećim licima, pravilan je zaključak nižestepnih sudova da zahtjev tužioca nije osnovan“, navodi se u presudi Vrhovnog suda RS.

Milošević: Sud potvrdio da nema duga niti zaloga

Dok u FG „Birač“ i njenim zavisnim preduzećima pozdravljaju ovakvu odluku suda, Ukia banka najavljuje apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Umješač u ovom postupku Vladimir Milošević rekao je danas za CAPITAL da je nakon Okružnog privrednog suda u Bijeljini i Višeg privrednog suda u Banjaluci, sad i Vrhovni sud potvrdio ono što iz Fabrike glinice i njenih zavisnih preduzeća sve vrijeme tvrde, a to je da nema ni duga ni zaloga.

„Litvanci su fiktivno upisali zaloge krajem 2012. godine, neposredno pred njihovo bjekstvo i mi smo to sve vrijeme tvrdili. Mi ćemo ovu presudu sigurno koristiti i u postupcima protiv „Alumine“ jer je potpuno identično činjenično i pravno stanje i oko „Alumine“ i oko FG „Birač“. Ako „Birač“ ne duguje, ne može dugovati ni „Alumina“. Svako drugačije tumačenje bi se smatralo zloupotrebom prava. Očekujem da sudovi na identičan način odluče i u postupcima protiv „Alumine“ i drugih povezanih pravnih lica, odnosno da obustave izvršne postupke, jer je apsurdno da se protiv njih vode izvršni postupci, a da je sud utvrdio da kod FG „Birač“ ne postoje zaloge niti razlučna prava“, rekao je Milošević.

Sajić: Odluka donesena i prije nego što je predmet razmotren

S druge strane, pravni zastupnik Ukio banke Aleksandar Sajić kaže da nije iznenađen ovakvom odlukom Vrhovnog suda, da ona ničim nije obrazložena te da će uložiti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

„Ova presuda je krajnje skandalozna i potpuno neobrazložena. Nevjerovatno je da Vrhovni sud u jednom ovakvom sporu nije našao za shodno da napiše nešto o razlozima koji su navedeni u reviziji tužioca, a čak u jednom dijelu govori i da je nešto nezakonito, a to nije ničim dokazano“, kazao je Sjić.

Kaže da mu se, kao i kod drugostepene presude, „čini da je odluka donesena i prije nego što je taj predmet razmatran i da su onda samo tražili razlozi za takvu odluku“.

„Nažalost, to nije prvi put kod Vrhovnog suda i nažalost to je jedan od razloga zbog kojih mi sve više po pravdu idemo pred Ustavni sud BiH i to ćemo učiniti i ovaj put. Uložićemo apelaciju tom sudu“, naglasio je Sajić.

Litvanska Ukio banka u ovom sudskom postupku traži da sud utvrdi osnovanost njenih potraživanja od FG „Birač“ u stečaju, u iznosu od 155 miliona KM. Litvanska banka je u svom tužbenom zahtjevu insistirala na tome da bude razlučni povjerilac, što bi joj omogućilo odvojeno namirenje iz imovine kao stečajnog dužnika.

Potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju otkupila je fočanska firma „Pavgord“ koja je 12. aprila prošle godine blokirala račune „Alumine“ , firme kćerke FG „Birač“, pokušavajući da naplati ovo potraživanje.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vrhovni sud RS odbacio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ (Presuda)

  1. MICA

   DJE SU SADA GOCI I GLADNI ŠTO BLOKIRAŠE FIRMU PROŠLE GODINE??? KAKAV BANDITIZAM

   • Jso

    Dzabe se radujes. Tu su vrlo brzo. Dogovor je pao. Lazo pakuje kofere a i ti mozes za njim.

  2. Roko Zifredi

   Risto Kojic i Aleksandar Vitomira Popovic. Masine za uzimanje para i torbarenje

  3. lex

   Bravo za pravosudje.

  4. Dejan

   Bravo za pravosudje.