Capital.ba

Zvornik: Usvojene visine vrijednosti nepokretnosti po zonama

22.01.2016. / 17:30

zvornikZVORNIK, Odbornici Gradske skupštine Zvornik usvojili su Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada, od kojih je 6 gradskih zona definisano Odlukom o uređenju prostora i gradskom građevinskom zemljištu, dok je današnjom Odlukom utvrđeno i 6 vangradskih zona.

U definisanim područjima utvrđena je vrijednost građevinskog zemljišta, poljoprivrednog, šumskog, industrijskog i ostalog zemljišta, te stana, kuće, poslovnog objekta, industrijskog i ostalih objekata.

Cijene su najviše u prvoj gradskoj zoni, a najniže u šestoj vangradskoj zoni, s tim da su, u svim vangradskim zonama cijene kvadrata stana, kuće, poslovnog, industrijskog i ostalih objekata, jednake.

Procijenjena vrijednost nepokretnosti je osnovica za obračunavanje poreza na nepokretnosti.

Vršilac dužnosti zamjenika gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da se donošenjem ove odluke željelo, prije svega, da se tržišna vrijednost nepokretnosti umanji, kako bi, na osnovu procjene sudskih vještaka, poreski obveznici na području grada Zvornika imali manje poreske račune.

“Očekujemo da će poreski računi biti manji, a u saradnji sa Poreskom upravom nastojimo da animiramo građane, koji to do sada nisu uradili, da prijave svoje nepokretnosti, jer kazne nisu male, a na taj način biće i više poreskih obveznika”, rekao je Ivanović.

Odbornici gradske Skupštine usvojili su i Odluku o saglasnosti na Odluku o visini naknade za deponovanje čvrstog komunalnog otpada na Regionalnoj deponiji “Crni vrh”.

Ovom odlukom data je saglasnost da visina naknade iznosi 39 KM plus PDV po toni, što je cijena koju je predložila Skupština Javnog preduzeća “Regionalna deponija” Zvornik.

Uz ovu Odluku usvojen je i zaključak po kome je Skupština Grada zadužila gradonačelnika da formira radnu grupu čiji će zadatak biti da iznađe mogućnosti pokrića troškova naknade za deponovanje čvrstog komunalnog otpada.

“Dio tih troškova najvjerovatnije snosiće lokalno komunalno preduzeće iz svog poslovanja, dio kroz određene aktivnosti odvajanja reciklažnog otpada koje će sprovoditi komunalno preduzeće, a dio ćemo pokušati da subvencioniramo iz budžeta, tako da cijene odvoza smeća za fizička lica neće biti povećavana”, rekao je Ivanović i napomenuo da je cijena odvoza smeća u Zvorniku, u odnosu na opštine u okruženju, najniža.

Direktor Javnog preduzeća “Regionalna deponija” Aleksandar Vračević rekao je da je Skupština ovog preduzeća utvrdila Prijedlog odluke o visini naknade za deponovanje čvrstog komunalnog otpada i uputila ga na saglasnost na skupštine lokalnih zajednica svih devet opština osnivača.

“Cijena od 39 KM, plus PDV, omogućuje pozitivno poslovanje preduzeću i uredno otplaćivanje rata kredita za otplatu ovog projekta”, rekao je Vračević.

Osnivači “Regionalne deponije” su opštine Milići, Vlasenica, Šekovići, Osmaci, Bratunac, Srebrenica i grad Zvornik iz Republike Srpske, te Kalesija i Sapna iz Federacije BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!