Capital.ba

Značajne narudžbe namještaja iz BiH u Veliku Britaniju

20.02.2012. / 14:00

SARAJEVO, Proizvođači namještaja iz BiH ubrzano rade kako bi ispoštovali rokove i u narednih mjesec dana isporučili značajne količine ugovorenog namještaja u Veliku Britaniju.

Porudžbe britanskih klijenata uslijedile su nakon izuzetno uspješnog prvog zajedničkog nastupa deset bh. drvoprerađivača na sajmu namještaja Interiors NEC 2012 u Birminghamu (22-25, januar 2012). Firme izlagači bile su: Scontoprom iz Prijedora, Urban  i Vrbas iz Banjaluke, Ećo iz Sarajeva, Izazov iz Kalesije, FIS i  Ekonomic iz Viteza, Nova Forma iz Šamca, Standard iz Prnjavora, te Stil iz Cazina.

Zajednički nastup  na ovoj prestižnoj sajamskoj manifestaciji, koja je ove godine okupila preko 600 izlagača iz cijeloga svijeta, su podržali USAID-Sida FIRMA projekat i Vanjsko-trgovinska komora BiH, u saradnji s prodajnom agencijom Woodline Marketing Ltd. koja zastupa interese bh. proizvođača namještaja na britanskom tržištu.

S obzirom da na tržištu Velike Britanije u zadnjih 8 godina dominira hrastovo drvo, izloženi  masivni namještaj od bukve iz BiH je bio pravo osvježenje i izazvao je veliki interes britanskih distributera i agenata.  Bh. firme Urban, Nova DI Vrbas, Nova Forma, Izazov i FIS već pripremaju na sajmu ugovorene isporuke.

Među najzapaženijim garniturama od masivnog drveta bukve bile su trpezarije banjalučke firme Urban,  a prema riječima direktora Elvira Juge u narednih tridesetak dana ovaj prozvođač namještaja će za britanskog klijenta isporučiti 30 kompletnih trpezarijskih garnitura.

„Mi u Urbanu smo izrazito zadovoljni sa svim što je napravljeno na sajmu u Birminghamu. Sajam se isplatio, i to ne zbog trenutne finansijske koristi, nego zbog dugoročnijeg poslovanja i početka našeg prisustva na tržištu Velike Britanije“, pojašnjava Elvir Jugo i dodaje kako se očekuju i dodatni, značajniji ugovori.

„Trenutno smo, preko zajedničke bh. prodajne agencije iz Londona, u pregovorima s jednim velikim klijentom koji ima preko 90 prodajnih salona u Velikoj Britaniji. Oni su zainteresovani za dvije naše sjedeće tapacirane garniture“, kaže Jugo.

Pozitivnom ishodu pregovora s ovim velikim britanskim klijentom oko izvoza većih količina njihovog namještaja nada se i firma Nova Di Vrbas, koja je na sajmu prodala pet garnitura savremenog namještaja od masivnog drveta bukve iz svog programa „Pacifik“.

Vinko Stojnić, rukovodilac prodaje firme Nova Di Vrbas, navodi kako je na sajmu u Birminghamu njihov namještaj ocijenjen visokom ocjenom.

„Svaki sajam je koristan jer proizvođaču otvara nova vrata. Pojavljivanjem na Interiors NEC-u Nova Di Vrbas je imala priliku da po prvi put prezentira svoje proizvode na britanskom tržištu“, pojašnjava Stojnić.

Ovogodišnji nastup u Birminghamu i otvaranje mogućnosti za značajniji izvoza bh. namještaja u Veliku Britaniju, rezultat su višemjesečnih aktivnosti i promotivnih napora kako bi se omogućio povratak bh. drvoprerađivača na ovo tržište na koje je BiH tokom ‘80-tih godina izvozila značajne količine namještaja. Početkom protekle godine u Londonu je sa radom otpočela bh. prodajna agencije Woodline Marketing, dok je u  decembru 2011. otvoren i  zajednički salon prizvođača namještaja iz BiH.
Više o USAID-Sida FIRMA projektu:
USAID-Sida FIRMA projekat je petogodišnji projekat koji podržava održiv ekonomski rast, zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u Bosni i Hercegovini, a finansijski je podržan od američke i švedske vlade, putem agencija za međunarodni razvoj, USAID i Sida. FIRMA projekat se fokusira na tri sektora bh. privrede – drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju. Pristup koji projekat FIRMA koristi u funkciji podrške drvnom sektoru u BiH obuhvata i rješavanje ključnih prepreka proizvodnji i isporuci proizvoda dodate vrijednosti putem lanca vrijednosti do krajnih kupaca. S ciljem osiguranja održivosti i efikasnosti, USAID-Sida FIRMA projekat svoje aktivnosti provodi putem mreže domaćih partnera nastojeći da revitalizuje i ubrza ekonomski rast drvnog sektora.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!