Capital.ba

“Zeleno svjetlo” za konverziju kredita u švajcarcima u KM

09.11.2015. / 14:17

franciSARAJEVO, Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u KM, koji je u parlamentarnu proceduru uputio hrvatski delegat Mario Karamatić.

Obrazlažući predloženi zakon kojim se predviđa da svi ugovori o kreditu u švajcarskim francima budu konvertovani u KM po kursu važećem na dan sklapanja ugovora, Karamatić je rekao da se banke nisu zaduživale u švajcarskim francima, niti su za te kredite imale pokriće u francima.

“Građani BiH nisu kredite dobili u francima, nego u KM i oni su prevareni i pokradeni. Ovo su fiktivni krediti”, istakao je Karamatić, tražeći da se krediti u švajcarskim francima konvertuju u valutu koja je zakonsko sredstvo plaćanja u BiH.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Ljilja Zovko izjavila je da je obaveza izabranih predstavnika u parlamentu BiH da štite interes građana, ocijenivši da je ovaj problem trebalo ranije rješavati.

Član Komisije i hrvatski delegat u Domu naroda Zdenka Džambas podsjetila je da je cijeli region odavno pristupio rješavanju problema u švajcarskim francima, dok je u BiH ovo prvi pokušaj.

Dragutin Rodić, član Komisije i Kluba srpskog naroda u Domu naroda, izjavio je da delegati treba da imaju socijalnu osjetljivost za građane, ali i da pri donošenju zakona vode računa o njihovoj provodivosti.

“Brine me primjenjivost ovog rješenja koje može proizvesti dalekosežne posljedice i smatram da je potrebno još konsultacija o njemu”, istakao je Rodić, koji je jedini bio uzdržan prilikom glasanja o Karamatićevom prijedlogu, dok su ostali prisutni članovi Komisije bili za.

Članovima Komisije obratio se predsjednik Udruženja građana “Švajcarac” Kemal Duraković, koji ih je zamolio da budu uz 9.802 građana BiH – 6.100 u Federaciji BiH i 3.702 u Republici Srpskoj, koji imaju kredit u švajcarskim francima i koji su u teškoj situaciji.

Komisija je danas primila k znanju informaciju Centralne izborne komisije /CIK/ BiH za povećanje sredstava za ovu instituciju u budžetu BiH za iduću godinu, uz zaključak da Savjet ministara razmotri taj zahtjev i izjasni se o njemu.

Član CIK-a Suad Arnautović informisao je članove Komisije za finansije i budžet da je povećanje sredstava potrebno u radi demokratizacije izbornog procesa.

On je naveo da bi dodatna sredstva iz budžeta BiH bila iskorištena za nabavku prozirnih biračkih kutija, obezbjeđivanje video nadzora na biračkim mjestima, kompjutersko uvezivanje biračkih mjesta sa glavnim centrom, te ugrađivanje rampi za lica sa invaliditetom.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda prihvatila je izvještaje o izvršenju budžeta BiH za prošlu godinu, te o njegovoj finansijskoj reviziji. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: “Zeleno svjetlo” za konverziju kredita u švajcarcima u KM

  1. nada

   Svaka čast Komisiji za budžet i finansije Doma naroda Parlamentarne skupštine!
   Njeni članovi su pokazali zrelost i razumijevanje situacije koju imaju prevareni dužnici sa kreditima , indeksiranim u valuti CHF.Pokazali su da su dostojni povjerenja naroda koji ih je izabrao.
   I da svoj posao rade uz krajnju posvećenost i trud.
   Dosta više zelenaškog , lihvarskog i bezobraznog odnosa Hipo banke prema tim dužnicima.
   Jedno govore u javnosti , drugo rade u praksi!
   Naime,deviza banke je da sporove treba da riješi banka sa klijentima,ne sud ni država.nije tačna . Ko god je otišao da se s njima dogovori bio je odbijen,bilo koji zahtjev klijenta.
   Više od decenije hipo banka ubira ekstra profit od kamata i povećanja kursa CHF.
   KAKO SE ODREĆI TOG STATUSA?
   Čim je Komisija za finansije i budžet dala zeleno svjetlo za usvajanje zakona o konverziji kredita iz CHF u EVRE,Hipo banka se već oglasila da je predlog zakona i zakon neustavan,ali je zato ustavna njihova lihvarsko-zelenaška kradja naroda,jer kako objasniti da neko ko je prije deset godina digao kredit , indeksiran u francima sad duguje duplo više,iako je sve rate , sve vrijeme uredno vraćao?
   Kako objašnjavate da je Madjarska,Hrvatska,Poljska , Crna gora,uskoro Srbija…sve zemlje regiona oko nas taj problem sagledal i riješil?Hoće li BIH u svemu , uvijek biti zadnja?
   Izgleda da neće!
   Neće to dozvoliti Parlamentarna skupština Doma naroda i većina njenih , savjesnih ,razumnih i posvećenih članova.
   Budi se svijest i savjest , odgovornih i u našoj Zemlji!