Capital.ba

Za bezbrižan odmor osiguranje ili ino-obrazac

03.07.2016. / 13:28

ljetovanjeBANJALUKA, Da ljetovanje ne bi postalo noćna mora zbog povrede ili bolesti, stanovnici RS bi trebalo da prije odlaska na odmor izvade besplatne ino-obrasce ili uplate polisu putničkog osiguranja kako bi izbjegli troškove liječenja.

Bilo da idu na pet, deset ili 15 dana, iz Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i iz mnogih osiguravajućih kuća, apeluju da nije pametno putovati bez ikakvog osiguranja.

U osiguravajućim kućama cijene polisa po danu se kreću od 0,80 do 3,5 maraka.

Tako u “Dunav osiguranju” kažu da jedna četvoročlana porodica koja namjerava deset dana provesti u nekoj od zemalja Evropske unije može uplatiti polisu putničkog osiguranja od 36 maraka, dok za istu dužinu boravka u Crnoj Gori ta polisa košta 22 marke.

– Polisa putničkog osiguranja u Evropskoj uniji po danu košta 1,90 za odrasle, odnosno 0,80 maraka za mlađe od 18 godina i pokriva sve troškove do 40.000 KM – ističu u “Dunav osiguranju”.

Cijene su nešto niže za boravak u Crnoj Gori, tačnije, marku po danu za odrasle, 0,50 KM za djecu.

Kada se desi neka bolest ili povreda, njihovi klijenti ih mogu odmah iz bolnice kontaktirati.

Ako zatrebaju ljekarsku pomoć, dovoljno je samo priložiti polisu putničkog osiguranja u zdravstvenoj ustanovi, koja nas odmah kontaktira i mi dalje snosimo sve troškove – objašnjavaju u toj osiguravajućoj kući.

Mnogo je bolje na odmor, kako kažu, ponijeti polisu, nego običan ino-obrazac iz Fonda, jer će im sa polisom širi spektar troškova biti nadoknađen.

Na primjer, ako na odmoru voze gliser i povrijede se na otvorenom moru, i prebacivanje do kopna nekome moraju platiti. Te troškove pokriva polisa, za razliku od osiguranja Fonda. Ili, ako se desi da porodica treba doći i biti sa povrijeđenim, mi pokrivamo i sve troškove dolaska porodice – objašnjavaju u “Dunav osiguranju”.

Direktor “Aura osiguranja” Miodrag Čoprka savjetuje svima da na odmor ne odlaze bez putničkog osiguranja.

U prosjeku cijene pojedinačne polise po danu su od 0,90 do 3,5 KM, u zavisnosti od sume osiguranja, dok su grupne polise, odnosno porodične jeftinije – objašnjava Čoprka.

Ipak, oni koji ne žele da uplaćuju polise putničkog osiguranja, imaju mogućnost da od Fonda zdravstva dobiju besplatne ino-obrasce, uz pomoć kojih imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u svim zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju.

– Ino-obrazac se izdaje na period do 60 dana u toku godine – objašnjavaju u Fondu.

Napominju da FZO pokriva troškove samo u slučaju hitne medicinske pomoći, odnosno medicinskih usluga koje nije moguće odgoditi dok je osiguranik na odmoru.

– Njime ne pokrivamo nikakve troškove “ciljanog” liječenja prilikom odlaska u inostranstvo i važno je da svi znaju da ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje koje pokriva i druge rizike – dodali su u Fondu.

Tokom 2015. godine FZO RS je izdao 36.681 ino-obrazac, od čega se trećina odnosila na putovanja u Crnu Goru, a trećina na putovanja u Hrvatsku.

Zemlje

BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom.

Sporazumi su potpisani i sa Velikom Britanijom, Češkom i Slovačkom, ali za te zemlje se ne izdaju ino-obrasci, jer su drugačije regulisani i bitno je da osiguranici, ako im zatreba medicinska pomoć u tim zemljama, kod sebe imaju pasoš BiH.

Šta je potrebno uraditi prije odlaska na put da biste dobili besplatan ino-obrazac?

– javiti se porodičnom ljekaru, koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno sposobnosti za put

– na osnovu uvjerenja porodičnog ljekara u nadležnoj poslovnici Fonda dobijate ino-obrazac

– sa ino-obrascem javiti se zdravstvenom osiguranju zemlje gdje se putuje, koje izdaje bolesnički list koji je moguće koristiti poput zdravstvene knjižice

– u hitnim slučajevima ino-obrazac moguće dati direktno u zdravstvenoj ustanovi u zemlji gdje se boravi, a iz nje će kontaktirati FZO

– ako se desi da i pored ino-obrasca platite usluge, ponijeti račune i tražiti refundaciju troškova od Fonda.   Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Za bezbrižan odmor osiguranje ili ino-obrazac

  1. Saša

    Ino obrasci su dobro rješenje, potrebno je taksativno nabrojati šta sve spada u hitne slučajeve.