Capital.ba

VSTS BiH nezakonito skriva nacionalnost kćerke predsjednika dobojskog suda

07.02.2018. / 14:58

– Tijana Ninković i Ilma Muranović, uz očigledne propuste, imenovane za sudije Osnovnog suda u Doboju
– VSTS: Ninković prvi put sudija, eventualne izmjene u izjašnjavanju mogu biti predmet rasprave
– Agencija: Sudije i tužioci obavljaju javnu funkciju i ne mogu uživati zaštitu na privatnost

DOBOJ – Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) ponovo je odbio da objavi podatke o nacionalnoj pripadnosti Tijane Ninković, koja je nedavno imenovana za sudiju Osnovnog suda u Doboju iz reda ostalih, ignorišući pisani stav Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH da objavljivanje ovih informacija ne bi trebalo da bude ograničeno zaštitom privatnosti.

Резултат слика за vsts bih

Imenovanje Ninković za sudiju je izazvalo pažnju javnosti nakon što je CAPITAL objavio da je izabrana iz reda ostalih, iako se tokom školovanja izjašnjavala da je srpske nacionalnosti, kao i njen otac koji je predsjednik Okružnog suda u Doboju. VSTS je tada odbio objaviti koje je tačno nacionalnosti Ninković krijući se iza „zaštite ličnih podataka“, zbog čega je zatraženo mišljenje Agencije koje je ocijenilo da VSTS nije u pravu. I pored takvog stava Agencije, VSTS je ponovo odbio dati tražene podatke.

Kako su sudije i tužioci nosioci javne funkcije i ne mogu uživati zaštitu na privatnost kada su u pitanju lični podaci, u Agenciji smatraju da ni objavljivanje detalja o nacionalnoj pripadnosti ne treba da bude tajna tokom konkursa za imenovanje na tu funkciju.

„Obaveza Savjeta, kao javnog organa pod čijom kontrolom su informacije o nacionalnoj pripadnosti nosilaca pravosudne funkcije, je da ispita okolnosti ovog slučaja i da donese odluku u pogledu davanja date informacije“, navode u Agenciji.

Ipak, VSTS BiH svoj stav temelji na Zakonu o zaštiti ličnih podataka pa „nije u mogućnosti da medijima ili drugim osobama dostavi podatke o nacionalnoj pripadnosti sudije“, bez pristanka te osobe.

„Tijana Ninković ovim imenovanjem prvi put je imenovana na poziciju sudije. Dakle, riječ je o novoimenovanom nosiocu pravosudne funkcije. Eventualne izmjene u izjašnjavanju mogu biti predmet razmatranja prilikom daljeg izbora i imenovanja onih sudija i tužilaca koji već obnašaju pravosudne funkcije“, pojašnjavaju u pisanom odgovoru za našu redakciju u VSTS.

To znači da Ninković, iako su joj se roditelji izjasnili kao Srbi, za pravosuđe BiH uvijek mora da bude iz reda ostalih i više ne smije da mijenja opredjeljenje kako bi bila imenovana na neku od pravosudnih funkcija.

Mišljenje Agencije je u posjedu CAPITAL-a, ali ne i VSTS pa će ga, kako kažu, Savjet „zatražiti i razmotriti“.

Priznaju da imenovanje Ninković na mjesto sudije Osnovnog suda u Doboju nije prošlo nezapaženo pa su i građani poslali žalbu.  U njoj su, osim Ninković, osporili i imenovanje na mjesto sudije Ilvane Muranović iz reda Bošnjaka, iako je na rang-listi ispred nje bila Irma Blambić, takođe iz reda bošnjačkog naroda.

Međutim, problem se javio kada VSTS nije imao kome da uputi odgovor jer je pritužba bila anonimna.

„U žalbi se navode podaci koji su irelevantni za izbor i imenovanje kandidata, poput ovog za nacionalno izjašnjavanje Tijane Ninković i poslova i nacionalnog izjašnjavanja njenih roditelja. U slučaju Ilvane Muranović navodi se da nije bila prvorangirana na listi, iako je poznato da VSTS BIH, prilikom imenovanja sudija i tužilaca, mora voditi računa o nacionalnom balansu, kako suda u koji imenuje kandidate, tako i suda iz kojeg bi eventualno imenovao sudiju na poziciju u drugi sud. Dakle, u žalbi su navedeni podaci koji ne bi doveli u pitanje imenovanja Tijane Ninković i Ilvane Muranović čak i da su bili poznati prije izbora i imenovanja“, pravdaju u Savjetu.

Mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH je jasno – Zakon o zaštiti ličnih podataka, na koji se poziva i VSTS, obavezuje i ovo pravosudno tijelo da lične podatke obrađuje na pravičan i zakonit način.

„Zakonom o VSTS BiH propisano je da Savjet, prilikom donošenja odluke o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija, primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih. Navedenom zakonskom odredbom utvrđen je pravni osnov za obradu ličnih podataka o nacionalnoj pripadnosti nosilaca pravosudnih funkcija kako bi se zadovoljila nacionalna zastupljenost u organima pravosuđa“, navode u Agenciji.

Međutim, podsjećaju i da je Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH propisano da će „nadležni javni organ, u donošenju odluke da li je da li je objavljivanje informacija opravdano javnim interesom, razmotriti okolnosti kao što su nepoštovanje zakonske obaveze, postojanje bilo kakvog prestupa, sudsku grešku, zloupotrebu vlasti ili nemar u vršenju službene dužnosti“.

Ninković nije bila raspoložena za telefonski razgovor s novinarima CAPITAL-a. U sudu su, nakon konsulatacija s njom, rekli da „ne spajaju sudije i novinare“ te da pitanja pošaljemo u pismenoj formi.

Ninković kćerka predsjednika dobojskog Okružnog suda

Ninković je, inače, kćerka predsjednika Okružnog suda u Doboju Duška Ninkovića,  a na mjesto sudije Osnovnog suda imenovana je uprkos činjenici da je bila deseta na listi kandidata.

Imenovanje Ninković predsjedniku VSTS Milanu Tegeltiji javno je prigovorio i sudija banjalučkog Okružnog suda Milan Blagojević, koji je u kolumni za federalne medije postavio Tegeltiji pitanje kako objašnjava zapošljavanja nekih njemu bliskih ljudi u sudu, ali i najnovije „imenovanje kćerke predsjednika Okružnog suda u Doboju za sudiju Osnovnog suda u Doboju, u istoj zgradi u kojoj radi i njen tata, samo jedan sprat ispod njega“.

VSTS BiH je 16. novembra prošle godine imenovao 15 nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, koji su na dužnost stupili 1. januara, a među njima su i Tijana Ninković, koja je bila deseta na rang listi sa 101 bodom, i Ivana Muranović, koja se nalazila na trećoj poziciji sa 106 bodova.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: VSTS BiH nezakonito skriva nacionalnost kćerke predsjednika dobojskog suda

  1. Zlojutro

    Sve pohvale za ekipu koja radi na ovom slucaju. Sramota za Vijece!