Capital.ba

Vlada RS zaštitu od hakera plaća 300.000 KM

30.10.2018. / 13:09

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, u strahu od hakerskog napada, za jednogodišnje održavanje svog Data Centra i infrastrukture Informacionog sistema izdvojiće iz Budžeta oko 300.000 KM.

Vlada je raspisala tender za nabavku usluga održavanja Data Centra i infrastrukture Informacionog sistema Vlade RS, a period na koji se zaključuje ugovor je 12 mjeseci.

Procijenjena vrijednost nabavke je 256.000 KM bez PDV-a, odnosno 299.520 KM sa PDV-om.

Što se tiče ekonomskih i finansijskih uslova, zahtijeva se da ponuđač ima pozitivno poslovanje u posljednje tri godine, a zbirni promet za taj period ne smije biti ispod 500.000 KM.

Pored toga, ponuđači treba da imaju uspješno iskustvo u realizaciji jednog ugovora u vrijednosti minimum 240.000 KM bez PDV-a, a koji je za predmet imao nabavku održavenje Data Centra i/ili infrastrukture informacionog sistema u posljednje tri godine.

Zahtijeva se i da ponuđeč posjeduje tri fizički odvojene lokacije, i to dvije u Banjaluci i jednu u Trebinju gdje se nalazi rezervni Data centar Vlade RS.

Vlada je pobrojala mnoštvo sertifikata koje zaposleni u firmi, koja ponudi tražene usluge, treba da imaju.

Zahtijevanje brojnih specifičnih licenci, koje nemaju smisla i nisu realno potrebne, ali ih posjeduje samo određena firma, je najčešći način naštimavanja javnih nabavki u IT sektoru“, tvrdi izvor CAPITAL-a iz jedne domaće IT kompanije koji je insistirao na anonimnosti.

U Vladi RS požalili su se i da im je oprema koja je predmet održavanja na kraju životnog ciklusa, te da će postojati povećana potreba za čestim servisnim intervencijama kako bi sistem ostao u funkcionalnom stanju.

„Od esencijalnog značaja za izvršenje poslova vezanih za održavanje Data centra Vlade su znanja vezana za periodično penetracijsko testiranje te napade iz spoljnjeg segmenta, sa interneta ali i korištenjem WiFi ranjivosti i mobilnih uređaja koje koriste zaposleni u Vladi Republike Srpske a koje su dio internog segmenta mreže Vlade i/ili sam ICT sistem Vlade a koji se mogu koristiti kao platforma za upad u branjeni segment, odnosno, unutrašnji segment Data centra Vlade“, navedeno je, između ostalog, u tenderskoj dokumentaciji.

U slučaju kašnjenja u pružanju usluga, do kojeg je došlo krivicom ponuđača, isti će platiti ugovornu kaznu u iznosu od jedan odsto naručene usluge, za svaki dan kašnjenja do urednog ispunjenja, s tim da ukupan iznos ugovorene kazne ne može preći 10 odsto od ukupno ugovorene vrijednosti koja je predmet nabavke.

Od ponuđača se traži i bezuslovna bankarska garancija za ozbiljnost ponude u iznosu od 1,5 odsto procijenjene vrijednosti ugovora, te garancija za uredno izvršenje ugovora u iznosu od 10 odsto od vrijednosti ugovora sa uračunatim PDV-om.

„Ponuđač je dužan u roku od sedam dana od potpisa ugovora, ali prije plaćanja bilo kakvih obaveza po ugovoru dostaviti bezuslovnu bankarsku garanciju u navedenom iznosu. Ukoliko izabrani ponuđač ne dostavi garanciju u predviđenom roku ugovor će se smatrati apsolutno ništavim“, istaknuto je u tenderskoj dokumentaciji.

Rok za dostavljanje ponuda na ovaj tender je 12. decembar ove godine, a ugovor će biti dodijeljen onom ko ponudi najnižu ukupnu cijenu tehnički zadovoljavajuće ponude.

Održavanje Data Centra i infrastrukture Informacionog sistema Vlade RS u posljednih godinu dana u nadležnosti je firme „Prointer ITSS“. Ovoj firmi Vlada je 25. decembra prošle godine dodijelila ugovor „težak“ 287.000 KM, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Novogodišnji paketić od 10 miliona KM za „Lanaco“ i „Prointer““.

 CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Vlada RS zaštitu od hakera plaća 300.000 KM

  1. Aco

   Neka neka neka ovaj put posao dobije LanaCoocooco..