Capital.ba

Višković i Vidovićeva „izvukli“ milione iz budžetske rezerve

17.06.2021. / 13:33

BANJALUKA – Iz budžetske rezerve Republike Srpske lani je potrošeno 6,9 miliona maraka. Milioni i stotine hiljada maraka su „izvlačeni“ relokacijama, a pravo da iz rezervne kase zagrabe novac imali su i premijer Radovan Višković i ministar finansija Zora Vidović koji su to i iskoristili te podijelili milion maraka po svom nahođenju.

višković

Višković podijelio skoro milion maraka

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković donio je lani 105 rješenja o isplati novca iz budžetske rezerve u iznosu od ukupno 999.197 maraka.

Najveći iznos, odnosno 100.000 KM isplaćeno je kao finansijska podrška u svrhu hitne nabavke osnovnih životnih namirnica za socijalne kategorije stanovništva u toku vanredne situacije.

Po 30.000 KM Višković je isplatio opštini Srbac za rekonstrukciju zgrade Osnovnog suda, gradu Istočno Sarajevo za prevoz djece na Jahorinu, te ustanovi za predškolsko vaspitanje „Poletarac“ Milići za zamjenu stolarije. Isti iznos dobilo je i Udruženje za promociju sportskog turizma na Jahorini kao podršku za projekat osnaživanja žena i proizvodnje i prerade ljekovitog bilja i bobičastvog voća.

Projekat „Podrška malim i mikro preduzećima u lokalnim zajednicama RS u prevazilaženju posljedica izazvanih pandemijom korona virusa i dodatna edukacija građana u suzbijanju širenja korona virusa“ takođe je od strane Viškovića podržan sa 30.000 KM, ali se ne navodi ko je sprovodio taj projekat.

Za kupovinu kuće za smještaj sedmočlane porodice Stanković iz Trnova po rješenju predsjednika Vlade isplaćeno je 25.000 KM, a toliko je dobila i Asocijacija mladih i studenata Srebrenice i Skelana „Spona“.

Dva puta po 23.341 KM Višković je rješenjima doznačio i za nabavku montažnih kontejnera za porodice u Kostajnici, nakon zemljotresa.

Po rješenjima Viškovića isplaćeno je i 20.000 KM na ime pomoći u svrhu liječenja Bogdanu Dušaniću, ali i firmi „SET“ Trebinje za organizaciju Samita energetike i Fudbalskom klubu „Alfa Modriča“.

Isti iznos, odnosno 20.000 KM Višković je dao i Narodnoj univerzitetskoj biblioteci RS za objavljivanje Izabranih djela Svetozara Ćorovića, kao i Domu zdravlja „Sveti Lika“ u Bileći za nabavku CT aparata.

Udruženju za promociju sportskog turizma za edukaciju i osposobljavanje mladih i žena za sakupljanje, proizvodnju i preradu ljekovitog bilja isplaćeno je 20.000 KM.

Iznosi manji od 20.000 KM isplaćeni su Crvenom krstu u Trebinju, Tesliću, Vlasenici, Banjaluci, Bileći i Bijeljini, „Mozaiku prijateljstva“ Banjaluka, Udruženju građana „Hljeb života“ i „Narodnoj kuhinji Optimisti“ iz Prijedora, Centru za edukaciju „Pro Educa“, Crkvenoj opštini trebinjskoj, „Merhametu“ Banjaluka i Kozarska Dubica, Udruženju „Proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora“, Udruženju porodica sa četvrdo i više djece RS, Udruženju veterana „Garda panteri“, manastiru Svetog velikomučenika Georgija u Šekovićima, ZEV-u u Srpcu, Humanitarnoj organizaciji „Partner“, opština Milići i Vlasenica, borcima u Srebrenici, FK „Birač“…

Višković je isplaćivao manje iznose i za škole, ansamble, humanitarna udruženja, omladinskim organizacijama, ali i pojedincima za potrebe liječenja ili kao pomoć socijalno ugroženima višečlanim porodicama.

Vidovićeva pomagala crkve i udruženja iz Srpca

Zora Vidović je kao ministar finansija donijela devet rješenja kojima je iz budžetske rezerve povučeno 49.000 maraka i isplaćeno za određene namjene.

Uvidom u izvještaj o izvršenju Budžeta RS za 2020. godinu vidljivo je da je Vidovićeva najveći iznos, 20.000 maraka, isplatila za nastavak izgradnje hrama Svete Velikomučenice Marine – Ognjene Marije u selu Đukali.

Pored toga, Vidovićeva je imala sluha i za penzionere, ali samo one iz svoje opštine. Udruženju penzionera opštine Srbac isplatila je 7.000 maraka.

Po 5.000 maraka ministar finasija isplatila je zajednici etažnih vlasnika u Srpcu za završetak radova na sanaciji krova i stanova koji su bili zahvaćeno požarom, te Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Kobaška za nastavak izgradnje hrama u selu Korovi.

Vidovićeva je iz budžetske rezerve pomogla još jednu crkvu u Gornjim Srđevićima – Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla kojima je dala 4.000 KM za obnovu stolarije.

Pored penzionera i Boračka organizacija Srbac je od ministarke dobila pomoć, i to u iznosu od 2.000 KM.

Pojedinačno po tri, dvije i hiljadu maraka Vidovićeva je isplatila i kao pomoć za liječenje i finasijsku pomoć za troje pojedinaca u Srpskoj.

Relokacijama iz rezerve „izvučeno“ još 5,8 miliona maraka

Pored isplata po rješenjima premijera i ministra finansija, iz budžetske rezerve relokacijama je „izvučeno“ dodatnih 5.887.849 KM.

Najveća pojedinačna isplata bila je u iznosu od milion maraka za finansijsku pomoć Fudbalskom klubu „Borac“ Banjaluka.

Nakon toga, najveći iznos isplaćen je za promociju privrednih potencijala RS na ruskom tržištu, i to 880.000 KM.

Pola miliona isplaćeno je i Institutu za javno zdravstvo RS zbog pandemije virusa korona,  a isti iznos dat je i za festival „Banjaluka Fest 2020“ koji nikada nije održan.

Sredstva su relokacijama doznačivana i za vjerske objekte, sportske klubove, arbitraže…

Spisak svih isplata iz budžetske rezerve možete pročitati u dokumentu Pregled korištenja budžetske rezerve u 2020. godini 

 

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Višković i Vidovićeva „izvukli“ milione iz budžetske rezerve

  1. Village People

   ZEV-u u Srpcu??? Vrh! :))