Capital.ba

Viši privredni sud: RiTE „Ugljevik“ mora „Terexu“ isplatiti 2,1 miliona

23.08.2017. / 15:15

– „Terex“ od RiTE naplatio 5,9 miliona KM, RiTE vratio 3,2 miliona
– Rite “Ugljevik”: Nema osnova za novi izvršni postupak
– Muhić: Pokrenućemo novi izvršni postupak
– U maratonskom sporu koji traje od 2006. godine doneseno čak 12 presuda

UGLJEVIK – Maratonskom sporu između firme „Terex – inženjering“ i Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“ još se ne nazire kraj, nakon što je Viši privredni sud u Banjaluci ponovo presudio u korist „Terexa“ i naložio RiTE da mu isplati ukupno 2,1 miliona KM. Protiv ove presude obje firme su uložile reviziju Vrhovnom sudu RS, saznaje portal CAPITAL.Резултат слика за rIte ugljevik presuda terex

Presudom koju je Viši privredni sud u Banjaluci donio 22. juna ove godine, a koja je u posjedu CAPITAL-a, djelimično je prihvaćena žalba firme „Terex – inženjering“ na prvostepenu presudu koju je 2015. donio Okružni privredni sud u Bijeljini.

„Obavezuje se tuženi da tužiocu na ime naknade štete u vidu izmakle koristi isplati 1,05 miliona KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od 6. februara 2009. godine pa do konačne isplate“, navodi se u presudi i dodaje da se preostali dio žalbe odbija.

U ovom maratonskom sporu koji traje još od 2006. godine doneseno je čak 12 presuda, i to pet u korist RiTE, među kojima su tri Vrhovnog suda RS i sedam u korist „Terexa“.

RiTE: “Terex” naplatio i više nego što mu je dosuđeno

Na osnovu ovih presuda „Terex“ je do sada naplatio 5,9 miliona KM, do čega je RiTE u protivizvršnom postupku uspio da vrati 3,2 miliona KM, dok preostali iznos i dalje pokušava da vrati u postupku koji je i dalje pred sudom.

U RiTE „Ugljevik“ CAPITAL-u su rekli da su juče uputili dopis Okružnom privrednom sudu u Bijeljini kako bi još jednom ukazali na različite ishode sudskih presuda i na to da je „Terex“ već naplatio dug koji oni spore te da nema nikakve mogućnosti za novi izvršni postupak.

„Iako smo više puta ukazivali na nespornu činjenicu da je „Terex“ u ranijem periodu naplatio svoje potraživanje od 2,98 miliona KM, ta firma je prošle godine ponovo naplatila 2,95 miliona KM od nas. Čak je i Viši privredni sud u Banjaluci utvrdio da se radi o namirenju istog potraživanja“ naveli su iz RiTE „Ugljevik“.

Iako su dio novca dobili nazad,  istakli su da nisu uspjeli da vrate 2,8 miliona koje je „Terex“ ranije naplatio od njih te da je spor u toku.

„Sve navedeno nesporno ukazuje da „Terex inženjernig“ nema osnova za novi izvršni postupak koji bi evenutalno pokrenuo na osnovu presude Višeg privrednog suda od 22. juna 2017. godine. Takođe, izjavili smo reviziju protiv ove presude te očekujemo povoljan ishod, što je dodatni razlog koji ukazuje na neosnovanost eventualnog vođenja izvršnog postupka“, navodi se u dopisu.

Muhić: I mi smo tražili reviziju

Advokat „Terexa“ Faik Muhić rekao je za CAPITAL da su i oni nezadovoljni posljednjom presudom Višeg privrednog suda, s obzirom na to im je dosuđen manji iznos nego ranijim presudama, te da su i oni pokrenuli reviziju. Rekao je i da će, bez obzira na to, „Terex“ tražiti pokretanje izvršnog postupka.

„Ranija presuda je glasila na 1,45 miliona plus kamate, a sada je 1,05 miliona plus kamate. Zbog toga smo nezadovoljni i uložili smo reviziju, pa ćemo vidjeti kako će odlučiti Vrhovni sud. Presude su svakako izvršne i izvjesno je da će neka šteta biti dosuđena. Ovo je sada suđenje isključivo samo za visinu štete“, kazao je on.

Dodao je da su u tri navrata donošene pravosnažne presude na osnovu kojih je „Terex“ u tri navrata skidao novac sa računa RiTE, dok je u dva navrata novac vraćan.

„U svakom slučaju, „Terex“ će pokrenuti izvršni postupak za svotu koja je dosuđena najnovijom presudom“, kazao je Muhić.

“Terex” temelji tužbu na tome što je RiTE “Ugljevik” 2003. godine u postupku javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu “Bogutovo Selo”, kao najpovoljnije izabrao njih i firme „Šico and company“ i „Continental“, ali nikada nije zaključio ugovore sa njima jer je Vlada RS zadužila RiTE „Ugljevik“ da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrši sopstvenom mehanizacijom.

U ovim firmama su potom izračunali da im je načinjena milionska šteta pa su redom podnosili tužbe protiv RiTE.

 

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Viši privredni sud: RiTE „Ugljevik“ mora „Terexu“ isplatiti 2,1 miliona

  1. Nikola

   Skup, tačnije kartel korumpiranir sudija na čelu sa Dragom Turkešom. Sve se moze kupiti u ovoj kvazi drzavi.

  2. naučnik

   Ko je uopšte dozvolio da postoje privatne mafijaške pljčkašnice da organizovana grupa kriminalaca može pljačkati