Capital.ba

RiTE „Ugljevik“ mora „Terex inženjeringu“ isplatiti 7,7 miliona KM

14.05.2021. / 8:00

BIJELJINA – Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ izgubio je još jedan spor sa firmom „Terex inženjering“ kojoj, za radove koji nikad nisu izvršeni, mora isplatiti 7,75 miliona maraka, saznaje CAPITAL.

rite ugljevik

Foto: RiTE Ugljevik

Prvostepenu presudu u ovom milionskom sporu Okružni privredni sud u Bijeljini donio je krajem marta.

Obavezuje se tuženi da tužiocu, na ime sticanja bez osnova, isplati 7,75 miliona KM, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 29.07.2016. godine kao dana podnošenja tužbe pa do konačne isplate, kao i da tužiocu naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 61.090 KM, sve u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude, navedeno je u presudi koja je u posjedu CAPITAL-a.

Ovu tužbu „Terex“ je podnio prije pet godina sa zahtjevom da mu RiTE, na ime sticanja bez osnova, isplati 1,2 miliona KM sa zakonskom zateznom kamatom. U međuvremenu je taj tužbeni zahtjev povećao na 7,75 miliona, koje mu je prvostepeni sud i dosudio.

Uprava RiTE Ugljevika već je uložila žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci.

Brojne presude u sporu koji traje deceniju i po

Spor između dva preduzeća traje duže od deceniju i po i do sada su donesene brojne presude kako u korist jedne, tako i u korist druge strane.

Sve je krenulo 2003. godine kada je RiTE u postupku javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu “Bogutovo Selo”, izabrao ovu i firme „Šico company“ i „Continental“ kao najpovoljnije, ali ugovori sa njima nisu zaključeni zato što je Vlada RS zadužila RiTE „Ugljevik“ da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrši sopstvenom mehanizacijom.

Nakon toga kreću tužbe protiv RiTE sa kojima se i danas suočava.

U nizu sporova koji su vodili proteklih godina, RiTE je „Terexu“ u nekoliko navrata isplaćivao milionske iznose, da bi ih zatim „Terex“, nakon presuda u korist RiTE, vraćao ovom preduzeću. Nakon što je Ustavni sud BiH poništio presude u korist RiTE „Ugljevik“, „Terex“ je pokrenuo novi postupak za vraćanje novca.

Šico company“ i „Continental“

Milionske sporove po istom osnovu sa RiTE godinama su vodili i „Šico company“ i „Continental“ i njima su na osnovu pravosnažnih presuda, takođe, isplaćeni milionski iznosi.

U obrazloženju najnovije presude navedeno je da je u toku parničnog postupka za naknadu štete koji je vođen između ove dvije stranke, RiTE četiri puta isplaćivao milionske iznose „Terexu“, dok je „Terex“ u dva navrata vraćao uplaćeni novac.

„U prve tri isplate RiTE je „Terexu“ ukupno isplatio 8,86 miliona KM, dok je četvrtom isplatio 2,8 miliona i ona nije bila predmet vraćanja, jer je ta uplata konačna i njom je izmirena obaveza po presudi Vrhovnog suda RS iz maja prošle godine, kojom je okončan ovaj privredni spor“, navedeno je u presudi.

Sud je utvrdio da je „Terex“, na osnovu odluka Vrhovnog suda RS, rudniku i termoelektrani u postupku protivizvršenja, vratio ukupno 7,75 miliona  KM koje je tužbom zatim potraživao.

RiTE ponovo tužio „Terex“

„Kako su osnovi za protivizvršenje, odnosno odluke Vrhovnog suda RS koje su tuženom poslužile kao osnov za protivizvršenje, kasnije ukinuti od strane Ustavnog suda BIH, to sud nalazi da je osnovan tužbeni zahtjev za povrat novčanog iznosa na ime sticanja bez osnova, tako da je sud usvojio tužbeni zahtjev, jer tuženi drži novčana sredstva koja je dobio u postupcima protivizvršenja od strane tužioca, a za to nema više valjan osnov“, navedeno je u presudi.

Sud je u obrazloženju presude naveo i da RiTE „Ugljevik“  vodi posebnu parnicu protiv „Terex inženjeringa“ zbog sticanja bez osnova te da nije zahtijevao da se taj postupak spoji sa ovim postupkom.

U informaciji koju je u februaru razmatrala Skupština akcionara RiTE „Ugljevik“, navedeno je da „Terex“ raspolaže sa 2,79 miliona KM rudnika i termoelektrane bez pravnog osnova i sa dodatnih 2,95 miliona KM za koje ima pravni osnov.

„Preduzeće je suočeno sa činjenicom da je „Terex – inženjering“ naplatio dodatnih 2,79 miliona КM, sa kojim i danas raspolaže i pored činjenice što su odluke, na bazi kojih se naplatio, stavljene van snage, te smo prinuđeni da u parničnom postupku dokazujemo postojanje sticanja bez osnova na strani „Terex – inženjering“ Bijeljina i zahtjevamo povrat tog novca“, navedeno je u infromaciji.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!