ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Verifikacija stare devizne štednje do 31. oktobra

Objavljeno u OSTALO

devizna stednjaSARAJEVO, Vlada Federacije BiH /FBiH/ izmijenila je danas Uredbu o postupku verifikacije potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, kojom se utvrđuje da je rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju računa stare devizne štednje 31. oktobar, počev od 1. aprila.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da je resorna agencija dužna postupak verifikacije završiti najkasnije do 31. decembra.

Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje propisano je da entitetske vlade i Skupština Brčko distrikta, odnosno organi koje oni ovlaste, donose propise o postupku verifikacije prema potrebi.

U budžetu FBiH za ovu godinu predviđena su sredstva za ove namjene.

Vlada FBiH prihvatila je izvještaj o radu federalnog Tužilaštva u 2012. i 2013. godini i ponovo istakla da su zahtjevi građana za efikasnijim procesuiranjem počinilaca privrednog i organiziranog kriminala potpuno opravdani i gotovo identični sa naporima Vlade na tom planu.

Od federalnog tužilaštva opet je zatražen veći angažman na otkrivanju ovih slučajeva, te veća i efikasnija saradnju federalnog i kantonalnih tužilaštava.

Federalna Vlada odobrila je Prijedlog liste prioritetnih zadataka Centra za uklanjanje mina u BiH za ovu godinu, koja je sačinjena na osnovu Strategije protivminskih akcija BiH za period od 2009. do 2019. godine.

U ovoj godini planirana je aktivnost na površini od 53,54 kilometra kvadratna, od čega se 20 odsto ili 10,71 kilometara kvadratnih odnosi na čišćenje od mina, a 80 odsto ili 42,83 kilometra kvadratna na tehničko izviđanje. Planirano je i uklanjanje kasetne municije na površini od 1,33 kilometra kvadratna.

Na inicijativu Agencije za privatizaciju u FBiH, Vlada FBiH je utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreskoj upravi FBiH.

Prema dopuni Zakona, kada u skladu sa privatizacionim propisima nadležna agencija za privatizaciju prodaje dio ili cjelokupnu imovinu i imovinska prava poreskog obveznika, koji su predmet zakonske hipoteke, Poreska uprava može dati saglasnost za prodaju po cijeni zasnovanoj na procjeni sudskog vještaka, sačinjenoj u momentu pokretanja postupka za privatizaciju poreskog obveznika.

Vlada FBiH donijela je danas 17 odluka o dodjeli na korištenje nekretnina nekadašnjeg federalnog Ministarstva odbrane.

Sjednica Vlade FBiH biće nastavljena sljedeće sedmice. Srna

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+