Capital.ba

Počela obrada dokumenata, isplata štedišama Ljubljanske banke do kraja 2016.

06.07.2016. / 16:23

SARAJEVO, Firma “Mikrokop” Ljubljana, koju su ovlastile vlasti Slovenije, počela je danas sa skeniranjem dokumentacije u arhivu nekadašnje Glavne podružnice Ljubljanske banke u Sarajevu radi verifikacije zahtjeva starih deviznih štediša ove banke u okviru izvršavanja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.ljubljanska stedna

Iz Ambasade Slovenije u BiH saopšteno je da će skeniranje i unos podataka u verifikacioni sistem biti zaključeni na jesen, kada će Slovenija početi obrađivati zahtjeve štediša sarajevske podružnice.

Prve isplate štedišama, koji su predali potpune zahtjeve, biće uplaćene na njihove tekuće račune do kraja godine.

“Dokumentacija u nekadašnjoj podružnici nije potpuna, jer arhiv ne raspolaže podacima iz svih poslovnica koje su bile dio podružnice Ljubljanske banke Sarajevo”, navodi se u saopštenju.

Kod štediša kojima identitet neće moći biti provjeren skeniranom dokumentacijom, navode iz Ambasade Slovenije u BiH, postupak dokazivanja zahtijevaće više vremena i u tim slučajevima biće nužna saradnja nadležnih organa BiH.

Odlučivanje o zahtjevima za verifikaciju neisplaćenih starih deviznih zahtjeva štediša nekadašnje Ljubljanske banke, Glavne podružnice Sarajevo, u skladu sa Zakonom o načinu izvršavanja presude Evropskog suda za ljudska prava odloženo je do dobijanja podataka o pomenutim štedišama.

Slovenija i BiH su 27. aprila, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope, sklopile dogovor o pristupu podacima nekadašnje Glavne podružnice Sarajevo, njihovom skeniranju i početku postupka verifikacije u Sloveniji.

Dogovor je na junskoj sjednici pozdravio i Odbor ministara Savjeta Evrope, koji nadzire izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Na osnovu tog dogovora i nakon razmjene diplomatskih nota te izvođenju potrebnih interno-pravnih procedura, BiH je 6. juna dozvolila Sloveniji, odnosno njenom ovlaštenom društvu, pristup arhivu Glavne podružnice Sarajevo i skeniranje dokumentacije.

Pomenuta dokumentacija je, pored one u elektronskom obliku, koju je BiH već predala Sloveniji, od ključnog značaja za postupak verifikacije imaoca stare devizne štednje.

Skladno sa dogovorom među državama, od 27. aprila, Slovenija će dobijenu dokumentaciju Glavne podružnice Sarajevo u periodu od šest sedmica nakon njenog preuzimanja od izvođača unijeti u elektronsku bazu podataka, na šta će ministar finansija u Službenom listu Slovenije objaviti datum dobijanja podataka Glavne podružnice Sarajevo, sa čim će biti ispunjen uslov za početak postupka verifikacije Glavne podružnice Sarajevo.

Na osnovu navedenog roka objava u Službenom listu predviđena je za septembar.

Nakon objave datuma dobijanja podataka iz Sarajeva, Fond Slovenije za nasljedstvo počeće sa obrađivanjem predatih zahtjeva štediša Glavne podružnice Sarajevo i tada će početi teći tromjesečni rok, u kojem će Fond odlučiti o potpunim zahtjevima.

Fond će odlučivati po redosljedu dospijeća zahtjeva, i istovremeno početi i sa pozivima za dopunu, ukoliko zahtjevi štediša nisu potpuni.

Sa objavom datuma dobijanja u Službenom listu Slovenije počeće postupak za sve štediše Glavne podružnice Sarajevo koji su već podnijeli zahtjev za verifikaciju.

Štediše, koje zahtjeve još nisu podnijeli, imaju mogućnost da to učine do 31. decembra 2017.

S obzirom na to da dokumentacija u arhivu sarajevske podružnice nije potpuna, Slovenija i BiH su se u dogovoru od 27. aprila obavezale da će preko nadležnih organa sarađivati i ubuduće.

Možemo se predvidjeti da će postupak verifikacije zahtjeva štediša, za koje Slovenija neće dobiti sve podatke iz arhiva Glavne podružnice Sarajevo, biti zahtjevniji i duži.

Slovenija je do sada primila više od 23.000 zahtjeva za verifikaciju i izdala više od 4.700 infrmativnih izračuna ukupne vrijednosti 61,6 miliona evra.

Do sredine jula biće realizovano više od 2.200 isplata štedišama a ukupna vrijednost tih isplata viša je od 31,5 miliona evra. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Počela obrada dokumenata, isplata štedišama Ljubljanske banke do kraja 2016.

  1. bozidar vukadin

   molim vas . podnejela sam zahtjev za staru deviznu stednju u LJubljnsku banku filijala Sarajevu . odgovorili su mi da me nema u evidenciji , novac sam ulozila 1987 u markama i nisam raspolagala nista do sada ni u reprivatizaciji ako nije neko mimo mog znanja .NEPOSJEDUJEM NI KNJIZICU NI BILO KAKAV DOKOMENT zbog ratnih dejstava i sve je ostalo u stanu ,Kako i na koji nacin doci do verifikacije moje devizne stednje , hvala unapred .VUKADIN LJILJANA