Capital.ba

Utvrđen Nacrt ugovora o strateškom partnerstvu

02.03.2012. / 15:35

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt ugovora o strateškom partnerstvu u razvoju, izgradnji i korišćenju elektroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine, kao osnovu za pregovore sa kandidatima za izbor strateškog partnera.

Vlada je zadužila Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da organizuje pregovore sa svim kandidatima koji su dostavili pisma zainteresovanosti za učešće u projektu Hidroenergetski sistem Gornja Drina, koji obuhvata četiri hidroelektrane – Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska.

U skladu sa Zakonom o koncesijama, Vlada je 20. aprila prošle godine donijela Odluku o uslovima, kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera za ovaj projekat. O dosadašnjim aktivnostima o postupku izbora strateškog partnera Vlada je detaljnije informisana na 40. sjednici 17. novembra 2011. godine.

“Imajući u vidu činjenicu da predstoje pregovori sa kvalifikovanim kandidatima za strateškog partnera, neophodno je istima uz poziv za pregovore dostaviti i nacrt Ugovora, kao osnovu za pregovore sa kandidatima za izbor strateškog partnera”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Navedenim ugovorom se uređuju međusobna prava i obaveze između strateškog partnera, Vlade i “Elektroprivrede Republike Srpske” u vezi sa predmetnim projektom. Za realizaciju ovog projekta planira se osnivanje koncesionog društva od strateškog partnera i “Elektroprivrede Srpske” u kojem bi većinski član bio strateški partner.

“Ukoliko studije ekonomske opravdanosti pokažu da je projekat izvodljiv, koncesionom preduzeću će pristupiti Zavisno preduzeće ‘Hidroelektrana na Drini’ Višegrad i treće lice”, dodaje se u saopštenju.

Projekat će finansirati svi članovi koncesionog društva, srazmjerno svom učešću u osnovnom kapitalu, s tim da u početnoj fazi, u takozvanom prelaznom periodu, novčana sredstva za finansiranje ovog projekta obezbjeđuje strateški partner.

“Elektroprivrede Srpske” će u početnoj fazi unijeti raspoloživu tehničku dokumentaciju, dok će Zavisno preduzeće, nakon pristupanja koncesionom društvu, unijeti nepokretnosti i dokumentaciju neophodnu za realizaciju ovog projekta.

Predviđa se zaključenje sporazuma o provođenju između članova koncesionog društva – strateški partner, “Elektroprivreda Republike Srpske”, Zavisno preduzeće “HE na Drini” i treće lice – u skladu sa principima iz ovog ugovora. Uređene su ugovorne kazne za neizvršenje ugovora od strateškog partnera, bankarska garancija, raskid ugovora i arbitraža za rješavanje međusobnih sporova.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!