Capital.ba

Utajama i prevarama budžet oštećen za 4,5 miliona KM

25.03.2013. / 9:10

orionBANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske dostavila je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima 18 izvještaja protiv privrednih subjekata zbog sumnje da su počinili krivična djela u kojima je budžet Srpske oštećen za 4,5 miliona KM, rekli su “Glasu Srpske” u PURS-u.

Prema podacima Poreske uprave, 11 izvještaja podneseno je zbog sumnje u zloupotrebu položaja, čime je budžet Srpske oštećen za 2,41 milion KM, a tri izvještaja podnesena su zbog sumnje u utaju poreza i doprinosa sa štetom po budžet u iznosu od 1,19 miliona maraka.
Zbog poslovne prevare, koja je prouzrokovala štetu od 51.495 KM, podnesen je jedan izvještaj, dok se jedan izvještaj odnosio na sumnju u zloupotrebu stečaja, čime je nastala šteta od 883.346 maraka.
Zbog sumnje u obmanu i falsifikovanje podnesen je jedan izvještaj, a jedan izvještaj odnosio se na povredu prava iz socijalnog osiguranja.
Direktor PURS-a Zora Vidović rekla je “Glasu Srpske” da se podneseni izvještaji nalaze u nadležnim tužilaštvima.
– Podnijeli smo 18 izvještaja zbog osnova sumnje u počinjeno krivično djelo. Očekujemo da tužilaštva rade po tim predmetima – rekla je Vidovićeva.
Od podnesenih izvještaja, najveću štetu pričinilo je preduzeće “Orion 3” iz Banjaluke, za koje se sumnja da je utajom poreza i doprinosa i zloupotrebom ovlašćenja u privredi budžet RS oštetilo za 1,17 miliona KM. Izvještaj za ovo preduzeće podnesen je Okružnom tužilaštvu Banjaluka.
Trebinjskom Okružnom tužilaštvu izvještaj je podnesen protiv preduzeća “Gat Inženjering” i Gat Invest” iz Gacka koji se sumnjiče da su zloupotrebom lažnog stečaja i ovlašćenja u privredi oštetili budžet za 883.346 KM.
Zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi izvještaj je podnesen i protiv “Neimarstva” iz Trebinja koje se sumnjiči za štetu od 386.051 KM, a po istom osnovu izvještaj je podnesen i protiv banjalučke “Vitaminke” koja je osumnjičena da je budžetu RS pričinila štetu od 356.217 KM.
PURS je zbog sumnje u zloupotrebu ovlašćenja u privredi podnijela izvještaj protiv Predstavništva italijanske firme “Vidoni S.p.A ” u Banjaluci, koja je budžet oštetila za 238.240 KM, a po istom osnovu izvještaj je podnesen i protiv preduzeća “Kozara putevi” zbog štete od 214.386 KM.
Zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi izvještaji su podneseni i protiv preduzeća “Herbavita” iz Bijeljine i “Aleksandrija komerc” iz Istočne Ilidže koji se sumnjiče za štetu od 149.929 KM, odnosno 140.981 marku. Protiv preduzeća “Herbavita” podnesen je još jedan izvještaj, takođe zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi čime je budžet oštećen za 51.813 KM.
Zloupotreba ovlašćenja u privredi na teret se stavlja i preduzeću “Bomi-trans” iz Prijedora zbog štete od 86.222 KM, dok je izvještaj protiv firme “Maestral” iz Karakaja podnesen zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotrebe ovlašćenja u privredi u sticaju sa krivičnim djelom poslovne prevare, čime je budžet RS oštećen za 66.500 KM.
Protiv preduzeća “TRADE DIS KOMERC ” podnesen je izvještaj zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo poslovne prevare, a oštećeno je preduzeće “PIONIR COP” iz Banjaluke za 51.495 KM. Protiv preduzeća “Efekt” iz Teslića podnesen je izvještaj zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i štete po budžet od 20.943 KM.
Preduzeće “Prince duo” iz Prijedora sumnjiči se za utaju poreza i štetu od 12.613 KM, dok je noćni bar “CAUNTRY IRISH PUB 2007” iz Pala osumnjičen za utaju poreza i doprinosa, čime je pričinjena šteta od 14.174 KM.
Vidovićeva je ranije rekla da Poreska uprava RS potražuje 333 miliona maraka od preduzeća koja su u stečaju, a da je dosadašnja praksa pokazala da se iz stečajeva naplati tek deset odsto duga.
– Sve sumnjive stvari koje se pojave u stečaju preispitujemo, kako bismo vidjeli da li je PURS preduzela sve mjere za naplatu prije otvaranja stečaja – rekla je Vidovićeva.
U stečaj je tokom prošle godine otišlo 296 preduzeća u Srpskoj, a mali akcionari tvrde da su mnoge firme namjerno gurnute u stečajni postupak, što je način za legalizaciju pljačkaške privatizacije.
U okružnim privrednim sudovima trenutno se vodi 399 stečajnih postupaka.
Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara RS Nebojša Jugović istakao je da je najveći broj firmi namjerno gurnut u stečaj. On pojašnjava da često većinski vlasnici preduzeće gurnu u stečaj, a onda ga u stečajnom postupku kupe za veoma male pare i istisnu ostale akcionare.

Obmana
Poreska uprava RS lani je podnijela i izvještaj protiv firme “Kaliman Compandž” zbog obmane pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i falsifikovanja isprave, kao i protiv SUR “Kaktus” zbog povrede osnovnih prava radnika u sticaju sa krivičnim djelom povrede prava iz socijalnog osiguranja. Za ova preduzeća PURS nije navela podatke o pričinjenoj šteti.

“Slučaj Orion” i blokada
Odjeljenje za finansijske istrage i otkrivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela MUP-a RS podnijelo je krajem prošle godine dopunjen izvještaj o privremenoj blokadi imovine vlasnika preduzeća “Orion 3” vrijedne oko 406.000 maraka.

Poreska uprava je na osnovu tog izvještaja donijela privremeni zaključak kojim se vlasniku firme Novi Sukari zabranjuje raspolaganje tom imovinom.
Na osnovu izvještaja o finansijskoj istrazi MUP-a RS Sukari i članovima njegove porodice prije toga zamrznuta je imovina u RS i Srbiji ukupne vrijednosti oko 820.000 KM. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!