Capital.ba

Uskoro ćemo u RS trgovati sa onim čega najviše imamo – DUGOVIMA

04.09.2013. / 15:25

Creative meetingBANJALUKA, Vlada Republike Srpske priprema Zakon o faktoringu koji će omogućiti prodaju i otkup potraživanja, dugova i kredita. 

Potreba za donošenjem ovog propisa do sada nije bila značajnije izražena, ali u novije vrijeme porast nelikvidnosti privrednih subjekata, produženje rokova plaćanja izazvanih ekonomskom krizom, kao i trend rasta nekvalitetnih kredita u bankama, nameću potrebu donošenja zakonskog okvira kojim bi bili regulisani poslovi kupiovine i prodaje već odobrenih kredita, kao i poslovi faktoringa i omogućena prodaja i otkup potraživanja“, objasnio je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Ministar podsjeća da je u cilju podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća 2007. godine donesen Zakon o lizingu.

Nažalost, iskustvo u njegovoj primjeni govori da, i pored postojanja zakonske regulative, poslovi finansijskog lizinga nisu dovoljno razvijeni i korišćeni, tako da trenutno u Republici Srpskoj posluju samo 2 registrovana davaoca lizinga čiji su rezultati poslovanja u 2013. godini negativni“, ističe ministar.

Ministarstvo finansija sada planira izraditi zakonsku regulative koja bi omogućila otkup potraživanja, kao i promet kredita odobrenih od banaka.

Težište u narednom periodu biće stavljeno na rješavanje problematičnih kredita i u tom smislu analiziraće se  uređenje pitanja osnivanja i poslovanja društava za otkup potraživanja i upravljanje nekvalitetnom aktivom banaka“, ističe ministar na poslaničko pitanje kada se može očekivati donošenje zakona o faktoringu

Ti potezi Ministarstva finansija su i dio preuzetih obaveza RS iz aranžmana sa Međunarodnim menetarnim fondom.

 

Kako funkcionište

Faktoring je finansijski posao u kojem se kupuju potraživanja za prodanu robu ili izvršenu uslugu prije dospijeća za naplatu. Ovlaštena firma za tu djelatnost otkupljuje kratkoročna potraživanja koja imate od vaših kupaca-dužnika na osnovu dokumenata kojima se dokazuje postojanje kratkoročnog potraživanja (fakture, situacije, otpremni dokumenti, carinske deklaracije i sl.).

U pravilu se otkupljuju kratkoročna potraživanja sa rokom dospijeća do 180 dana. Faktoring posao sklapa se potpisivanjem ugovora o faktoringu, kojim prodavatelj fakture prodaje svoja potraživanja od dužnika, proizašla iz isporuke robe i/ili izvršenja usluga.

 

 

Siniša Vukelić

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Uskoro ćemo u RS trgovati sa onim čega najviše imamo – DUGOVIMA

  1. upućeni

    Koliko sam upoznat IRB je još polovinom 2009 godine ima pripremljen program faktoringa (otkupa potraživanja) koji iz nepoznatih razloga nikada nije zaživio.

  2. stevand

    Čini mi se da je i gospođica Rudić na seminarima ,davno davno, vodila diskusije s prof.Škarić i najavila primjenu