Capital.ba

Uprava RiTE Ugljevik brani radnike od sindikata?

20.04.2021. / 14:54

UGLJEVIK – Radnici rudnika i termoelektrane u Ugljeviku svjedoci su nesvakidašnjih scena. Uprava preduzeća na čelu sa direktorom Čedomirom Stojanovićem krenula je u odbranu zaposlenih od sindikalne organizacije jer tvrdi da se sindikat zalaže da se radnicima smanje plate, što „ne mogu dozvoliti“.

rite ugljevik

FOTO: RiTE Ugljevik

Naime, kako tvrdi direktor Stojanović on je planove sindikata prozreo u Prijedlogu kolektivnog ugovora koji je sindikalna organizacija uputila upravi.

U vezi sa navedenim zahtjevom, kao i prijedlogom pojedinačnog Kolektivnog ugovora, obavještavamo vas da isti nije prihvatljiv za Upravu jer se dostavljenim prijedlogom predlaže manji nivo prava iz radnog odnosa u odnosu na ranije važeći Kolektivni ugovor, tačnije predloženi su značajno niži koeficijenti u odnosu na koeficijente iz ranijeg Ugovora“, stoji u Saopštenju upućenom radnicima preduzeća.

U istom se tvrdi kako bi predloženim izmjenama najviše bili pogođeni rukovodioci rudarske mehanizacije, elektromehaničari, bravari, autoelektričari, mehaničari, zidari, rukovodioci postrojenja, vođe smjena, brigadiri, zavarivači i brojni drugi.

Zbog svega oni pozivaju sindikalnu organizaciju preduzeća da u narednih 90 dana pristupi pregovorima oko novog Kolektivnog ugovora. Do tog momenta predlažu da se do jula ove godine produži važenje ranijeg ugovora koji je istekao.

U sindikalnoj organizaciji RiTE Ugljevik smatraju kako su tvrdnje Uprave netačne i plasirane sa ciljem da se sindikat pocijepa i razjedini.

Smatraju kako je „potcjenjivanje znanja zaposlenih u RiTe Ugljevik od strane uprave“ prevršilo svaku mjeru.

Tvrditi da se po prvi put u istoriji sindikalizma poslodavac bori za prava radnika, je vrijeđanje inteligencije. Jedini cilj uprave u cijeloj priči u vezi sa takozvanim nastojanjem sindikata da se radnicima smanji plata, je da se dio članstva odvoji od sindikata, tj. da se sindikat razjedini. Lažna tumačenja i falsifikovane dokumente sindikat ne prihvata i s pravom se pita „Ko će nas čuvati od čuvara?“, navode u sindikalnoj organizaciji RiTE Ugljevika.

Oni u pisanom obavještenje koju su uputili svojim članovima tvrde kako Uprava neće da potpiše kolektivni ugovor već da podmetne Pravilnik o radu, gdje se sindikatu uzimaju nadležnosti, a radnicima brojna prava.

Oni će po ko zna koji put putem laži i prevara pokušati da nas razjedine. Pokušaće da plasiraju informaciju preko poslušnika da Sindikat želi loše radnicima, a oni kao korumpirana Uprava dobrotu našem kolektivu, a sve opljačkaše. Ovo je sudbonosni trenutak da istrajemo i opstanemo. Kolektivni ugovor nema alternativu“, stoji u Informaciji.

Podsjećamo, sindikalna organizacija Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik tvrdi kako uprava preduzeća uporno krije informacije i izbjegava odgovore u vezi posljednjih milionskih nabavki, dok sa druge strane, uprava optužuje radnike da preko medija šire lažnu sliku o stanju u preduzeću, zbog čega je došlo do velikog sukoba i krize u odnosima koja se produbljuje svakodnevno.

Otvoreni sukob koji traje već izvjesno vrijeme kulminirao je kada je uprava sklopila Ugovor vrijedan 10 miliona maraka za isporuku i izgradnju sistema za transport šljake, pepela i gipsa za koji sindikalci tvrde da je duplo preplaćen.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Uprava RiTE Ugljevik brani radnike od sindikata?

  1. rajko

   Svaka cast sindikatu Ugljevika, koji je jedini radnicki sindikat u Elektroprivredi. Svi ostali sindikati su produžene ruke direktora koji služe da drže radnike mirnima.

  2. Het

   Svaka cast na komentaru! Cista istina. Kod nas u Trebinju i nema sindikata sve su ih kupili. Jedino se jos drze Gacko i Ugljevik i veliki pozdrav i podrska za njih od radnika Het iz Trebinja