Capital.ba

Prazna kasa: Vlada duguje poljoprivrednicima 70 miliona KM  

08.05.2024. / 12:22

BANJALUKA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dužno je poljoprivrednicima u Srpskoj oko 70 miliona maraka po osnovu podsticaja iz prošle i ove godine.

sjetva

FOTO: Pixabay

Vlast u Srpskoj na sve strane se hvali kako je obezbijedila rekordan agrarni budžet od 180 miliona maraka, ali ne spominje da ne ispunjava preuzete obaveze po tom osnovu.

Iako je prošlo četiri mjeseca u ovoj godini, korisnici podsticaja i dalje čekaju novac za prošlu, što je potvrdio i resorni ministar Savo Minić.

Dug je oko 70 miliona maraka. Ogroman novac je isplaćen za afričku kugu svinja, a dinamika nije onakva kakva je bila kada je budžet bio 70 miliona maraka. On je sada mnogo veći“, kazao je ministar.

Dodao je da je svjestan da poljoprivrednici čekaju na svoj novac i isplatu, ali i tvrdi da postoji i razumijevanje sa njihove strane.

Ova izjava ministra potvrđuje da je Republika Srpska u ogromnim finansijskim problemima i da ne može redovno servisirati svoje obaveze, iako ministarka finansija Zora Vidović pokušava da javnost ubijedi u suprotno.

Nedavno smo objelodanili da je zbog dugovanja obustavljena gradnja parking garaže kod UKC-a, a u pitanje je dovedena i gradnja onkologije zbog milionskih dugova prema izvođaču radova.

Pored ovih, stižu i novi problemi za budžet Srpske. Naime, Srpska je izgubila arbitražni spor sa slovenačkim „Vijaduktom“ kojem će morati isplatiti 90 miliona KM odštete.

CAPITAL: D. Tovilović

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Prazna kasa: Vlada duguje poljoprivrednicima 70 miliona KM  

    1. Ramo

      Bitno je da se Prointeru na vrijeme sve plati, a seljake ko j*be.

      • Inspektor

        Nije mi jasno samo kako je amerima promakao prointer za sankcije? Ima li neki email da im se to spomene nekako 😂😂😂

    2. John Galt

      Šta Crvena sekta i Kombi stranka rade sa našim parama? Čuj prazna kasa, a prihodi od PDV-a u četiri mjeseca ove godine su veći za 22%, odnosno Republika Srpska je po osnovu PDV-a dobila 150 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu.