Capital.ba

Umjesto otpuštanja, „Šume Srpske“ povećale broj radnika za 122 na 4.969!

11.02.2019. / 13:37

– Svi novozaposleni zasnovali radni odnos po osnovu ugovora na određeno i pripravničkog staža
– U zadnjih pet godina broj radnika u “Šumama“ povećan za 450

BANJALUKA – „Šume Republike Srpske“ povećale su u prošloj, izbornoj, godini broj zaposlenih za čak 122, tako da su na kraju 2018. imale 4.969  radnika.

šume srpske

Od ukupnog broja radnika u ovom javnom preduzeću na neodređeno vrijeme zaposleno ih je 4.386, na određeno 495, pripravnika 85 i tri volontera.

U „Šumama“ kažu da su svi novozaposleni u prošloj godini zasnovali radni odnos po osnovu ugovora na određeno vrijeme i ugovora o obavljanju pripravničkog staža.

Iako se godinama govori o višku radnika u gotovo svim javnim preduzećima u RS, posebno u „Šumama“, njihova uprava se sada pravda da su bili „prisiljeni“ lani značajno povećati broj zaposlenih. Inače, ovo javno preduzeće sa blizu pet hiljada radnika ima najviše zaposlenih u Srpskoj, ako se izuzme holding „Elektroprivreda RS“.

Više posla, manje oblovine

Kao jedan od razloga u “Šumama” su naveli povećano učešće vlastite radne snage i vlastite mehanizacije u ukupnoj proizvodnji, te sistematizovanje radnih mjesta koja se odnose na poslove doznake, prijema šumskih drvnih sortimenta i šumsko – uzgojnih radova.

„Većina ovih poslova se do donošenja Zakona o radu obavljala po ugovoru o djelu, međutim stupanjem na snagu ovog zakona ugovor o djelu se može zaključivati samo za obavljanje poslova koji su van djelatnosti poslodavca, a kako su šumsko – uzgojni radovi, radovi u doznaci i prijemu drvnih sortimenata u okviru djelatnosti javnog preduzeća, neophodno je bilo i dopuniti postojeće sistematizacije sa ovim poslovima i novim brojem izvršilaca“, pravdaju se u „Šumama“.

Povećanje vlastite proizvodnje, dodaju, dovelo je i do povećanja broja radnika kod kojih je, usljed povreda na radu i profesionalnih oboljenja, došlo do umanjenja radne sposobnosti, tako da su se ti radnici morali raspoređivati na druga radna mjesta jer nisu ispunjavali uslov za penzionisanje.

„Ovo je, takođe, jedan od razloga zbog kojih je došlo do povećanja broja izvršilaca po sistematizaciji na drugim radnim mjestima na koja su se ti radnici morali rasporediti. Još jedan od razloga povećanja broja zaposlenih je i činjenica da je veliki broj radnika bio na bolovanju. Prosječno, na mjesečnom nivou je 330 radnika koristilo bolovanje“, tvrde u „Šumama“.

Iako se u „Šumama“ pravdaju većim obimom posla, situacija u stvarnosti ih demantuje jer se drvopređivači neprekidno žale na manje isporuke drvnih sortimenata i nepoštovanje ugovornih obaveza „Šuma RS“ o isporuci oblovine zbog čega su prisiljeni uvoziti drvnu masu, kršiti rokove, otpuštati zaposlene ili otkazivati ugovore o isporuci.

Marković: Prije deset godina smo imali više posla, a manje radnika

S druge strane, predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije “Šuma RS” Dušan Marković kaže da u novom zapošljavanju politika igra značajnu ulogu, te da su „Šume Srpske“ prije deset godina imale više posla, a mnogo manje radnika.

Kao zaštitnik radnika, logično, tvrdi da nema viška zaposlenih, već da svi na platnom spisku „Šuma“ nisu dovoljno uposleni.

„Novom sistematizacijom planirano je da jedan dio radnika bude prebačen u dio koji će se baviti skupljanjem šumskih proizvoda, lovnim turizmom, ali je to sve na dugom štapu i nije proizvodna djelatnost, tako da se mi svi u suštini vežemo za kubik“, kazao je Marković.

„Šume Srpske“ još nisu usvojile novu sistematizaciju, o kojoj se već godinama govori, a jedan od najvažnijih razloga je upravo broj radnika. Ukoliko bi se taj broj utvrđivao po evropskim standardima „Šume“ imaju viška oko 1.500 radnika.

Marković kaže da je zauzet stav da neće biti viška radnika, ali da će biti kontrolisano novo zapošljavanje.

„Međutim, vidimo da se ljudi i dalje primaju. Mi tražimo da ne bude otpuštanja. Nije krivica radnika i sindikata što oni primaju nove radnike. Mada, mnogima su i istekli ugovori na određeno, i ako se ne bi dalje zapošljavalo, broj zaposlenih bi se mogao smanjiti jer oko 100 – 200 njih u narednim mjesecima treba da ide u penziju“, istakao je Marković.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović kaže da su organizacioni dijelovi preduzeća tražili nove radnike na šta je uprava dala saglasnost.

„U narednom periodu ćemo tražiti veću cijenu rada i ukoliko bude opiranja možda prepoznamo neku vrstu prikrivanja viška radnika“, kazao je Pavlović.

„Šume Srpske“ su i proteklih godina povećavale broj zaposlenih, a samo u posljednjih pet godina taj broj se povećao za oko 450.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Umjesto otpuštanja, „Šume Srpske“ povećale broj radnika za 122 na 4.969!

  1. Miki

    Svako drvo ima svog šumara