Capital.ba

Ulagati u penzione fondove

28.03.2011. / 14:57

BEOGRAD, U Srbiji 2011. godina donosi niže kamate, ali ulaganja sa nešto većim stepenom rizičnosti postaju atraktivnija, posebno u penzione fondove – ocijenili su analitičari ekonomskog portala “Kamatica”.

Ova godina nosi i novu mogućnost ulagačima, koji će, pored dinarskih državnih zapisa, moći da kupuju i državne zapise indeksirane u evrima.

Ulagačima u investicione fondove preporučuje se da prouče kretanje vrijednosti investicionih jedinica u proteklim godinama, kao i da se ulaže u penzione fondove koji su uprkos krizi 2009. i 2010. godine uvećali vrijednost iznad prinosa dinarske štednje u poslovnim bankama.

Sličan vid ulaganja je životno osiguranje koje, uz nešto niže prinose u odnosu na penzione fondove, ostavlja mogućnost da se u kraćem roku iskoriste prinosi na uložena sredstva.

Ponudu su proširili i investicioni fondovi, koji prikupljena sredstva ulažu u inostranstvu.

Kao prednosti dinarske štednje ubrojane su znatno viša kamatna stopa u odnosu na devizne uloge i neoporezive ostvarene kamate, dok je glavni nedostatak te štednje neizvjestan kurs dinara prema evru.

Kod devizne štednje se ne očekuje da 2011. bude atraktivna kao prethodne dvije godine, ali se preporučuje ulagačima koji preferiraju nerizična ulaganja s manjim prinosima, s obzirom da je rizik kod devizne, kao i kod dinarske štednje gotovo jednak nuli.

Kada je o državnim zapisima riječ, atraktivnost dinarskih državnih zapisa je smanjena zbog smanjenje kamate, dok su atraktivniji državni zapisi indeksirani u evrima kao sigurniji vid ulaganja jer je direktni dužnik država.

Kada je o ulaganju u akcije na Beogradskoj berzi riječ, akcije javnih preduzeća podijeljene građanima predstavljaju pravu “poslasticu” za trgovce akcijama.

Ulaganje u hartije od vrijednosti na Berzi treba posmatrati kao dugoročnu investiciju u kojoj ima prostora da se u periodima rasta cijena akcija uzme ostvareni prinos na uloženi kapital.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!