Capital.ba

Uknjiženo više vrijedi

09.10.2015. / 13:46

RUGIPP - pressBANJALUKA, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizuje veliki projekat „Registracija nekretnina“, u okviru kojeg će biti uspostavljena jedinstvena evidencija o nepokretnostima, odnosno katastar nepokretnosti.

Građani će biti pozvani da kroz postupak izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanja prava na istim aktivno učestvuju u tom postupku i na taj način zaštite svoja prava i pravne interese u postupku osnivanja jedinstvene evidencije, a što će u toku trajanja projekta moći da učine besplatno, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj danas, 9. oktobra, u Pres centru Vlade RS.

Projekat „Registracija nekretnina“ Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizuje uz podršku Svjetske banke, a njegov cilj je znatno pojednostavljenje postupaka uknjižavanja i prometa nepokretnosti.

Prema riječima predstavnika ove institucije, komplikovani sistem uknjižavanja imovine u postojeće evidencije postepeno će otići u istoriju. Umjesto sadašnjih, djelimičnih evidencija, biće uspostavljena jedinstvena evidencija, katastar nepokretnosti, u kojem će se na jednom mjestu i u jednom dokumentu naći svi podaci o nepokretnostima, što će za građane značiti manje papirologije, kraće vrijeme čekanja i znatno niže troškove.

Miloš Komljenović, direktor RUGIPP-a kaže da će osnivanjem jedinstvene evidencije, odnosno katastra nepokretnosti, korisnici usluga moći da na jednom mjestu, u jednom dokumentu, za kratko vrijeme dobiju pouzdane i tačne podatke o svojoj nekretnini, što će dovesti do većeg stepena pravne sigurnosti u vezi sa statusom njihovih nekretnina, kao i prilikom prometa nekretnina i investicionih ulaganja.

“Zbog toga je bitno da se građani i drugi korisnici naših usluga odazovu pozivu na javno izlaganje i na taj način doprinesu osnivanju katastra nepokretnosti kao jedinstvene evidencije o nekretninama, a to će im biti omogućeno da učine besplatno odzivom na naš poziv za izlaganje. Osnivanje katastra nepokretnosti je osnovna i najveća aktivnosti Uprave i predviđeno je da traje do 2020. godine, ali i nakon toga, sve dok se ne uspostavi katastar nepokretnosti za teritoriju cijele Republike Srpske. Upravo iz navedenih razloga, u okviru komponente A projekta „Registracija nekretnina“ provodimo aktivnost podizanja svijesti javnosti”, kaže Komljenović.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici menadžmenta Uprave zaduženi za realizaciju projekta „Registracije nekretnina“. Posebno je naglašena važnost učešća građana u ovom projektu.

Naime, odazivom na pozive za izlaganje, građani će dobiti priliku da potvrde tačnost podataka preuzetih iz aktivnih evidencija, ali i da ih izmjene na osnovu valjane pravne isprave ukoliko su podaci zastarjeli ili netačni. Na taj način, kako je istaknuto, vlasnici imovine će moći da trajno zaštite svoja prava na nekretninama, a one će upisom u katastar nepokretnosti vrijediti više.

Više informacija o projektu i aktivnostima koje se sprovode u njihovim opštinama stanovnici Republike Srpske mogu da pronađu na adresi www.rgurs.org, zvaničnoj internet stranici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Takođe, pokrenuta je i Facebook stranica kampanje „Uknjiženo vrijedi više“, kao i YouTube kanal, pa će građani moći da se informišu i ovim putem.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!