Capital.ba

U FBiH se stvaraju pretpostavke za zabranu izgradnje malih hidroelektrana

24.04.2021. / 14:00

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamenta Federacije u utorak, 27. aprila, glasaće o predloženim dopunama Zakona o električnoj energiji, kojim se stvara pretpostavka za zabranu izgradnje malih hidroelektrana, instalisane snage do i uključivo 10 MW na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

male hidroelektrane

Foto: Dnevni avaz

Pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Halko Balavac je potvrdio da je Zakon dopunjen prije svega odredbom u članu kojim se definiše šta su to „male hidroelektrane (mHE)“ a one su definisane kao „hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW”, što u dosadašnjem Zakonu i podzakonskim aktima nije bilo definisano.

Član 78. Zakona dopunjen je odredbom člana kojom se obustavlja izdavanje Energetskih dozvola za male hidroelektrane na cijeloj teritoriji Federacije BiH, čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od bilo koje nadležne institucije za izdavanje akata za građenje za mini hidroelektrane.

„To u konačnici ima za posljedicu i nemogućnost građenja, odnosno zabrane izgradnje mini hidroelektrana“, istakao je Balavac.

Još jedna odredba u članu 116. Zakona dodata je u želji da se svim podnosiocima zahtjeva za izdavanje Energetske dozvole, koji već imaju zaključene ugovore o koncesiji s nadležnim organom, omogući da, u roku od tri godine od dana stupanja na snagu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji kompletiraju svoj zahtjev za izdavanje Energetske dozvole, a sve u svrhu izbjegavanja sudskih sporova između investitora i državnih organa.

„Rok od tri godine je ostavljen iz razloga što je podnosilac zahtjeva dužan pribaviti određenu dokumentaciju, a za čije izdavanje treba određeno vrijeme. Ta dokumentacija se ogleda u pribavljanju vodoprivrednih akata, okolinske dozvole, prethodne elektroenergetske saglasnosti, urbanističke saglasnosti, kao i dokaza o riješenim imovinskopravnim odnosima vezanim za nekretninu na kojoj je predviđena gradnja“, rekao je Balavac.

Izradi navedenih dopuna Zakona o električnoj energiji Ministarstvo je pristupilo nakon zaključka Predstavničkog doma u vezi potpune zabrane izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije BiH i u skladu sa Deklaracijom o zaštiti rijeka u Federaciji.

Da bi stupile na snagu dopune Zakona o električnoj energiji potrebno je da ih odobre oba doma Federalnog parlamenta. Fena

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!