Capital.ba

U FBiH blizu 3,5 puta veća ušteđevina građana nego u RS

13.11.2017. / 10:00

BANJALUKA – Centralna banka BiH objavila je da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra 2017. godine dosegli do sada najviši zabilježeni nivo od 11,02 milijarde KM.

Pedeset odsto od tog iznosa je neoročeni i transakcijski novac, a drugih pedeset posto ušteđevina manjeg broja građana BiH.

Završno s 30. junom 2017. godine građani iz Federacije BiH su u komercijalnim bankama imali ukupnu ušteđevinu od 8 milijardi KM, dok su u istom periodu građani iz Republike Srpske imali ukupnu ušteđevinu od blizu 2,1 milijardu KM.

Građani vjeruju bankarskom sektoru

Berislav Kutle iz Udruženja banaka BiH objasnio je da je blizu 50 odsto od ukupne ušteđevine građana neoročeni i transakcijski novac, što će reći da su u iznos od blizu 5,5 milijardi KM uključeni svi građani Bosne i Hercegovine.

“Jasno je da, što je veći ostali iznos, koji u ovom slučaju iznosi blizu 5,5 milijardi KM, to je manji broj građana s većim uštedama. Procjena bogatstva stanovništva je da manji broj građana drži veće iznose, ali ta situacija se ne razlikuje znatno od one u regiji”, kazao je Kutle.

Kutle je kazao da podatak o rastu štednje u komercijalnim bankama posljednjih godina, uprkos smanjenju kamatne stope, pokazuje koliko građani vjeruju bankarskom sistemu.

“Objektivno, građani nemaju veću mogućnost ulaganja u druge aktivnosti unutar Bosne i Hercegovine, ali ni izvan države. Koliko god mala bila kamatna stopa, sigurna je glavnica, za razliku od ulaganja u dionice ili sva druga finansijska ulaganja na ovakvom tržištu u kojem glavnica ne može biti zagarantirana, a pogotovo prinos po toj glavnici”, ističe Kutle.

Istakao je da su sve banke u Bosni i Hercegovini, pogotovo najveće, članice udruženja banaka iz Evropske unije, a da sve djeluju po evropskom zakonodavstvu.

“Novi zakoni o bankama, doneseni u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, harmonizirani su sa zakonodavstvom Evropske unije, pogotovo u dijelu rizika. To znači da banke u BiH rade po istom principu kao u Evropskoj uniji, što daje dodatnu sigurnost građanima za sigurnost njihovih depozita”, kategoričan je Kutle.

Štednja građana Federacije BiH

Iz Agencije za bankarstvo FBiH su kazali da je dugogodišnji trend rasta štednih depozita, kao najznačajnijeg segmenta depozitnog i finansijskog potencijala banaka, nastavljen i u 2017. godini sa stopom od 1,7 posto ili 137 miliona KM.

“S 30. junom 2017. godine iznosili su osam milijardi KM. U dvije najveće banke nalazi se 56 odsto štednje, dok pet banaka ima pojedinačno učešće manje od dva odsto, što iznosi 6,2 posto ukupne štednje u sistemu”, istaknuto je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Dodali su da su kontinuirani rast i pozitivni trendovi u segmentu štednje u bankama u Federaciji BiH rezultat, s jedne strane, jačanja sigurnosti i stabilnosti ukupnog bankarskog sistema, za što je od ključnog značaja postojanje funkcionalne, efektivne i efikasne bankarske supervizije koju provodi FBA, a s druge strane, postojanje sistema osiguranja depozita, čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog, odnosno finansijskog sektora i zaštita štediša.

Štednja građana Republike Srpske

Iz Agencije za bankarstvo RS su istakli da je zaključno s 30. junom 2017. godine, na nivou bankarskog sektora Republike Srpske, štednja građana iznosila 2.147,6 miliona KM.

“To znači da bilježi rast po stopi od 5 odsto, odnosno veća je za 108,3 miliona KM u odnosu na stanje s 31. decembrom 2016. godine (2.039,3 miliona KM). Od kraja 2008. godine, kada je štednja iznosila 773 miliona KM (u četvrtom kvartalu 2008. godine zabilježen je pad štednje) do 30. juna 2017. godine štednja je porasla za 178 posto”, istakla je Sanja Marković iz Agencije za bankarstvo RS.

Dodala je da se, prema ročnoj strukturi, štednja građana sastoji od oročene štednje u iznosu od 1.673,2 ili 78 posto ukupne štednje građana i štednje po viđenju u iznosu od 474,4 miliona KM ili 22 odsto ukupne štednje građana.

“Povoljnija ročna struktura štednje, odnosno znatno veće učešće oročene štednje u ukupnoj štednji rezultat je povjerenja građana u banke. Tekući računi građana s 30. junom 2017. godine iznose 652,2 miliona KM sa stopom rasta od sedam posto u odnosu na stanje s 31. decembrom 2016. godine (609,6 miliona KM). Ukupna štednja građana, uključujući i tekuće račune građana s 30. junom 2017. godine iznosila je 2.799,8 miliona KM sa stopom rasta od 6 posto u odnosu na kraj 2016. godine (2.648,9 miliona KM)”, odgovorili su iz Agencije za bankarstvo RS.

Klix.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!