Capital.ba

Truli ugovori drvoprerađivača i „Šuma RS“

13.10.2017. / 15:16

– Zubić: Vidljivo da postoje velike razlike u stepenu realizacije
– Šinik: „Šume“ ne izvršavaju svoje obaveze  onako kako je ugovoreno

BANJALUKA –  Drvoperarđivači u Republici Srpskoj danas su na sastanku sa predstavnicima resornog ministarstva i „Šuma RS“ ponovo optužili upravu ovog javnog preduzeća da ne ispunjava ugovorene obaveze o isporuci oblovine, te da favorizuje pojedine proizvođače. Prestavnici Ministarstva su ih pokušali smiriti ponavljajući da će ovo biti „predmet daljih analiza“.

Резултат слика за sume rs sjeca

Na sastanku koji je danas organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa predstavnicima „Šuma RS“, drvoprerađivača i Inspektorata RS bilo je riječi o realizaciji plana proizvodnje i potpisanih ugovora te o pripremi za ugovaranja za 2018. godinu.

Predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik je rekao da veliki broj preduzeća ima primjedbe na izvršavanje ugovorenih obaveza od strane „Šuma RS“.

„To je ono što smo danas apostrofirali na sastanku. Želimo da znamo zbog čega „Šume“ ne izvršavaju obaveze onako kako je to ugovoreno. Ovdje govorimo, prije svega, o privrednima subjektima koji redovno izvršavaju svoje obaveze, a nisu dobili ugovorene količine drveta i prinuđeni su da sa strane traže rješenje. To, naravno, odliva likvidna srdstva koja bi trebalo da završe ne računima’Šuma RS’“, kazao je Šinik.

On je istakao da početkom godine uslovi jesu bilo loši, ali da se i u nastavku nije radilo na ujednačenoj proizvodnji i isporuci.

„Definitivno smatramo da je osnovni razlog taj što nema koliko-toliko ravnomjernosti, jer dolazimo u situaciju da se proizvodnja u šumarstvu obavlja samo u periodu kad je povoljno vrijeme, dakle u ljetnom periodu, tako da se nerijetko u tom periodu pojave i kupci koji nisu u prioritetu, a to onda pravi deficit onima koji najviše vrćaju Republici Srpskoj stvarajući najveću dodatnu vrijednost“, rekao je Šinik.

On je istakao da u 2018. godini očekuje bolju i pravičniju raspodjelu sortimenata.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić rekao je da je vidljivo da postoje velike razlike u stepenu realizacije ugovora po pojedinim drvoprerađivačima.

„Pojedini ugovori realizovani sa svega 20 odsto, a neki sa gotovo sto odsto. Razlozi su višestruki. Predstavnici javnog preduzeća kažu da svi kupci nisu jednako solventni u smislu plaćanja preuzetih sortimenta. S druge strane, drvoprerađivači su istakli da su pojedini proizvođači privilegovani i da su zbog toga u većem stepenu realizovali svoje ugovore. Ovo će sigurno biti predmet daljih analiza u smislu otklanjanja ovih anomalija“, rekao je Zubić.

On je podsjetio i da je Vlada donijela odluku o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata u cilju zaštite interesa domaćih drvoprerađivača.

Direktor „Šuma RS“ Risto Marić je rekao da je do manjka šumskih drvnih sortimenata došlo zbog toga što se povećao i broj izvoznika niže vrijednih sortimenata.

On je rekao da „Šume“ u potpunosti izmiruju i sve obaveze prema radnicima, državi i opštinama.

CAPITAL: M. Čigoja

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!