Capital.ba

Svaki dan posao za sedam činovnika

18.12.2012. / 9:04

BANJALUKA, Broj zaposlenih u javnom sektoru u Republici Srpskoj povećan je od kraja marta do početka oktobra ove godine za 1.290, što znači da je u republičkim institucijama, javnim preduzećima i ustanovama dnevno zapošljavano sedam novih radnika.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS krajem marta u javnom sektoru u RS radilo je 72.148 radnika, dok je taj broj na kraju septembra ove godine porastao na 73.438.
Na kraju septembra u privatnom sektoru je radilo 119.878 osoba, dok su krajem marta privatnici zapošljavali 119.049 radnika, što znači da je broj zaposlenih u ovom sektoru povećan za 829.
Prema podacima Zavoda za statistiku RS svi sektori, osim javnog i privatnog u ovom periodu bilježe smanjenje broja radnika.
Mješoviti sektor bilježi pad broja radnika za 796, a krajem prvog kvartala ove godine u njemu je bilo zaposleno 45.669 radnika. Na kraju trećeg kvartala u ovom sektoru broj zaposlenih je sveden na 44.873.
Stanje u zadružnom sektoru, kada je u pitanju zaposlenost, nije se mnogo mijenjalo prethodnih mjeseci. Krajem marta ovaj sektor imao je 654 radnika, a na kraju septembra sedam manje.
Veliki broj radnika u javnom sektoru predstavlja ogroman teret za budžet, zbog čega je Vlada bila prinuđena da u 2013. godini posegne za smanjenjem plata budžetskim korisnicima za deset odsto.
Tu mjeru podržali su i predstavnici Privredne komore RS, navodeći da je trenutno stanje neodrživo i da posrnula privreda više ne može finansirati sve obimniju administraciju. Protiv tih mjera pobunili su se, međutim, sindikati, iako nikada nisu digli glas protiv zapošljavanja činovnika.
Ekonomisti upozoravaju da zapošljavanje radnika u javnom sektoru ne može donijeti ništa dobro, ako privreda ne prati taj trend.
– Nastavak zapošljavanja radnika u javnom sektoru u vrijeme ekonomske krize i u periodu kada mnoga preduzeća bilježe gubitke neće donijeti ništa dobro, kao što nije donijelo ni do sada. Odnos radnika u javnom i realnom sektoru u Srpskoj jedan je od najnepovoljnijih, ne samo u regionu nego i u čitavoj Evropi. Dodatno zapošljavanje u javnom sektoru će samo pogoršati ove pokazatelje – istakao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac.
On je istakao da su nedavni štrajkovi budžetskih korisnika dokazali da radnici koji imaju veće plate i sigurnija radna mjesta više štrajkuju od onih koji su zaposleni u realnom sektoru i koji imaju manje plate.
Ekonomski ekspert Zoran Pavlović rekao je da u vrijeme krize, kada privreda ne zapošljava nove radnike, svako novo radno mjesto u administraciji predstavlja dodatno opterećenje za realni sektor.
– Zapošljavanje u javnom sektoru trebalo bi konačno zabraniti i preduzeti hitne mjere da se prestane sa tim, prije nego što bude kasno. Koliko je situacija poražavajuća, najbolje pokazuje podatak da samo u Banjaluci u javnom sektoru radi 40 odsto radnika više nego što ih je potrebno – istakao je Pavlović.
On je naglasio da ne smije biti zapošljavanja u javnom sektoru sve dok radnici u privredi dobijaju otkaze.
– Javni sektor dodatnim zapošljavanjem još više ugrožava realni sektor koji jedini stvara novac i finansira administraciju – rekao je Pavlović.
Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić rekao je ranije da je u administraciji vršeno stalno zapošljavanje, koje nije bilo u skladu sa potrebama institucija, javnih preduzeća i ustanova koje su primale nove radnike.
Prema podacima Zavoda za statistiku na kraju septembra je u Srpskoj bilo 238.836 zaposlenih.

Stručna sprema
Prema podacima Zavoda za statistiku RS najveći broj radnika u Srpskoj ima srednju stručnu spremu i to 86.708.
Najmanje zaposlenih ima polukvalifikovanu stručnu spremu – 6.646 radnika. Visoko obrazovanje ima 43.414 radnika u Srpskoj. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Svaki dan posao za sedam činovnika

  1. dragan

    kako se ti toliki neradnici uopste mogu nazivat radnicima. to su naj veci paraziti ovog drustva i ope oni strajkuju pa kome ti toliki budjetski neradnici trebaju izuzev doktora.