Capital.ba

Srpska oštećena za pola miliona jer IRB nije kontrolisala kredit

25.03.2019. / 14:08

– Sud odbio zahtjev IRB da naplati garanciju jer kredit koji je odobrila nije utrošen namjenski

BANJALUKA – Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) izgubila je blizu pola miliona maraka jer nije kontrolisala namjensko trošenje kredita koji je odobrila Planinskom dobru „Nevesinje“.

irb

IRB je izgubila sudski spor sa Garantnim fondom RS od kojeg je pokušala naplatiti garanciju od blizu pola miliona maraka za kredit odobren Planinskom dobru „Nevesinje“, a koji je propustom IRB-a nenamjenski utrošen, saznaje portal CAPITAL.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka za CAPITAL su potvrdili da je presuda u ovom sporu donesena 20. marta te da je odbijena tužba Fonda za razvoj i zapošljavanje RS, kojim upravlja IRB.

„Odbijen je tužbeni zahtjev tužioca kojim je traženo da se utvrdi da je ništav i da ne proizvodi pravno dejstvo tekst u garanciji, koja se odnosi na zajedničku izjavu o namjenskom utrošku zajma, te je odbijen i zahtjev da se obaveže tuženi da isplati 425.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom, uz troškove parničnog postupka“, naveli su u sudu.

Fond za razvoj i zapošljavanje RS, kojim IRB upravlja, podnio je početkom 2017. godine tužbu protiv Garantnog fonda RS tražeći da mu isplati garanciju od blizu pola miliona KM za kredit koji je IRB dala „Planinskom dobru“ Nevesinje.

Garantni fond je osporavao tužbu uz obrazloženje da je dužnost IRB-a da kontroliše korišćenje kredita, te da s obzirom na to da je ovaj kredit nenamjenski potrošen, nema nikakve obaveze isplate garancije.

„Korisnik garancije, odnosno tužilac nije postupio u skladu sa svojim obavezama, a to je da dokaže da su sredstva namjenski utrošena“, naveo je Garantni fond u odgovoru na tužbu.

Garantni fond je naveo da je PD „Nevesinje“ kreditom IRB-a, između ostalog, trebalo da finansira nabavku 200 grla junica, ali da je iz dokumenata koji su im proslijeđeni vidljivo da im dobar dio tih grla nikada nije isporučen.

Investiciono-razvojna banka je putem Fonda za razvoj i zapošljavanje PD „Nevesinje“ bez finansijskog posrednika odobrila 850.000 KM.

„Planinsko dobro“ Nevesinje je otišlo u stečaj krajem 2015. godine, a zbog nenamjenskog trošenja kredita koje im je bez finansijskog posrednika odobrila IRB, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS podnijelo je izvještaj protiv bivšeg direktora „Planinskog dobra“ Milorada Pikule.

Iz IRB očekujemo odgovor na pitanje da li će neko od njihovih službenika odgovarati za propuste u radu i finansijsku štetu koja je nanesena banci.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Srpska oštećena za pola miliona jer IRB nije kontrolisala kredit

  1. Sin Marko

    Snježanin sin Marko Vujinić je zadužen za kontrolu namjenskog trošenja sredstava u IRB RS, za materijalnu štetu koju je nanio IRB RS u iznosu od 500.000 KM plus zakonska zatezna kamata, te činjenicu da je svjesno učinio navedeno krivično dijelo zaprijećena kazna je 8 godina zatvora. Srećno Marko, možda ti i tvoja big mama budete zajedno ležali, jer ide ti krivična prijava!