ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Spremni pravilnici o higijeni hrane i kontroli proizvoda

Objavljeno u PRIVREDA

SARAJEVO, Kancelarija za veterinarstvo BiH pripremila je Pravilnik o higijeni hrane životinjskog porijekla i Pravilnik o organizaciji službenih kontrola proizvoda životinjskog porijekla namijenjenih ishrani ljudi.

Oba pravilnika dobila su pozitivna mišljenja nadležnih organa entiteta i Direkcije za evropske integracije BiH, pa se očekuje da ih uskoro usvoji Savjet ministara BiH, rečeno je u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Pravilnici su pripremljeni u skladu sa zaključcima sa posljednjeg sastanka Privremenog odbora za realizaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

U domaće zakonodavstvo će, osim propisa koje priprema Agencija za bezbjednost hrane BiH, biti uvršteni i oni iz tzv. “higijenskog paketa” i uvedeni isti zahtjevi za poslovanje sa hranom u BiH kao i u EU i Hrvatskoj koja naredne godine postaje članica EU.

Osim toga, pripremljen je i Pravilnik o načinu odobravanja objekata koji se bave uzgojem životinja, proizvodnjom, preradom, obradom i skladištenjem proizvoda životinjskog porijekla za izvoz na tržište EU, koji je pripremljen kao državni propis /nije predmet usklađivanja sa propisima EU/.

Ovaj pravilnik omogućava osoblju Kancelarije za veterinarstvo BiH da vrši procjenu ispunjenosti uslova u objektima koji su zainteresovani za izvoz u EU, što je ujedno bila preporuka inspekcijske misije Evropske komisije iz perioda januar – februar.

Kancelarija za veterinarstvo BiH pripremila je i tabelu pregleda usklađenosti zakonodavstva BiH sa legislativom EU, prema modelu koji su dostavili eksperti Evropske komisije.

Pripremljen je i dokument sa dodatnim traženim informacijama za otvaranje razgovora o mogućim izuzecima za prevoz proizvoda životinjskog porijekla preko koridora do luke Ploče, a u procesu je prikupljanje potrebnih informacija i za druge tražene koridore /prema Švajcarskoj, Rusiji i Turskoj/.

Kako je Srni predočeno, Kancelarija za veterinarstvo BiH realizacijom brojnih programa preduzima sve neophodne mjere da pomogne laboratorijama BiH u postupcima akreditacije i validacije metoda, nabavke potrebne opreme, uključujući i akreditaciju samih laboratorija.

“Cilj nam je da u narednom periodu omogućimo da na našem prostoru djeluju akreditovane laboratorije koje će primjenjivati veliki broj akreditovanih metoda”, potvrdio je direktor Kancelarije Ljubomir Kalaba.

Prema njegovim riječima, na osnovu informacija koje su prikupljene od nadležnih tijela entiteta formirana je lista proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i proizvoda od mesa peradi i konzumnih jaja koji su izrazili interes i imaju potencijala za izvoz u EU.

Kada je riječ o procjeni moguće štete koja bi nastala prestankom izvoza proizvoda životinjskog porijekla zbog ulaska Hrvatske u EU, Kancelarija za veterinarstvo BiH pripremila je pregled realizovanog izvoza mlijeka, proizvoda od mlijeka, mesa i proizvoda od mesa peradi i konzumnih jaja u Hrvatsku od 1. januara prošle do 30. juna ove godine, po proizvođačima i vrstama proizvoda.

Sa druge strane, informacija o nivou usklađenosti objekata koje izvoze u Hrvatsku sa standardima EU moći će biti pripremljena tek nakon uvida u stanje u tim objektima, za šta će biti potrebno oko dva mjeseca.

Izvještaj o svim ovim aktivnostima Kancelarija za veterinarstvo BiH dostavila je direktoru Uprave u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjeru Mirelu, a izvještaj je prezentovan i putem video-konferencije, održane 3. avgusta u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu, kada je dogovoreno da se izvještavanje Evropske komisije o daljem napretku obavi sredinom septembra.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je nedavno da su Kancelarija za veterinarstvo, Kancelarija za zaštitu zdravlja i bilja i Agencija za bezbjednost hrane BiH dužni da u najkraćem roku Savjetu ministara BiH dostave usaglašen prijedlog “higijenskog paketa”, odnosno odgovor na pet evropskih direktiva koje su u vezi sa izvozom hrane iz BiH u Hrvatsku i EU.

“Higijenski paket” je, najprostije rečeno, naziv za pet evopskih direktiva koje BiH mora da primijeni ukoliko želi da domaćim proizvođačima hrane biljnog i životinjskog porijekla obezbijedi izvoz u države EU, uključujući i Hrvatsku, od 1. januara sljedeće godine. Srna

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • boro

    Vremena više nema,toliko godina niste ništa radili i sada bacate prašinu narodu u oči,kakvi koridori EU ne poznaje izuzetke morate razgovarati sa Briselom ne sa Zagrebom.I ovakvo djelovanje Kancelarije za veterinarstvo prestavlja prenos nadležnosti sa entiteta na državu(kontrola ispunjenosti uslova,registri itd) i sada jedno rješenje za uvoz namirnica životinjskog porijkla.stoke,lijekova itd.košta 1000 km,zašto?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+