Capital.ba

Spašavaju milione, a Srpska na njima štedi

28.11.2019. / 12:23

BANJALUKA – Pravobranilaštvo Republike Srpske koje svake godine spasi stotine miliona maraka državnog novca, radi pod sve većim pritiskom nedostatka finansijskih, materijalnih i kadrovskih resursa.

pravobranilaštvo

Dok vlast štedi na ovoj važnoj instituciji, ona je samo u 2018. godini radila na 86.503 predmeta iz svih oblasti, što je za tri hiljade više nego godinu dana ranije.

U kakvim uslovima rade najbolje se vidi u Izvještaju o radu ove institucije u prošloj godini koji je na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske.

Rizik od gubitka elektronske dokumentacije

Zaposleni su koristili većinom stare računare sa nelicenciranim operativnim sistemima i „office“ paketima, koji su u lošem hardverskom i softverskom stanju što neminovno dovodi do čestih kvarova sistema.

Zbog navedenog je tehnička infrastruktura izložena velikom riziku gubitka elektronske dokumentacije, na šta smo bezuspješno ukazivali prethodnih godina, pokušavajući obezbijediti neophodna finansijska sredstva za ovu namjenu. Za potrebe Pravobranilaštva Republike Srpske nije instaliran informacioni softver – sistem CMS za upravljanje sadržajem  koji je u upotrebi u sudovima i tužilaštvima što u velikoj mjeri otežava rad“, navodi se u izvještaju.

Pravobranioci „bježe“ u sudove

Niske plate su takođe veliki problem zbog kojih pravobranioci odlaze u tužilaštva i sudove ili se odlučuju za advokaturu ili notarijat, a što bitno utiče na kvalitet rada ovog organa.

Podsjećamo,  u zemljama u okruženju  materijalni status nosilaca pravobranilačke funkcije izjednačen sa materijalnim statusom tužioca i sudija što u RS nije slučaj.

Pitanje plata i ostalih ličnih primanja nosilaca pravobranilačke funkcije treba da se uredi novim zakonskim rješenjem koje će dovesti do izjednačavanja sa nosiocima pravosudnih funkcija“, smatraju u ovoj instituciji.

O novom zapošljavanju a koje je neophodno ni ne razmišljaju jer se novac neophodan za to ne planira budžetom.

Kroz trgovinu do kancelarije

Vlada Republike Srpske je ove godine donijela Odluku o dodjeli sredstava za izgradnju sjedišta Pravobranilaštva i zamjenika u Banjaluci a sa izvođačem radova je potpisan ugovor. Do tada će zaposleni koji su raštrkani na brojnim lokacijama i neadekvatnim prostorijama morati da se strpe.

Glavno sjedište se trenutno nalazi u staroj zgradi Vlade RS u Banjaluci gdje u 180 kvadrata rade 34 zaposlena. Četvoro je u kancelariji Republičke izborne komisije.

Zamjenik pravobranioca u Banjaluci se nalazi u ulici Kralja Alfonsa a u 14 kancelarija raspoređeno je 50 zaposlenih. Gradu se ovaj prostor plaća 604,50 maraka mjesečno.

Kancelarija za ratne štete koristi poslovni prostor u ulici Veselina Masleše u centru a lokacija je potpuno neodgovarajuća i neadekvatna.

Prostorije su u potkrovlju sa liftom koji mogu koristiti samo zaposleni, dok stepenice kojima se prilazi do prostorija prolaze kroz trgovačke radnje što je potpuno neprihvatljivo. Ovo posebno ističemo iz razloga što stranke koje pristupaju u ove kancelarije su pripradnici boračke kategorije, invalidi, porodice poginulih boraca i ratnih vojinih invalida, tako da im je veoma, otežan pristup“, stoji u izvještaju.

Smještaj zamjenika pravobranioca nije riješen ni u Trebinju gdje se za nešto preko 240 kvadrata u zgradi „Agrokopa“ plaća 3.359 maraka. I pored paprene cijene uslovi za rad su loši jer se radi o ostaklenjenom poslovnom prostoru koji je ljeti teško rashladiti, a zimi zagrijati.

Pravobranilac ima 600 KM manju platu od tužioca

Milimir Govedarica, pravobranilac kaže na CAPITAL kako je dio problema u 2019. godini a koji se odnosi na prostorije i tehničku opremu riješen ali da je pitanje plata i dalje otvoreno.

U odnosu na pravosuđe plate su manje 30 odsto. Pomoćnik pravobranioca je u rangu sudije a ima 600 maraka manju platu i više posla. Zbog toga se one kroz izmjene zakona moraju povećati“, kaže Govedarica i dodaje kako je za razliku od 2018. godine trend odlaska ljudi iz ove institucije zaustavljen.

Izvještaj o radu pravobranilaštva u 2018. godini možete pogledati OVDJE.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Spašavaju milione, a Srpska na njima štedi

  1. komentator

   a kad je to nešto pravobranilaštvo “odbranilo” od dobrog advokata privatnog klijenta? Kad bi efikasnost u radu bila neki parametar, odavno bi ih trebalo ukinuti i zastupanje prepustiti privatnom sektoru, advokatima koji su plaćeni da dobiju slučaj

  2. nelogično

   Baš.
   Tu se zarađivalo i na nevršenju službene dužnosti i na zloupotrebi položaja.
   A službenici su zapravo uglavnom nameštenici. Čast izuzecima.
   Ovima na vlasti prvim nije u cilju da imamo jake institucije.
   Prvi bi se pod udarom zakona našli krupni lopovi, a zna se ko su oni i sa kime su bliski.