Capital.ba

SKANDAL: MUP RS poziva na kršenje zakona!!!

30.07.2013. / 13:30

Policija traži od osiguravajući kuća da zbog njih prekrše Zakon o osiguranju!!

policija vozilaBANJALUKA, Ministartsvo unutrašnjih poslova RS raspisalo je tender za osiguranje 625 vozila od autoodgovornosti i u pozivu od osiguravajućih kuća zatražilo 20 odsto nižu cijenu! Na ovaj način MUP RS je zapravo pozvao osiguravajuća društva da prekrše zakonske propise iz oblasti osiguranja koji izričito zabranjuju odobravanje popusta na obavezno osiguranje vozila, saznaje portal CAPITAL.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS ovakav potez iz kojeg je jasno vidljivo kršenje zakonskih propisa pokušavaju da „ublaže“ navodeći da MUP RS ni na koji način u tenderskoj dokumentaciji nije zatražio popust na cijenu osiguranja, već da je riječ o „utvrđenim podkriterijumima sufinansiranja aktivnosti za poboljšanje tehničke ispravnosti osiguranih vozila sa učešćem od 20% u ocjeni ponuda“. Međutim, u osiguravajućim kućama sa kojima smo razgovarali uopšte nemaju dileme da je ovo očigledan poziv MUP-a da se prekrši zakon kako bi oni jeftinije osigurali svoja vozila.

„Ovaj podkriterijum je elemenat za ocjenu i identifikaciju ekonomske pogodnosti koju ponuđač pruža, kako bi se izabrala najprihvatljivija ponuda po ugovorni organ, a da se time ne traži od ponuđača da daju popust na cijenu ponude u skladu sa čl. 34. stav 1. tačka a) Zakona o javnim nabavkam BiH“, navodi se u pisanom odgovoru iz MUP RS na pitanja koja im je uputila redakcija CAPITAL-a.

 

Regulator osiguranja se ograđuje

bozana_sljivar Direktorica Agencije za osiguranje Republike Srpske Božana Šljivar tvrdi za CAPITAL da nije vidjela „spornu“ tendersku dokumentaciju, te poručila da ukoliko je MUP RS raspisao javni poziv za dostavljanje ponuda pod takvim uslovima osiguravajuća društva u Republici Srpskoj su trebala da upute prigovor kancelariji za žalbe Agencije za javne nabavke BiH.

Međutim, Šljivar je izbjegla odgovoriti da li će Agencija, kao glavni regulator na tržištu osiguranja, naknadno zatražiti dokumentaciju na uvid, provjeriti o čemu je riječ i utvrditi ko i zbog čega krši propise na čijem je donošenju i sama Agencija insistirala.

„U tom slučaju organi treba da reaguju i da se takav tender poništi. Ne samo u ovom konkretnom slučaju, nego inače ugovorni organi i osiguravajuća društva dužna su da ispoštuju sve materijalne propise osiguranja. Teško je u procesu javnih nabavki tražiti najnižu cijenu kada cijena mora biti jednaka od strane svih društava. Ugovorni organi to moraju znati“, kaže Šljivar.

 

Potpredsjednik Udruženja društava za osiguranje RS Saša Čudić izjavio za je CAPITAL da je kršenje propisa i traženje pogodnosti na obavezna osiguranja nedopustivo, a veliko razočarenje je što to čine i javna preduzeća, odnosno MUP RS.

Sasa_Cudic_dunav_osiguranje„Mi se već godinama borimo protiv nelojalne konkurencije osiguravajućih društava. Tim povodom smo nedavno imali sastanak sa Agencijom za osiguranje RS i Agencijom za javne nabavke i zajednički smo konstatovali da do toga ne treba da dolazi ni u slučajevima određenih primjedbi za datu tendersku dokumentaciju. Dakle, propisima Agencije za osiguranje i Zakona o osiguranju za obavezna osiguranja od autoodgovornosti nisu dozvoljeni popusti tako da bilo koji popusti  koji se traže naročito u tenderskoj dokumentaciji apsolutno se mora proglasiti ništavnim“, smatra Čudić.

On kaže da je ovakvo stanje neprihvatljivo i da osiguravajuća društva s pravom očekuju konkretan potez Agencije za osiguranje RS i Komisije za žalbe koja će utvrditi odgovornost za propuste Ministarstva unutrašnjih poslova RS prilikom utvrđivanja kriterijuma za dostavljanje ponuda..

„Na tender se prijavilo mnogo osiguravajućih kuća, a on je, nažalost, samo jedan u nizu koji raspisuju javna preduzeća tražeći popust. Dakle, osiguravajuća društva su protiv toga i apelujemo da se takvoj praksi jednom stane u kraj, a od Agencije za osiguranje RS i Komisije za žalbe BiH očekujemo da pravovremeno djeluju. Suština ovog problema je da javna preduzeća shvate da nema popusta, zato primaju platu i nedopustivo je da ovakav propust prave zaposleni u institucijama, jer za to prima platu i dužan je da zna zakon“, poručuje Čudić, te dodaje da će narednih dana „Dunav osiguranje“ uputiti žalbu Komisji zbog nezakonski provedene tenderske procedure.

 

Sistemski problem sa tenderima za osiguranje

Božana Šljivar kaže da tenderska nabavka osiguranja, inače, predstavlja regionalni problem.

Agencija za osiguranje RS u narednom periodu će raditi na mehanizmu kako da se osiguravajuće kuće takmiče na tenderima na kojima po zakonu moraju ponuditi identične cijene osiguranja vozila.

„Najveći je problem kada se osiguranje nabavlja po metodu javne nabavke kod koga je najniža cijena jedini eliminacioni kriterijum. Upravo zbog toga smo sa Agencijom za javne nabavke BiH dogovorili da do kraja godine pripremimo model tenderske dokumentacije koji bi bio vodič za ugovorne organe kada nabavljaju usluge osiguranja kao način da se zaštite i ispoštuju svi zakonski kriterijumi“, poručuje Šljivar.

 J. DespotovićCCI30013_0001

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!