Capital.ba

Sagledati mogućnost izgradnje autoputa prema Novom Gradu

25.01.2012. / 12:47

BANJALUKA, Prilikom izgradnje mreže autoputeva i brzih puteva u Republici Srpskoj treba sagledati mogućnost realizacije gradnje autoputa prema Prijedoru i Novom Gradu, rekao je poslanik SNSD-a Drago Tadić.

Tadić je u parlamentu Srpske podržao informaciju o aktivnostima na izgradnji mreže autoputeva i brzih puteva u Republici Srpskoj i pri tome je izrazio nadu da će u narednom periodu i ovaj dio ući u izvještaj.

Prema njegovim riječima, u obzir treba uzeti mogućnost izgradnje autoputa prema Prijedoru i Novom Gradu pošto se u tom dijelu Srpske nalaze dva carinska prelaza.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić smatra da Vlada RS treba da izvrši reviziju izgradnje mreže autoputeva i brzih puteva u Srpskoj i da bi tada tu novu revidiranu mrežu trebalo prilagoditi prostornom planu.

Poslanik iz SDS-a Tomica Stojanović rekao je da je Klub SDS-a predložio zaključke da Narodna skupština zahtijeva od Glavne službe za reviziju javnog sektora da u 2012. godini izvrši reviziju učinka izgradnje autoputa Banjaluka – Gradiška i da do 1. septembra dostavi izvještaj parlamentu o izvršenoj reviziji.

Drugi zaključak SDS-a, kaže Stojanović, jeste da Narodna skupština traži od Glavne službe za reviziju da prilikom vršenja revizije učinka utvrdi efikasnost, ekonomičnost i efekte izgradnje autoputa Banjaluka – Gradiška da bi se poboljšale u narednim projektima izgradnje autoputeva.

Stojanović smatra da je Glavna služba za reviziju stekla dobro iskustvo prilikom revizije učinka po opštinama i da može izvršiti kvalitetnu reviziju učinka mreže autoputeva i brzih puteva.

Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić kaže da se u ponuđenoj informaciji ne vidi koliko je koštao raskid ugovora sa austrijskim “Štrabagom” i da nema procjene koliko će koštati dionica Banjaluka – Doboj, niti koliko će koštati eksproprijacija zemljišta na dionici koridora Pet ce.

“Realni projekti u izgradnji mreže autoputeva jedino su autoput Banjaluka – Gradiška, Banjaluka – Doboj i dionica koridora Pet ce, a u informaciji nema fragmenta koji se odnosi na rekonstrukciju brze ceste Banjaluka – Klašnice”, rekao je Čavić.

Obrazlažući informaciju pomoćnik ministra saobraćaja i veza Nataša Kostić rekla je da je preduzeće “Putevi Republike Srpske” završilo ili još vodi aktivnosti i na realizaciji autoputa Banjaluka – Doboj, autoputa na koridoru Pet ce kroz Republiku Srpsku, privremeno uklapanje završetka autoputa u Glamočanima, Mahovljanska petlja, Most na rijeci Savi, koncesije za izgradnju mreže autoputeva u Srpskoj, brzi putevi, redovno održavanje i eksploatacija autoputeva.

U Narodnoj skupštini RS u toku je rasprava o realizaciji programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u RS od 2008. do 2012. za period 1. oktobar 2010. – 1. oktobar 2011. godine.  Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!