ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Rudarska proizvodnja se povećava iz godine u godinu

Objavljeno u ENERGETIKA

UGLJEVIK,  Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je juče u Ugljeviku da se rudarska proizvodnja u Srpskoj iz godine u godinu povećava, te da Srpska predstavlja značajno rudarsko područje u regionu. 

“Iako nismo veliko rudarsko područje, imamo različite vrste ove proizvodnje i različite vrste mineralnih sirovina. Posebno su važni ovakvi objekti kao što je Rudnik u Ugljeviku koji obezbjeđuje dovoljnu količinu uglja za Termoelektranu i proizvodnju električne energije”, rekao je Đokić na obilježenju Dana rudara Republike Srpske – Svete velikomučenice Varvare u Rudniku i Termoelektrani /RiTe/ “Ugljevik”.

On je istakao da je u Ugljeviku vrlo važno naglasiti da je rudnik spreman da se dalje razvija, a da je cilj resornog ministarstva da se i na svim drugim područjima gdje se vrši rudarska proizvodnja, podstiču i razvijaju savremene metode eksploatacije, savremene metode rada, uvođenje novih teholoških procesa u te poslove, zanavljanje opreme te da se stalno pojačava briga o ljudima.

“Rudarska proizvodnja u Republici Srpskoj daje velike rezultate, posebno u Ugljeviku i Gacku, gdje svojom proizvodnjom obezbjeđujemo najveće količine električne energije za potrebe Republike Srpske kao i za potrebe drugih tržišta”, naglasio je Đokić.

On napominje da Republika Srpska, u pogledu daljeg razvoja rudarske proizvodnje, usko povezuje tu proizvodnju sa izgradnjom novih kapaciteta za proizvodnju elektirčne energije.

“To smo započeli u Ugljeviku dodjelom koncesije za izgradnju Termoelketrane `Ugljevik 3` i nadam se da će doći do stabilizacije tržišta električne energije, te da će ono biti povoljnije i da će omogućiti koncesionaru, koji je ovdje započeo aktivnosti i izvršio značajna ulaganja, da nastavi realizaciju ovog projekta i da Ugljevik u narednim godinama bude gradilište i dobije novu termeolektranu”, rekao je Đokić novinarima.

On je podsjetio da su započete aktivnosti na izgradnji Termoelektrane “Gacko 2”, što je nedavno promovisano sa kineskim partnerima.

“Vjerujemo i u taj projekat jer on ima ne samo sigurnost u realizaciji nego smo uvjereni da će on obezbijediti kvalitetniji život cijelog regiona Hercegovine, prije svega onih koji su vezani za rudarsku proizvodnju i proizvodnju električne energije”, naveo je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

On je na današnjoj svečanosti u Ugljeviku zahvalio svim rudarima koji, kako kaže, svojim teškim radom doprinose razvoju Republike Srpske.

“Želim da nastavimo raditi i da izvršavamo planirane aktivnosti, da ostvarimo planove proizvodnje i ovdje i na svakom drugom mjestu. Želim svim rudarima srećnu slavu”, poručio je Đokić.

On je napomenuo da je današnji dan veoma važan, te da je Republika Srpska na poseban način privržena ovoj djelatnosti, poslu koji je vrlo zahtjevan i na mnogim mjestima i opasan.

“Rudari su svakog dana izloženi brojnim teškoćama i zato moramo biti svjesni i spremni da pomognemo da se stvaraju što kvalitetniji uslovi za nesmetan i normalan rad svih rudara”, naglasio je Đokić.

Direktor RiTE “Ugljevik” Đorđe Popović čestitao je svim rudarima slavu i istakao da Rudnik Ugljevik ispunjava sve svoje planove i uspijeva da snabdijeva Termoelektranu dovoljnim količinama kvalitetnog uglja.

“Rudnik odgovara i zahtijevima za prodaju uglja na tržištu širokom spektru potrošača. Rudarstvo u Ugljeviku je značajno razvijeno, imamo tradiciju i iz godinu u godinu ulaže se u nova sredstva za rad, podiže se nivo eksploatacije Rudnika na zavidan nivo”, rekao je Popović novinarima.

On je naveo da sve ovo iziskuje dodatna sredstva, tako da je RiTE “Ugljevik” i za narednu godinu planirao određena sredstva za zanavljanje rudarske i pomoćne mehanizacije.

“Smatramo da će površinski kop Bogutovo Selo, a kasnije i otvaranje novog kopa, dati dovoljne količine kvalitetnog uglja na zadovoljstvo svih nas koji se bavimo i proizvodnjom električne energije širom Republike Srpske i BiH”, rekao je Popović.

Rukovodilac Radne jedinice Rudnik Rade Kosanović čestitao je slavu svim rudarima i istakao da su ispunjeni svi planovi na proizvodnji i otkrivci uglja, a proizvedeno je oko 1,5 miliona tona uglja, dok je bilo oko 8,5 miliona kubika otkrivke čvrste mase.

“Rudnik Ugljevik počeo je sa radom 1899. godine, što nam govori da je tradicija rudarstva duga 118. godina. Kroz vrijeme Rudnik se razvija u svakom smislu, u kadrovskom i tehnološkom. Danas je ovaj rudnik najmoderniji u širem regionu”, rekao je Kosanović.

On je istakao da Rudnik Ugljevik ima oko 900 zaposlenih radnika.

Juče su u penziju svečano ispraćena 32 radnika RiTE “Ugljevik” kojima su na proslavi u hotelu “Komsar energetik” uručeni ručni časovnici. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+