Capital.ba

Obaveze RK “Boska” premašile 16 miliona KM

08.06.2018. / 16:41

BANJALUKA – Obaveze Robne kuće „Boska“ premašile su 16,7 miliona maraka na kraju 2017. godine prema Poreskoj upravi RS, Investiciono – razvojnoj banci RS, „Elektrokrajini“, Gradu Banjaluka, „Toplani“, „Čistoći“ i „Vodovodu“, te „Agapeu“ i „Alpha security-ju“.

U Izvještaju nezavisnog revizora o finansijskim izvještajima za 2017. godinu navodi se da su dugoročne obaveze „Boske“ 11,44 miliona KM.

„Obaveze po emitovanim dugoročnim hartijama od vrijednosti na kraju 2017. godine su iznosile 6,24 miliona KM, a ostale dugoročne obaveze bile su 5,19 miliona KM“, utvrdio je revizor.

Obaveze po emitovanim dugoročnim hartijama od vrijednosti se odnose na obaveze po obveznicama emitovanim 2011. godine. Riječ je o 150.000 obveznica koje su prodate po cijeni od 100 KM po obveznici, sa rokom dospijeća od 12 godina uz godišnju isplatu glavnice i kamate i kamatnom stopom od sedam odsto. IRB je kupila gotovo sve obveznice.

„Boska“ duguje i 5,19 miliona KM, od čega se pet miliona odnosi na dug prema tri fonda IRB-a po sudskom poravnanju za dospjele obaveze po emisiji obveznica.

„Obaveze prema Poreskoj upravi RS po reprogramu iz ranijih perioda su 66.806 KM, a po reprogramu sa „Elektrokrajinom“ 74.284 KM koje dospijevaju u periodu dužem od 12 mjeseci“, naveo je revizor.

„Boska“ je na kraju 2017. godine imala i kratkoročne obaveze od 4,09 miliona KM, od čega se na obaveze po emitovanim hartijama od vrijednost odnosi 2,07 miliona KM, a na ostale dugove 2,02 miliona KM.

Među te ostale kratkoročne dugove spada i 750.827 KM duga prema Gradu Banjaluka po osnovu sporazuma o izvršenuju sudske odluke, te 44.570 KM duga prema „Elektrokrajini“.

„Boska“ je na kraju 2017. godine dugovala i „Toplani“, i to 52.193 KM, ali i „Čistoći“ 26.810 KM.

„Kratkoročne obaveze prema IRB-u po osnovu sudskog poravnjanja od 24. oktobra 2016. godine po dospjelim neplaćenim kuponima obveznica iznose 1.065.024 KM, a koji dospijevaju na naplatu u periodu do 12 mjeseci“, istakao je revizor.

Tu nije kraj dugovanjima koja ima „Boska“. Njene ukupne obaveze prema dobavljačima i druge obaveze na kraju prošle godine iznosile su 1,25 miliona KM, plus tekuće obaveze za porez na dobit u iznosu od 192.743 KM.

Dobavljačima u zemlji „Boska“ je na kraju 2017. godine dugovala 654.842 KM, a dobavljačima u inostranstvu 48.575 KM.

Najznačajnije dugove „Boska“ je imala prema dobavljačima među kojima su Grad Banjaluka, „Elektrokrajina“, „Alpha security“, „Agape“ i „Vodovod“ Banjaluka.

Robna kuća je imala i obaveze od 101.802 KM za porez na zarade i naknade zarada osim zarada koje se refundiraju, te 245.104 KM za doprinose na zarade i naknade zarada osim zarada koje se refundiraju.

Revizor je utvrdio i da postoje potencijalne obaveze „Boske“ po osnovu sudskih sporova sa radnicima, pravnim subjektima i Gradom Banjaluka.

Kao najvrjedniji spor revizor je naveo onaj sa Gradom Banjaluka, a čija je vrijednost 125.169 KM, te spor sa Dušanom Šibarevićem u iznosu od 102.265 KM.

Bivša radnica „Boske“ Vukica Knežević kaže da sudski spor radnika težak više od 22 miliona KM sa robnom kućom traje već deset godina.

„Žalili smo se na kraju Ustavnom sudu BiH koji je prošle godine u novembru  rekao da se predmet „Boska“ riješi u roku od tri do šest mjeseci, ali Osnovni sud Banjaluka do danas nije ništa zakazao, niti smo dobili kakvo rješenje“, istakla je Kneževićeva i dodala da mali akcionari sumnjaju da se na sudije vrši pritisak, te da više ne znaju šta da rade kako bi natjerali sud da ovaj predmet riješi.

Dobit robne kuće na kraju prošle godine iznosila je 1,25 miliona KM, što je povećanje u odnosu na godinu ranije kada je dobit bila 566.346 KM.

Direktor „Boske“ Ljubomir Dakić rekao je da su trendovi poslovanja „Boske“ pozitivni.

„Prihodi su neznatno povećani jer trenutno nije izvodljivo da povećavamo cijenu kirije. I troškove smo smanjili racionalizacijom u organizaciji poslovanja. Što se tiče dugovanja i otplata, imali smo tužbe s IRB-om, dio problema smo riješili sudskim poravnjanjem, a trenutne obaveze prema sporazumu s IRB-om izvršavamo redovno“, istakao je Dakić.

Dodao je da se dugovi prema „Toplani“ i „Elektrokrajini“ redovno izmiruju, kao i tekuće obaveze, a da prema „Vodovodu“ više nema duga.

„Što se tiče Poreske uprave, dug koji je naslijeđen od 7,6 miliona, on je trenutno ispod milion maraka“, naglasio je Dakić.

Dodao je da je „Boska“ imala pozajmice, a koje su smanjene sa 1,4 miliona na 899.000 KM.

Konzorcijum “Delta – Zekstra” se 2008. godine obavezao da će za 58,52 odsto državnog kapitala u robnoj kući platiti tri miliona evra, da će isto toliko investirati i da će preuzeti svih 254 zaposlenih. Ugovorena cijena nije plaćena u roku, zbog čega je u maju 2009. godine tadašnji ministar trgovine Predrag Gluhaković sa kupcem potpisao aneks ugovora.

„Delta“ se kasnje povukla, a „Boska“ je skoro od samog početka privatizacije počela da duguje za komunalije zbog čega su sklapali reprograme. Samo dvije godine od preuzimanja „Boske“, novo rukovodstvo je emitovalo 15 miliona maraka obveznica.

Ugovor o privatizaciji „Boske“ je izgubljen, zbog čega je i Okružno tužilaštvo Banjaluka bilo otvorilo istragu, koja je prije godinu dana obustavljena jer nije bilo dokaza da je bivši savjetnik ministra trgovine i turizme RS Jugoslav Jovičić ukrao ovaj ugovor.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Obaveze RK “Boska” premašile 16 miliona KM

  1. gagi

   Dodikova ćertka iznajmi ili kupi prostor u Boski i plaća kiriju kao i ostali iznajmljivači i kako onda Boska duguje Agapeu?.Mora da su preplatili ili je Boska Milina pa naplaćuje Boski kiriju što je iznajmila prostore.Nema ni ugovora o kupovini ni aneksa ugovora u javnosti ,a i mjenice kojima je Đurić garantovao kupovinu Boske su nesdtale.Ništa iz ugovora nije ispoštovano i da je bila normalna ,a ne lopovska vlast ,ugovor bi bio raskinut i Boska prodata normalnom kupcu , a ne Dodikovom kriminalcu i čerki.Kad padne Dodik p,pašće i ugovor i radnici će vratiti svoju imovinu.