Capital.ba

Realizovati konačnu odluku arbitražnog suda u Hagu

11.10.2017. / 7:45

SARAJEVO,  Ministarstvo finansija i trezora će u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta i Pravobranilaštvom BiH realizovati konačnu odluku Stalnog arbitražnog suda u Hagu, od 24. jula, donesenu u arbitražnom postupku po tužbi kompanije “Štrabag AG” protiv Ministarstva komunikacija i transporta BiH, u dijelu glavnog duga i kamata. 

Ovaj zaključak donesen je nakon što je Savjet ministara upoznat o informaciji i stavu Pravobranilaštva o konačnosti ove odluke, saopšteno je juče iz Savjeta ministara.

Konačnom odlukom Stalnog arbitražnog suda u Hagu Ministarstvo komunikacija i transporta obavezano je da firmi “Štrabag AG” plati 910.847 evra, uz dnevnu kamatu od 193,52 evra do dana isplate.

Tuženom je naloženo i da plati tužiocu 360.186 evra na ime pravnih i drugih troškova i iznosa koji je tužilac avansno uplatio u postupku.

Ministarstvo komunikacija i transporta zaduženo je da Savjetu ministara dostavi potpuni izvještaj o sastanku koji je održan sa predstavnicima “Štrabaga” s ciljem postizanja dogovora o mirnom rješavanju ovog spora.

“Štrabag” je tužio BiH zbog toga što nije uveden u posao gradnje mosta na Svilaju koji je dobio na konkursu 2011. godine.

Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Kine o vojnoj pomoći za BiH, vrijedan više od 2,5 miliona KM, čijim se potpisivanjem unapređuje odbrambena saradnja sa Kinom i doprinosi modernizaciji i operativnosti Oružanih snaga BiH.

Utvrđen je i Prijedlog amandmana na Sporazum o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim programom i u vezi sa drugim potprojektom u okviru Programa stambenog zbrinjavanja u BiH.

Praktično se zbog povećanja broja korisnika za milion evra povećava vrijednost odobrenog granta, koji sada iznosi oko 13,6 miliona evra, te se produžava sprovođenje ovog sporazuma do februara 2018. godine.

Sredstva granta namijenjena su finansiranju potprojekta u okviru projekta BiH stambenog zbrinjavanja pod nazivom “Osiguranje stambenih rješenja za 780 domaćinstava za povratak, reintegraciju i lokalnu integraciju”.

BiH je zajedno sa zemljama u regionu ranije potpisala Okvirni sporazum sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope s ciljem rješavanja stambenog pitanja za 5.400 domaćinstava i oko 14.000 ljudi u vrijednosti većoj od 101 milion evra.

Savjet ministara usvojio je Analizu stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2012-2016. godina, u kojoj se navodi da domaća proizvodnja u petogodišnjem periodu zadržava stabilnost uz blagi rast.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2016. godini je u poređenju s izvozom godinu ranije veći je za 11 odsto.

Uz povećanje otkupa svježeg mlijeka, mljekarska industrija sve više radi na proizvodnji visoke tržišne vrijednosti kao što su sirevi, pavlaka, jogurt i ostali fermentisani proizvodi, čija se proizvodnja kontinuirano povećava.

Gubitak hrvatskog tržišta polovinom 2013. godine je kompenzovan plasmanom mlijeka i mliječnih proizvoda na domaće tržište i povećanjem izvoza u zemlje članice CEFTA.

Početkom 2016. godine potvrđena je ispunjenost uslova za nastavak izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina na evropsko tržište, a lista izvoznika proširena je i novim mljekarama, čime je ostvaren najznačajniji napredak u poljoprivrednom sektoru u BiH u posljednjih nekoliko godina.

Dalji razvoj mljekarskog sektora u BiH veoma je važan jer konkurencija u regionu raste nakon vidljivog oporavka ovog sektora u Srbiji, koji je rezultirao povećanjem proizvodnje mlijeka i tržišnosti mliječnih proizvoda.

Savjet ministara usvojio je drugi kvartalni izvještaj o sprovođenju mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz izvještaja o BiH za 2016. godinu, koju će Direkcija za evropske integracije dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od planirane 84 mjere u periodu april-juni ove godine realizovano je njih 37, u toku je realizacija četiri mjere, a 43 mjere nisu realizovane.

U ovom periodu realizovano je još 18 od 35 nerealizovanih mjera iz prethodnog perioda, tako da su ukupno u prva dva kvartala realizovane 84 mjere od planiranih 156, a u toku je realizacija šest mjera. Ukupno je 58 odsto mjera realizovano ili je u realizaciji, dok 42 odsto mjera nije realizovano.

Akcioni plan obuhvata ukupno 631 mjeru koju bi trebalo da realizuju institucije na nivou BiH, entiteta, te Brčko distrikta i kantona u skladu s ustavnim nadležnostima u 2017. godini i prva dva mjeseca 2018. godine.

Savjet ministara usvojio je i izvještaj Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave o napretku /praćenje sprovođenja Revidiranog akcionog plana jedan Strategije reforme javne uprave u BiH/ za period januar-juni.

U prvom polugodištu ove godine realizovano je 69 odsto ciljeva iz Revidiranog akcionog plana jedan, što je za jedan odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a najveći napredak od dva odsto zabilježen je na nivou BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!