Capital.ba

Raspisan konkurs za direktora Banjalučke berze

15.09.2020. / 13:14

BANJALUKA – Upravni odbor Banjalučke berze raspisao je javni konkurs za izbor direktora berze jer mandat aktuelnom direktoru Milanu Božiću ističe krajem septembra. Rok za prijavu na konkurs je osam dana, a Božić ne otkriva da li će u trku za novi petogodišnji mandat.

Banjalučka berza

Banjalučka berza (Foto: Nezavisne novine)

Direktora berze imenuje Upravni odbor, a Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske daje saglasnost na imenovanje.

Kandidati za direktora Berze uz prijavu podnose program rada i razvoja berze.

Za direktora berze može biti imenovano lice koje ima visoku stručnu spremu ekonomskog ili pravnog smjera, pet godina radnog staža u oblasti tržišta kapitala, odgovarajuće stručno znanje i lična svojstva koja ga čine dostojnim za obavljanje ove funkcije.

Članovi upravnog i nadzornog odbora i direktor berze ne mogu biti u međusobnom srodstvu ili braku, ne mogu biti lica koja su pravosnažno osuđena za krivično djelo protiv privrede i platnog prometa, protiv službene dužnosti i za krivično djelo propisano Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti ili im je izrečena ili traje mjera zabrane obavljanja poslova sa hartijama od vrijednosti.

Pored toga, ne mogu posjedovati, direktno ili indirektno, više od pet odsto udjela u kapitalu pravnih lica kojima Komisija daje dozvolu za obavljanje poslova, kao ni obavljati djelatnost ili provoditi aktivnosti koje su u suprotnosti sa načelima zaštite investitora, samostalnosti i nepristrasnosti rada berze.

Aktuelni direktor Banjalučke berze Milan Božić kaže za CAPITAL da mu mandat traje do kraja septembra, ne želeći da se izjasni da li će u trku za novi mandat.

Rok za podnošenje prijava je osam dana od danas. Mandat direktora traje pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora.

Podsjećamo, Banjalučka berza 2017. godine promijenila je većinskog vlasnika kada je firma „Green Blue“ kupila 43 odsto akcija, čime je postala najveći pojedinačni akcionar. Do kupovine je došlo nepunih godinu dana nakon naprasnih izmjena Zakona o tržištu hartija od vrijednosti u RS.

Banjalučka berza

Akcionari Banjalučke berze (Izvor: www.blberza.com)

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!